Conducerea ArcelorMittal Galaţi oferă 85 la sută din salariu în perioada şomajului tehnic

Conducerea ArcelorMittal Galaţi oferă 85 la sută din salariu în perioada şomajului tehnic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu se ştie când va începe şomajul tehnic * Sindicatele sunt nemulţumite *

Conducerea Combinatului ArcelorMittal Galaţi a decis ieri, 3 aprilie, să acorde salariaţilor 85 şi nu 75 la sută din salariu pe perioada în care siderurgiştii vor fi trimişi în şomaj tehnic. Acest aspect a fost comunicat de către purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

"ArcelorMittal Galaţi a decis, în mod voluntar, să majoreze compensaţiile financiare pentru angajaţii care vor fi trimişi în şomaj tehnic. Prin urmare, faţă de 75%,  atât cât este prevăzut de lege,  salariaţii care vor intra în acest proces vor primi 85% din salariul de bază,  la care se adaugă vechimea”.

„Această măsură va fi implementată imediat ce vor fi rezolvate chestiunile tehnice şi organizatorice, astfel încât să fie protejată siguranţa în muncă a oamenilor şi securitatea echipamentelor”.

„Compania a decis ca oamenii să intre în şomaj tehnic prin rotaţie, pe perioade limitate de timp, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, din cauza scăderii continue a cererii de oţel pe pieţele noastre tradiţionale", se arată într-un comunicat al ArcelorMittal Galaţi, remis ieri redacţiei noastre.

Faţă de decizia luată, principalele sindicate s-au arătat deja nemulţumite, spunând că orice reducere a salariilor nu poate fi o măsură  cu care să fie de acord.

"Respingem categoric o astfel de decizie. Asta pentru că în ArcelorMittal Galaţi nu există condiţii de aplicare a şomajului tehnic, deoarece nu există întrerupere de activitate, ci doar reducere de activitate. În acest context se pot aplica doar prevederile CCM pe 2009 care prevede că în perioada de reducere a activităţii patronatul va plăti 100 la sută din salariul de bază, plus sporul de vechime", a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor de la ArcelorMittal Galaţi.

În schimb, cei de la FSS Metarom susţin că sunt împotriva unei astfel de decizii şi cer ca procentul din salariu pe care îl vor primi salariaţii pe perioada şomajului tehnic să fie de cel puţin 90 la sută.

"O astfel de decizie a celor din administraţie era de aşteptat, însă în nici un caz nu ne putem declara mulţumiţi. Suntem împotriva oricărei hotărâri care provoacă dezavantaje salariaţilor de la ArcelorMittal Galaţi. În plus, cerem să fie clarificate toate aspectele legate de ordonanţa de guvern prin intermediul căreia societăţile unde se aplică şomajul tehnic sunt scutite de plata anumitor dări în această perioadă", susţine Radu Nelu, unul dintre viceliderii FSS Metarom de la ArcelorMittal Galaţi.

Citit 1979 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.