De ce se scufundă economia Galaţiului/ Creditele scumpe blochează dezvoltarea firmelor

De ce se scufundă economia Galaţiului/ Creditele scumpe blochează dezvoltarea firmelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autofinanţarea, sufletul afacerilor pentru mai bine de 91 la sută dintre întreprinderi * La credite bancare apelează mai puţin de un sfert dintre IMM-uri * Creditele pentru asigurarea capitalului de lucru, mai căutate decât cele pentru investiţii


Piaţa autohtonă de capital, mai ales aşa cum se manifestă ea la nivelul instituţiilor bancare, este prea puţin încurajatoare pentru întreprinderile mici şi mijlocii în sensul accesării unor credite. Prin urmare, pentru cele mai multe dintre IMM-uri, autofinanţarea rămâne principalul instrument de susţinere a activităţii economice, rezultă dintr-un studiu realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele din Galaţi.
„Principalele cauze care au determinat restrângerea creditării agenţilor economici sunt cerinţele tot mai stricte, care includ chiar şi garanţii personale, dar şi ratele crescute ale dobânzilor şi comisioanelor bancare, ce au drept rezultat ca împrumuturile de pe piaţa noastră bancară să fie printre cele mai scumpe de la nivelul UE. Asta pentru a nu mai pune la socoteală că au fost şi cazuri în care unor IMM-uri care deja aveau contractate credite, în momentul în care situaţia economică generală s-a înrăutăţit, s-au trezit că le sunt reevaluate garanţiile şi că li se cer altele suplimentare, fiind chiar ameninţate cu retragerea finanţării, fapt ce spune destule despre modul în care unele bănci înţeleg relaţia cu agenţii economici”, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 1527 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2013 15:25

1 comentariu

 • postat de COBRA-GALATI
  Marți, 10 Septembrie 2013 10:34
  5.13.207.***
  AU TRECUT 253 de ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -AU MAI RAMAS 112
  de zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  ATENTIONARE:Sta diul vorbelor
  lasa in vigoare CODUL
  PORTOCALIU PENTRU A.M.G
  Inst. de monitorizare si statistica
  a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de
  munca .
  Toate astea pe fondul
  acumularilor
  de nepasare,tradar e,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din
  aceasta fabrica.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.