Un Oscar pentru programele de e-learning

Un Oscar pentru programele de e-learning
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firma AltFactor a câştigat cu aplicaţiile EduCreativ selecţia naţională pentru participarea la World Summit Award 2009 *  Competiţia internaţională este dedicată celor mai valoroase programe multimedia şi IT * Cu calculatorul, de la Pământ la Lună * Strategii anticriză *

Una dintre firmele gălăţene ce-şi desfăşoară activitatea în Parcul de Soft a reuşit performanţa de a intra în topul companiilor profilate pe producerea de aplicaţii informatice educaţionale.

AltFactor, prin programele sale din gama EduCreativ, a câştigat selecţia naţională la categoria e-learning & education pentru a reprezenta România la World Summit Award 2009,  un echivalent al Oscarului pentru firmele din domeniul IT, competiţie internaţională  desfăşurată sub auspiciile ONU, ce are drept scop dezvoltarea societăţii informatizate şi promovarea celor mai valoroase produse care înglobează conţinut multimedia.

„Flux de producţie”

Programele din zona e-learning reprezintă în IT un domeniu de nişă, formulele clasice informatice fiind completate cu „ingredientele” ce ţin de pedagogie, grafică şi, de ce nu, de capacitatea de a inventa scenarii captivante. După cinci ani de activitate în zona de e-learning, AltFactor se poate mândri cu un palmares de peste 2.000 de lecţii dedicate elevilor de gimnaziu şi de liceu.

„Dincolo de joc şi poveste, de fotografii, de filme sau alte categorii de aplicaţii multimedia, astfel de programe trebuie să păstreze, la nivel informaţional, rigurozitatea lecţiilor clasice. Însă, astfel de programe nu urmăresc să substituie profesorul, ci sunt un material didactic complementar lecţiilor susţinute la clasă”, ne-a declarat Adrian Comănescu, directorul general al AltFactor.

Lumea e-learning deschide căi de explorare altădată greu de imaginat. Cu ajutorul calculatorului se poate călători până în adâncul oceanelor sau descifra misterele universului, se poate simula o reacţie chimică sau se pot descifra formulele matematice, de la dinozauri se poate trece la secretele istoriei sau reconstitui mişcarea continentelor.

„Avem în jur de 30 de profesori, majoritatea din liceele şi şcolile gălăţene, cu care colaborăm în realizarea acestor aplicaţii de e-learning. De la baza didactică se dezvoltă un «scenariu», graficienii realizează personajele, montajele, schiţele, iar în final programatorii asamblează totul într-un program unitar”, explică Adrian Comănescu cam cum se conturează „fluxul de producţie” în materie de e-learning.

Lucrurile sunt însă mai complicate decât par. E suficient să amintim aici că, pentru softurile educaţionale există un sistem de avizare, la Ministerul Educaţiei fiind constituite comisii pentru fiecare disciplină care analizează programele şi eventual fac sugestii pentru îmbunătăţirea lor.

Concurenţă în creştere

AltFactor şi-a stabilit „cartierul general” în Parcul de Soft şi de la cei trei oameni cu care a plecat iniţial la drum, în prezent are un „echipaj” format din 47 de informaticieni, designeri, desenatori.

„Creativitatea şi valorificarea experienţei deja dobândite sunt principalele condiţii pentru a realiza nişte produse atractive. Asta cu atât mai mult cu cât în zona de e-learning, deşi e un domeniu de nişă, concurenţa începe să devină din ce în ce mai mare”, arată directorul general al firmei.

De altfel, din gama de produse dedicate strict elevilor, AltFactor a trecut la un nivel şi mai ambiţios al cursurilor de formare continuă dedicat firmelor.

„Prin platformele de e-learning se realizează un spaţiu virtual în care, la nivelul unei firme, care are, să spunem, mai mult filiale în ţară, se poate asigura instruirea personalului direct la locul de muncă, fără a mai fi nevoie să se apeleze la un trainer care să treacă pe la fiecare filială sau să aduni personalul la un stagiu de pregătire. E o metodă mai ieftină, mai clară, fiecare poate învăţa în ritmul său propriu, nu contează locaţia, sistemul se poate extinde ori de câte ori este nevoie”, precizează Adrian Comănescu.

Totul ar fi bine şi  frumos dacă nu ar fi… criza economică: „Efecte sunt şi în activitatea noastră. Pe proiectele la comandă, unii dintre potenţialii clienţi au probleme în a-şi asigura resursele pentru punerea în practică a planurilor iniţiale”.

„Pe softul de e-learning comercializat prin magazine se simte scăderea puterii de cumpărare. Pentru a păstra contactul cu publicul am apelat la o serie de promoţii. De exemplu, un produs din gama EduCreativ se vinde acum cu 24,9 lei, faţă de 34,9 lei înainte. Marja de profit va scădea considerabil, poate chiar va dispărea, dar preferăm, după cum spuneam, să păstrăm contactul cu clienţii şi să sperăm că, treptat, lucrurile vor reveni la normal”.

Premiu cu repetiţie

În ceea ce priveşte competiţia internaţională World Summit Award (WSA) 2009, selecţia la nivel naţional a fost realizată de un juriu format din specialişti ai Institutului pentru Tehnică de Calcul şi Asociaţia Română pentru Multimedia Interactivă, sub patronajul Ministerului Culturii şi Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

„Desigur, e o calificare care ne onorează, cu atât mai mult cu cât şi în 2005, împreună cu partenerul nostru Siveco, am câştigat premiul WSA pentru cel mai bun soft educaţional”, a declarat directorul AltFactor.

În competiţia de anul acesta, pe secţiunea de e-learning vor fi participanţi din aproximativ 50 ţări, câştigătorii urmând a fi desemnaţi, în această lună, de un juriu internaţional. Cei mai buni dintre cei mai buni vor fi invitaţi la gala WSA ce se va desfăşura, în perioada 10 - 13 iunie, în Mexic.

Citit 3410 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.