Consiliul Judeţului Galaţi, mama răniţilor în afaceri / Bani publici pentru umplerea găurilor de la Parcul de Soft

Consiliul Judeţului Galaţi, mama răniţilor în afaceri / Bani publici pentru umplerea găurilor de la Parcul de Soft
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Judeţului Galaţi majorează capitalul social al SC Cons Management Parc de Soft SRL cu 170.000 de lei, după ce societatea comercială a încheiat anul 2012 pe minus, înregistrând o pierdere netă de 306.881 de lei şi capitaluri proprii în minus de 137.005 lei. „În condiţiile în care societatea nu are perspective să realizeze un profit suficient pentru acoperirea pierderilor în cauză, atunci se recomandă majorarea capitalului social […], având în vedere că 50 la sută din părţile sociale ale societăţii aparţin Consiliului Judeţului”, potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre, aprobat de către consilierii judeţeni ai PSD, PNL şi PC, aleşii PDL şi cei ai PP-DD abţinându-se de la vot.

„Băgăm bani publici în societăţi care merg în pierdere”

Decizia conducerii Consiliului Judeţului de a majora capitalul social al Parcului de Soft a stârnit nemulţumire şi critici în tabăra democrat-liberalilor. Consilierul judeţean Iulian Aramă ne-a declarat că CJ ar trebui să renunţe la a se mai comporta precum „mama răniţilor” din afaceri, în condiţiile în care finanţele alocate majorării de capital social provin din bani publici. „Nu mi se pare normal să majorezi capitalul social al unei societăţi care merge în pierdere. Aşa s-a întâmplat şi cu Drumuri şi Poduri şi Consproiect, în care s-au băgat o mulţime de bani publici. Mi se pare total aiurea ca CJ să fie mereu mama răniţilor. Este vorba despre un aport în numerar de la banul public şi nu sunt de acord cu acest lucru. Noi nu ştim ce este acolo, ce se întâmplă acolo. Nimeni nu ne informează cu nimic”, ne-a spus Aramă.
Democrat-liberalul a precizat că CJ ar trebui să le solicite societăţilor care înregistrează pierderi „un plan de afaceri bine definit, cu termene clare de realizare a obiectivelor, care să fie dezbătut în plen".

„Este singurul Parc de Soft din ţară care mai funcţionează”

Constantin Tacea, directorul Parcului de Soft, ne-a declarat că societatea pe care o conduce se confruntă cu probleme din cauza crizei financiar-economice şi că are nevoie de sprijinul Consiliului Judeţului şi al Consiliului Local, în condiţiile în care mai multe firme de soft au dat faliment. Ba mai mult, potrivit acestuia, în ultimii aproximativ patru ani de zile, nu s-a mai înfiinţat nicio firmă de soft în Galaţi. „De aproximativ trei ani de zile, am intrat pe chirie cu Navrom. Pe spaţiile comune, noi plătim chirie. A fost criza, care a decimat cam jumătate dintre firme. Pentru a ne menţine pe o linie de plutire, s-a făcut această majorare de capital. Este prima dată când ni se majorează capitalul. Noi oferim foarte multe facilităţi firmelor de soft nou înfiinţate. Suntem un incubator de afaceri. Firmele mici de soft au dat faliment şi, pentru că este deficit, noi nu avem cum să facem faţă plăţii chiriei”, ne-a declarat Constantin Tacea, care speră că şi Consiliul Local va contribui la majorarea capitalului social al societăţii.
În acest moment, în Parcul de Soft îşi desfăşoară activitatea, potrivit lui Tacea, 30 de firme, care au 300 de angajaţi, după ce aproximativ 15 societăţi au dispărut din cauza crizei.

Management cu probleme la Parcul de Soft

SC Cons Management Parc de Soft SRL este o societate formată de CJ Galaţi şi CL Galaţi pentru administra centrul de IT. Societatea ar trebui să-şi asigure venituri atât din administrarea parcului, cât şi din oferirea unor servicii firmelor prezente acolo. Se merge pe ideea de a acorda o serie de facilităţi firmelor găzduite, însă în condiţiile în care societatea administrator iese „pe minus” se ridică o serie de semne de întrebare asupra modului în care este gestionat parcul. SC Cons Management Parc de Soft SRL a avut, în 2012, un număr mediu de cinci salariaţi şi, la o cifră de afaceri de 791.565 de lei, a înregistrat o pierdere netă de 306.881 de lei. Nici în anii trecuţi nu a mers mai strălucit. În 2011 a obţinut doar un profit simbolic, de 352 lei, după ce, în 2010, se înregistrase o pierdere de 5.938 lei. (Ovidiu Amălinei)

 

Citit 2370 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2013 17:34

3 comentarii

 • postat de alegator
  Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 00:58
  5.13.200.***
  in atentia dlui. PREFECT si DNA, este legala aceasta initiativa a dlui spiderman? cum sa bagi bani ai statului intr-o firma SRL, chiar e tara lui papura voda?
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 04 Octombrie 2013 09:39
  89.136.4.***
  Daca Consiliul Judetean este asa de darnic stiu si eu o firma privata care are nevoie de ceva sustinere. De ce ar trebui ca din banii intregului judet sa fie sprijinita o firma care nu se poate sustine? Regula elementara in afaceri este ca daca nu iti poti acoperi cheltuielile dai faliment. Probabil avand un doctor de medicina la carma Consiliului care este obisnuit cu modul de lucru "salariul este de forma, bine ca am buzunarele mari sa incapa cat mai mult", solutia gasita nu a fost decat aceasta adica pomparea de bani intr-o alta gaura fara de sfarsit din acest oras. Probabil urmeaza vesnicii Apaterm, Sabulbritatea, etc
  0
  1
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Vineri, 04 Octombrie 2013 01:02
  79.116.104.***
  Prima întreprindere socială din România: Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii vor produce şoşoni de schi pentru Salomon

  AJOFM Cluj a început, joi, recrutarea a 180 de persoane pentru prima întreprindere socială din România, unde vor lucra şomeri de la Combinatul Mechel Câmpia Turzii şi unde se vor produce şoşoni pentru clăparii de schi, printr-o finanţare de la Comisia Europeană de 6,4 milioane de euro.

  Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul întreprinderii sociale a fost depus în decembrie 2012 la Comisia Europeană, de unde a primit o finanţare de 6,4 milioane de euro.

  "AJOFM Cluj a început recrutarea şi selecţia a 180 de persoane care vor lucra în prima întreprindere socială din România, un proiect unic în România, care se adresează şomerilor de la Combinatul Mechel Câmpia Turzii. Numărul total de angajaţi va fi de 250, prima linie de producţie urmând să înceapă activitatea în ianuarie 2014. Proiectul combinatului social a fost depus în decembrie 2012 la Comisia Europeană, de unde a primit o finanţare de 6,4 milioane de euro, din care 4 milioare reprezintă întreprinderea socială şi crearea a 250 de locuri de muncă, iar restul cursuri de formare şi subvenţii acordate celor care se prezintă la selecţie", a spus Don.

  Proiectul întreprinderii sociale se va derula pe o perioadă de patru ani, iar la finalul acestora angajaţii vor decide dacă vor continua colaborarea, iar dacă vor accepta, vor deveni proprietari ai întreprinderii sociale.

  Don a spus că a fost identificat şi un spaţiu de producţie - o hală în suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi, între Câmpia Turzii şi Turda, în care vor fi instalate utilajele necesare noii activităţi.

  Angajaţii combinatului social vor lucra pentru două firme care au contracte cu compania Salomon, specializată în producţia de echipamente destinate sporturilor de iarnă şi care a făcut parte din grupul Adidas până în 2005, fiind apoi vândută unei companii finlandeze.

  Alin Fetiţa, directorul general al uneia dintre firmele pentru care vor lucra angajaţii noii întreprinderi sociale, SC CHIM SPORT, a declarat la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că se vor produce şoşoni pentru clăparii de schi.

  El a explicat că fabrica va avea cinci linii de producţie, din care trei pentru şoşoni de schi care se introduc în clăpari, una va fi de vopsitorie şi una de injecţie mase plastice.

  "Vom începe în ianuarie 2014 cu prima linie de şoşoni, urmând ca în aprilie să ajungem la cadenţa cerută de clientul nostru, o firmă multinaţională. Estimăm că vom produce circa 1.000 de şoşoni pe zi pe o linie de producţie, pentru Europa şi America de Nord, iar în viitor sperăm să putem trece şi la producerea clăparilor", a spus Alin Fetiţa.

  Directorul executiv al celeilalte firme partener, Plastor, Gavril Milaş, a subliniat că persoanele selectate vor urma cursuri de instruire la o fabrică din Oradea, cuprinse între o săptămână şi o lună, pentru a se familiariza cu producerea şoşonilor.

  "Avem o experienţă de 16 ani în producerea şoşonilor pentru clăparii de schi. Şoşonul are componente din plastic, din ţesătură, din spumă poliuretanică. Este un produs complex care se realizează într-un timp cuprins între 20 şi 60 de minute, în funcţie de nivelul lor de performanţă. O parte din componente vin din China, iar întreprinderea socială este un proiect care înseamnă oprirea activităţii acolo şi transferul în România", a menţionat Milaş.

  La selecţie participă peste 300 de persoane, foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii, care au fost disponibilizaţi în 2012 şi care trebuie să treacă o serie de teste.

  Astfel de proiecte ar trebui sa fie prioritare pentru Consiliul Judetean Galati si Ajofm Galati....
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.