De vânzare, termocentrală „second-hand”!

De vânzare, termocentrală „second-hand”!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru a face loc investiţiilor viitoare, au fost scoase la licitaţie, în bloc, două turbine, trei cazane şi instalaţiile aferente *

La Electrocentrale Galaţi curăţenia de primăvară a început în forţă, cu scoaterea la vânzare a unor mijloace fixe mai vechi. Mai exact, este vorba de turbinele cu abur nr.1 şi nr. 2, cazanele 1, 2, 3, precum şi  instalaţiile aferente. Altfel spus, cine doreşte să-şi construiască o termocentrală... second-hand acum are ocazia!

„Acestea sunt nişte echipamente care stau de vreo 11 ani, şi-au făcut veacul ca să spunem  aşa, şi pe care noi oricum nu mai contam.  Este o intenţie mai veche de valorificare a lor, de a elibera spaţiul pentru viitoarele investiţii”, ne-a declarat ing.Tudor Petre, directorul general al Electrocentrale Galaţi.

Echipamentele scoase la vânzare sunt, teoretic, funcţionale. Cine, totuşi, şi-ar dori să cumpere o termocentrală second-hand?

„Ştiţi cum este, o pereche de pantaloni care nouă nu ne mai place, pentru un om sărac s-ar putea să fie bună. Cine să cumpere? Noi aşteptăm, este o fază a procesului acesta de valorificare, în sensul că încercăm să le valorificăm la nivel de echipament, hai să spunem, funcţional. După care, dacă nu vom găsi clienţi, trecem la etapa a doua, la dezmembrare. Practic, se face loc pentru viitoarele investiţii, eliberăm spaţiul pentru echipamente noi”, a precizat ing.Tudor Petre.

Şi să nu credeţi că varianta de vânzare a turbinelor sau cazanelor este chiar atât de improbabilă. „Nu cu foarte mult timp în urmă a fost o cerere din Ucraina, cineva îşi dorea o turbină de 100 MW şi, mă rog, am atenţionat că vom avea această ofertă şi că poate să participe”, a explicat directorul Electrocentrale.

Rămâne de văzut dacă preţul de pornire a licitaţiei cu strigare – 15,68 milioane lei, pentru toate echipamentele, în bloc – îi va tenta pe potenţialii cumpărători. Licitaţia este programată pentru mijlocul lunii mai.  

Electrocentrale Galaţi a încheiat, în noiembrie anul trecut, un memorandum de înţelegere cu grupul ceh CEZ, în vederea formării unui  joint-venture în care CEZ va fi acţionar majoritar. Obiectul asocierii este modernizarea centralei existente şi construcţia unei unităţi noi. Pentru început, se preconizează construcţia unei centrale pe gaz cu o capacitate de până la 400 MW.

Totuşi, valoarea finală a proiectului va fi cunoscută numai după elaborarea studiului de fezabilitate. Valoarea exactă a investiţiei CEZ în acest proiect, estimată în prezent la 300-400 milioane euro, se va determina în urma rezultatelor acestui studiu.

Directorul general al Electrocentrale Galaţi, ing.Tudor Petre, a afirmat că, până la sfârşitul anului 2009, va fi, probabil, finalizat contractul de asociere între cele două părţi.

Citit 2896 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.