Consiliul Judeţului Galaţi, mama răniţilor în afaceri / Bani publici pentru umplerea găurilor de la Parcul de Soft

Consiliul Judeţului Galaţi, mama răniţilor în afaceri / Bani publici pentru umplerea găurilor de la Parcul de Soft
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Judeţului Galaţi majorează capitalul social al SC Cons Management Parc de Soft SRL cu 170.000 de lei, după ce societatea comercială a încheiat anul 2012 pe minus, înregistrând o pierdere netă de 306.881 de lei şi capitaluri proprii în minus de 137.005 lei. „În condiţiile în care societatea nu are perspective să realizeze un profit suficient pentru acoperirea pierderilor în cauză, atunci se recomandă majorarea capitalului social […], având în vedere că 50 la sută din părţile sociale ale societăţii aparţin Consiliului Judeţului”, potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre, aprobat de către consilierii judeţeni ai PSD, PNL şi PC, aleşii PDL şi cei ai PP-DD abţinându-se de la vot.

„Băgăm bani publici în societăţi care merg în pierdere”

Decizia conducerii Consiliului Judeţului de a majora capitalul social al Parcului de Soft a stârnit nemulţumire şi critici în tabăra democrat-liberalilor. Consilierul judeţean Iulian Aramă ne-a declarat că CJ ar trebui să renunţe la a se mai comporta precum „mama răniţilor” din afaceri, în condiţiile în care finanţele alocate majorării de capital social provin din bani publici. „Nu mi se pare normal să majorezi capitalul social al unei societăţi care merge în pierdere. Aşa s-a întâmplat şi cu Drumuri şi Poduri şi Consproiect, în care s-au băgat o mulţime de bani publici. Mi se pare total aiurea ca CJ să fie mereu mama răniţilor. Este vorba despre un aport în numerar de la banul public şi nu sunt de acord cu acest lucru. Noi nu ştim ce este acolo, ce se întâmplă acolo. Nimeni nu ne informează cu nimic”, ne-a spus Aramă.

Democrat-liberalul a precizat că CJ ar trebui să le solicite societăţilor care înregistrează pierderi „un plan de afaceri bine definit, cu termene clare de realizare a obiectivelor, care să fie dezbătut în plen".

„Este singurul Parc de Soft din ţară care mai funcţionează”

Constantin Tacea, directorul Parcului de Soft, ne-a declarat că societatea pe care o conduce se confruntă cu probleme din cauza crizei financiar-economice şi că are nevoie de sprijinul Consiliului Judeţului şi al Consiliului Local, în condiţiile în care mai multe firme de soft au dat faliment. Ba mai mult, potrivit acestuia, în ultimii aproximativ patru ani de zile, nu s-a mai înfiinţat nicio firmă de soft în Galaţi. „De aproximativ trei ani de zile, am intrat pe chirie cu Navrom. Pe spaţiile comune, noi plătim chirie. A fost criza, care a decimat cam jumătate dintre firme. Pentru a ne menţine pe o linie de plutire, s-a făcut această majorare de capital. Este prima dată când ni se majorează capitalul. Noi oferim foarte multe facilităţi firmelor de soft nou înfiinţate. Suntem un incubator de afaceri. Firmele mici de soft au dat faliment şi, pentru că este deficit, noi nu avem cum să facem faţă plăţii chiriei”, ne-a declarat Constantin Tacea, care speră că şi Consiliul Local va contribui la majorarea capitalului social al societăţii.

În acest moment, în Parcul de Soft îşi desfăşoară activitatea, potrivit lui Tacea, 30 de firme, care au 300 de angajaţi, după ce aproximativ 15 societăţi au dispărut din cauza crizei.

Management cu probleme la Parcul de Soft

SC Cons Management Parc de Soft SRL este o societate formată de CJ Galaţi şi CL Galaţi pentru administra centrul de IT. Societatea ar trebui să-şi asigure venituri atât din administrarea parcului, cât şi din oferirea unor servicii firmelor prezente acolo. Se merge pe ideea de a acorda o serie de facilităţi firmelor găzduite, însă în condiţiile în care societatea administrator iese „pe minus” se ridică o serie de semne de întrebare asupra modului în care este gestionat parcul. SC Cons Management Parc de Soft SRL a avut, în 2012, un număr mediu de cinci salariaţi şi, la o cifră de afaceri de 791.565 de lei, a înregistrat o pierdere netă de 306.881 de lei. Nici în anii trecuţi nu a mers mai strălucit. În 2011 a obţinut doar un profit simbolic, de 352 lei, după ce, în 2010, se înregistrase o pierdere de 5.938 lei. (Ovidiu Amălinei)

 

Citit 2481 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2013 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.