ANALIZĂ / Câţi bani ne trebuie ca să trăim decent, nu doar să supravieţuim

ANALIZĂ / Câţi bani ne trebuie ca să trăim decent, nu doar să supravieţuim
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Două salarii medii ar fi aproape suficiente pentru un trai tihnit al unei familii cu un singur copil * Dacă punem la socoteală măcar o rată la bancă, lucrurile se complică * Când spun trai bun, cei mai mulţi dintre gălăţeni se gândesc la supravieţuire


Într-atât suntem de săraci încât uităm adesea ce înseamnă traiul decent sau lipsa împovărătoare a zilei de mâine. Confundăm lupta noastră zilnică pentru supravieţuire cu nivelul firesc de trai de care ar trebui să ne bucurăm. Noi, gălăţenii mileniului trei, cetăţeni europeni cu acte în regulă, ar trebui să putem câştiga suficienţi bani încât să mâncăm bine, să ne îmbrăcăm decent, să ne îngrijim sănătatea, să ne plimbăm, să citim, să vedem filme şi spectacole de teatru, să avem pasiuni şi timp să învăţăm în fiecare zi câte ceva, dacă asta ne face plăcere. Evident, ne-ar mai trebui suficienţi bani ca să ne creştem copiii şi nepoţii. Am încercat să vedem cam câţi bani i-ar trebui unei familii formate din părinţi şi copil pentru ca viaţa să îi fie relativ tihnită.

Mâncare de măcar 700 de lei pe familie

În perioada 2000-2004, la nivel naţional se calcula coşul alimentar lunar, care îi ajuta pe guvernanţi să estimeze minimul de venit lunar al unei familii de două persoane adulte cu un copil, pentru asigurarea unei alimentaţii sănătoase timp de 30 de zile. Dacă ar fi să aplicăm algoritmul de calcul de atunci la preţurile de astăzi, am obţine un coş calculat pentru un consum minim lunar, care conţine: făină - 3,99 lei/kg - 12,55 lei/lună; mălai - 3,99 lei/kg - 23,49 lei/lună; pâine - 3,5 lei/kg - 111,881 lei/lună; produse din pâine - 5 lei/kg - 2,5 lei/lună; paste - 6,5 lei/kg - 9,28 lei/lună; orez - 5,2 lei/kg - 7,29 lei/lună; fasole - 7 lei/kg - 14,721 lei/lună; cartofi - circa 1,2 lei/kg - 15,81/lună; morcovi - 2,5 lei/kg - 4,2 lei/lună; ceapă - 2 lei/kg - 5,048 lei/lună; murături - 5 lei/kg - 15,42 lei/lună; bulion - 10 lei/kg - 8,41 lei/lună; mere - 3 lei/kg - 9,252 lei/lună; citrice - 4 lei/kg - 2,244 lei/lună; conserve din fructe - 12,5 lei/kg - 8,7625 lei/lună; carne de vită - 25 lei/kg - 17,525 lei/lună; carne de porc - 23 lei/kg - 58 lei/lună; carne de pasăre - 13 lei/kg - 36,452 lei/lună; carne de oaie - 15 lei/kg - 6,315 lei/lună; preparate din carne - 30 lei/kg - 75,72 lei/lună; peşte proaspăt şi congelat - 12 lei/kg - 10,1 lei/lună; lapte - 4 lei/l - 59,44 lei/lună; iaurt - 6 lei/l - 4,2 lei/lună; telemea vaci - 16 lei/kg - 17,95 lei/lună; telemea oi - 18 lei/kg - 12,618 lei/lună; brânză proaspătă şi smântână - 10 lei/kg - 9,81 lei/lună; ouă - 40 de bani/bucata - 16,8 lei/lună; untură - 8 lei/kg - 5,6 lei/lună; ulei - 5,90 lei/litrul - 17,7 lei/lună; margarină - 6 lei/kg - 3,366 lei/lună; zahăr - 3,5 lei/kg - 11,3 lei/lună; ciocolată - 39 lei/kg - 4,2 lei/lună; băuturi nealcoolice - 2,5 lei/litru - 5,957 lei/lună.

Pentru alte produse alimentare se cheltuiesc în medie 80 de lei/lună.

Ajungem la un cost total al alimentelor de 703 lei pe lună lunar, pe familie.

Nu vorbim, evident, despre extravaganţe culinare, ci despre un coş care să le permită membrilor familiei să nu se îmbolnăvească din cauza slabei alimentaţii.

Câte ceva de îmbrăcat, în fiecare lună

Ştim deja că iarna nu-i ca vara şi că o pereche de şlapi nu costă cât o pereche de bocanci. Din punctul nostru de vedere, să ne îmbrăcăm decent înseamnă să cumpărăm şi să purtăm lucruri de bună calitate, fără însă a da bani pe vreun brand. Dacă în unele luni ne cumpărăm doar o cămaşă lejeră, iar în altele o rochie elegantă, un costum, sandale, saboţi sau încălţări de iarnă, tot cheltuim câteva zeci sau chiar câteva sute de lei de persoană. Judecând după faptul că o cămaşă cu mânecă scurtă de bună calitate puteţi găsi şi pe la 40 de lei, dar şi după faptul că bocanci de iarnă buni fără vreo 280 de lei n-o să vă prea puteţi cumpăraţi, noi am estimat că, lunar, o persoană care să poată fi mulţumită de garderoba proprie trebuie să scoată din buzunar, în medie, cam 100 de lei. Pentru părinţi 200 de lei lunar, la care se mai adaugă măcar 80 - 100 de lei pentru copil. Cu alte cuvinte, 300 de lei pe haine, în medie.

Cheltuieli cu transportul

Cine merge cu autobuzul şi ştie că are multe drumuri de făcut, îşi poate face un abonament nenominal de Transurb pe toate liniile cu 100 de lei. Unul pe o linie sau două linii costă 40 de lei, respectiv, 60 de lei şi ar fi potrivite, spre exemplu, pentru elevii care merg la şcoală cu autobuzul pe un traseu şi pe alte rute către şedinţele private de pregătire. Pentru 1,5 lei per călătorie, gălăţeanul ar putea opta pentru vreo trei călătorii cu maxi-taxi pe zi (dus-întors pentru serviciu, plus călătorii neprevăzute). S-ar ajunge la o medie de 135 de lei pe lună.

Pentru combustibil, la un consum de aproape doi litri pe zi, s-ar ajunge la cheltuieli de 270 de lei pe lună. De unde au, de unde n-au, proprietarii de maşină ar trebui să pună deoparte măcar vreo 50 de lei pe lună pentru revizii, schimbatul consumabilelor şi alte necesităţi ale maşinii lor. Nu apar probleme în fiecare lună, dar cine ajunge să poată spune că trăieşte decent n-ar trebui să simtă usturimi în buzunar pentru schimbarea unor plăcuţe de frână! Se adaugă şi cheltuielile de asigurare de vreo 30 de lei pe lună, în cazul RCA-ului. Ajungem la minim 120 de lei pentru o familie de adulţi angajaţi, cu un copil elev sau student, şi la aproape 300 de lei costul lunar de întreţinere şi circulaţie în regim zilnic cu maşina.

Câţi bani se duc pe cosmetice şi igienă

Adulţii au nevoie de deodorante de măcar 12 lei bucata, de şampoane de măcar 15 lei flaconul şi de măcar o pastă de dinţi de 10 lei. E nevoie şi de alte articole de igienă, care mai costă încă vreo 60 de lei. Se impune şi cheltuiala cosmeticelor pentru doamne, al căror preţ nu prea are cum să scadă sub 50 de lei. În cazul în care părinţii au un copil mic, care are încă nevoie de scutece, cheltuielile mai cresc cu încă vreo câteva sute de lei. Alţi circa 40 de lei se duc pe detergent şi încă pe atât pe produse de curăţat pentru casă. Cu alte cuvinte, curăţenia şi igiena personală şi a căminului mai costă şi ele 254 de lei.

Educaţie, cultură, divertisment şi concediu

Ar trebui să citim măcar vreo două cărţi pe lună. Cumpărăm doar câte una pentru fiecare dintre cei trei membri ai familiei, iar pe a două o împrumutăm de la bibliotecă. Ajungem, deci, să dăm măcar vreo 70 de lei pe cărţi. Dacă avem stagiune, ne descurcăm tot cu vreo 70 de lei să vedem şi un spectacol. Dacă vrem film la Brăila, cheltuiala creşte la vreo 100 de lei de familie. Apoi, o masă în oraş, o sigură dată pe lună, cu familia, mai adaugă 100 de lei la cheltuieli. În cazul în care copilul este elev, se mai adaugă măcar vreo 200 de lei pentru pregătiri şi încă vreo 100 de lei pentru alte cărţi, în afara manualelor.

Concediul, fără lux sau pretenţii deosebite, ar putea costa 3.000 de lei pentru toţi membrii familiei, cu tot cu drum. Deci, o economie medie de 250 de lei lunar. Pentru educaţia noastră, divertisment şi pentru zilele de concediu ajungem să plătim, deci, între 590 şi 890 de lei lunar.

Dările

O familie de tei persoane va plăti cam 100 de lei la întreţinere vara şi până la 600 de lei iarna. La casă mică, întreţinerea ar ajunge până spre 500 de lei, în lunile de iarnă. Factura la curent ajunge pe la 70 de lei, iar internetul şi antena TV s-ar putea plăti cu vreo 50 de lei.

Impozitele ne mai scot şi ele din buzunar vreo 300 de lei anual, deci vreo 25 de lei lunar. Pentru dări, între 235 şi 735 de lei pe lună, în funcţie de locuinţă şi de sezon.

De unde nu-i…

După calculele noastre, ar fi nevoie astfel de vreo 3.000 de lei într-o familie cu un copil, indiferent de vârsta acestuia, pentru ca viaţa să se desfăşoare în relativă tihnă. Vorbim aici despre bani în mână, care rămân pentru trai şi nevoile casei, fără să punem la socoteală plata vreunei unei rate.

Salariul mediu de din această primăvară, în valoare de 1.401 lei, ar trebui, deci, să fie aproape suficient. Din păcate, numărul familiilor gălăţene care trăiesc cu mai puţin decât le-ar trebui îl depăşeşte copleşitor pe cel al oamenilor cu suficienţi bani pentru un trai decent.

Toate-s scumpe, spun oamenii

"Eu sunt mamă singură, cu un fiu în clasa a XI-a şi vă pot spune că 1.200 de lei pe care îi câştig de la un singur job nu îmi ajung. Aşa că în vremurile bune am avut trei joburi. Acum am doar două. Totul este foarte scump, în raport cu cât reuşim noi să câştigăm. Educaţia, mai ales, este foarte scumpă. Cărţile costă mult, la fel şi instruirea. Evident că vorbesc despre un trai decent din aceşti bani, dar nu pot spune că am bani de vreun concediu scump sau de rezerve, în cazul în care am avea nevoie de tratament stomatologic, spre exemplu”, ne-a declarat doamna Adriana, în vârstă de 40 de ani.

„Pentru un trai decent, acum, ar fi nevoie, să spunem, de vreo 3.000 de lei de persoană. Vorbim aici despre un trai liniştit şi de lipsa zilei de mâine. În cazul în care vorbim despre o familie, suma de care am avea nevoie ar fi de multe zeci de mii de lei. Eu trăiesc bine cu mult mai puţin, dar, evident, este loc de mai bine”, ne-a declarat Ioan Nechifor, în vârstă de 63 de ani.

„Păi nu prea ştiu despre ce trai decent. Noi ne mulţumim cu puţin, iar când e rău aici, nu ne mobilizăm să plecăm. Să spunem că viaţa bună s-ar putea trăi cu vreo 1.400 de lei de persoană. Dar depinde ce-şi doreşte fiecare pentru viitor”, a apreciat domnul Marinică, în vârstă de 60 de ani.

Citit 22302 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2013 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.