Impozitul forfetar - găselniţă de cârpit bugetul

Impozitul forfetar - găselniţă de cârpit bugetul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patronatele consideră că introducerea impozitului forfetar pentru anumite tipuri de afaceri este „o găselniţă” inoportună pentru activitatea IMM-urilor, menită să cârpească bugetul de stat.

Ministerul Finanţelor a luat în vizor firmele care, deşi aveau o cifră de afaceri destul de mare, au declarat an la rând pierderi sau profit zero, existând suspiciunea că datele financiare au fost modificate astfel încât să fie evitată plata taxelor către stat. Vizate sunt în special restaurantele şi firmele din turism.

„Desigur, normal este ca fiecare întreprindere să-şi plătească taxele şi impozitele. Sistemul impozitului forfetar se mai foloseşte în unele ţări, însă considerăm că aducerea lui în discuţie în plină criză economică nu este o idee bună. Credem că introducerea unei asemenea măsuri, în acest moment, nu ar face decât să agraveze şi mai mult situaţia din mediul economic. Iar acele firme care nu declară profit, în general microîntreprinderi, sunt, totuşi, unităţi care, de bine, de rău, asigură 2-3 locuri de muncă”, a explicat Marian Filimon (foto), vicepreşedintele CNIPMMR.

Elemente de impact strategic

Într-un comunicat emis la nivel naţional, CNIPMMR arată că introducerea impozitului forfetar trebuie să aibă în vedere cel puţin trei elemente cu impact strategic: aplicarea acestui impozit asupra microîntreprinderilor incepând cu o mărime minimă a cifrei de afaceri - peste un miliard lei fiind propunerea CNIPMMR.

În caz contrar s-ar împinge în faliment câteva zeci de mii de firme, generându-se zeci de mii de şomeri, cu efecte negative asupra veniturilor la bugetul statului şi dezvoltării locale; exceptarea de la aplicarea acestui impozit a microîntreprinderilor cu un bun comportament fiscal înaintea crizei, adică a celor care au avut profit şi au plătit impozitul aferent acestuia sau cifrei de afaceri.

În al treilea rând, ar trebui o diferenţiere a impozitului pe două sau trei tranşe ca mărime, similar sistemului practicat în Franţa, în funcţie de mărimea cifrei de afaceri.

Procedând astfel se asigură suportabilitatea lui de către o parte dintre microîntreprinderi, cele foarte mici, şi reflectarea diferenţelor mari de potenţial economic care există în categoria microîntreprinderilor.

Într-o poziţie de ultimă oră, ministrul pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediul de Afaceri, Constantin Niţă, s-a raliat poziţiei patronatelor, considerând, la rândul său, că o eventuală punere în practică a deciziei Ministerului Finanţelor ar trebui discutată abia din 2010.

Ministrul a recunoscut că bugetul are nevoie de resurse, dar că soluţia nu este de a-i impozita pe cei care oricum au probleme. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele negocierilor în cadrul coaliţiei de guvernare.

Citit 1125 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.