Taxa radio-TV, anulată pentru microîntreprinderi!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Microîntreprinderile nu vor mai fi obligate să plătească taxa radio-TV, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins recursul formulat de Guvern şi Societatea Română de Radiodifuziune, în procesul intentat de o firmă din Cluj, pentru anularea taxei.

Decizia ICCJ este irevocabilă, astfel că microîntreprinderile care nu desfăşoară activităţi şi cele care nu deţin mijloace tehnice de recepţionare a informaţiei radio-TV nu vor mai fi obligate să achite taxa instituită de lege pentru aceste servicii.

Istoria acestui caz a fost deschisă în 2008, când firma WEB Consult SRL, deşi nu desfăşura vreo activitate şi teoretic nu trebuia să aibă cheltuieli, a început să primească pe adresa sediului social facturi şi somaţii de plată a taxelor radio şi TV. Situaţia nu a fost singulară şi mulţi întreprinzători au fost indignaţi de faptul că erau obligaţi să plătească o taxă pentru nişte servicii de care nu beneficiau.

Firma sus-amintită a atacat în instanţă HG nr.977/2003 şi nr.978/2003 şi a cerut anularea articolelor în care se stipula că persoanele juridice, microîntreprinderi, sunt obligate să plătească taxele radio şi TV indiferent dacă deţin sau nu receptoare radio sau TV. Articolele în cauză au fost anulate în instanţă, apreciindu-se că ele încalcă Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, în care se arată că persoanele juridice au obligaţia de a achita taxele radio-TV numai în calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele două societăţi.

Preluând trunchiat textul legal, hotărârile de Guvern atacate au stabilit că persoanele juridice sunt obligate să achite taxele radio-TV indiferent de calitatea acestora de beneficiar al serviciilor respective, cu toate că normele constituţionale nu permit unui act normativ cu rang inferior, cum este o hotărâre de guvern, să depăşească limitele stabilite de un act normativ superior, aşa cum este o lege.

Citit 1647 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.