Sindicaliştii, mulţumiţi şi nu prea de rezultatul negocierilor

Sindicaliştii, mulţumiţi şi nu prea de rezultatul negocierilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă de la ArcelorMittal Galaţi s-au încheiat vineri, sindicaliştii obţinând o creştere salarială de 50 de lei în sumă fixă pentru fiecare salariat al combinatului. Pe de o parte, este vorba despre prima creştere salarială înregistrată din 2011 încoace, însă, pe de altă parte, procentul de 5 la sută, reprezentând creşterea medie pe combinat, este mult mai mic decât ceea ce au anunţat sindicaliştii că vor cere la începutul negocierilor: o creştere a salariilor cu minimum 15 la sută.

"Reprezentanţii Sindicatului Siderurgistul AMG, singurul sindicat reprezentativ la nivel de unitate şi prezent la aceste negocieri consideră că, ţinând cont de contextul local, naţional şi european, rezultatele acestor negocieri reprezintă un pas înainte, este adevărat, mic, dar înainte, în care a contat foarte mult prezenţa la masa negocierilor a unui singur sindicat prin unificarea şi comasarea celor opt sindicate de la departamente în Sindicatul Siderurgistul AMG", se arată chiar în procesul verbal încheiat la finalul negocierilor dintre sindicalişti şi administraţia ArcelorMittal. Purtătorul de cuvânt al sindicaliştilor, Vasile Crişan, susţine că principalul câştig al acestor negocieri a fost că în sfârşit s-a acordat şi o majorare salarială după o lungă perioadă în care s-au dat numai bonusuri. "Ne bucurăm că am reuşit în sfârşit repunerea în funcţiune a motorului de creştere a salariilor de bază. Considerăm că reprezentanţii administraţiei au evitat în ultimul moment declanşarea unor tensiuni greu de evaluat dacă nu s-ar fi mărit salariile", a declarat Vasile Crişan.

Un alt punct asupra căruia s-a mai convenit la ultima şedinţă de negocieri este acordarea unei prime de 120 de lei brut în luna aprilie 2014 "pentru respectarea regulilor de sănătate şi securitate în muncă, acordată muncitorilor, maiştrilor şi TESA studii medii din secţiile de producţie şi mentenanţă, dacă în secţiile din care fac parte nu se înregistrează accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă, accidente mortale în anul 2013, atât în rândul salariaţilor proprii, cât şi din rândul contractorilor aferenţi".

De asemenea, tot la ultima şedinţă de negocieri a mai fost stabilită acordarea unei sume fixe de 150 de lei brut pentru fiecare salariat, ce va fi plătită în decembrie 2014 dacă societatea înregistrează profit.

Citit 2858 ori Ultima modificare Duminică, 12 Ianuarie 2014 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.