Campania VL „Ei ţin Galaţiul în viaţă!”/ „Uzină” IT în stil italian
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campania VL „Ei ţin Galaţiul în viaţă!”/ „Uzină” IT în stil italian
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Demarat ca un „experiment de business”, Selir a ajuns una dintre cele mai puternice firme din domeniu informaticii * Pe lângă activităţile de IT, compania oferă şi servicii de back-office şi contact-center pentru un întreg grup bancar italian * Cu o cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei, societatea s-a dezvoltat chiar şi pe timp de criză


Domeniul IT este privit astăzi ca un tărâm al tuturor posibilităţilor. Aşa este, dar succesul într-o astfel de afacere este condiţionat atât de performanţa tehnică, cât şi de performanţa managerială – capacitatea de a construi o echipă, de a-ţi asigura prezenţa pe piaţă şi a avea o viziune pentru viitor. Toate aceste elemente s-au îmbinat în mod fericit la Selir, o companie româno-italiană condusă de o gălăţeancă, Rozalia Nistor, ce a reuşit să ridice o veritabilă „uzină” IT, cu 320 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei.

Începutul afacerii

Societatea Selir a apărut ca parte a unui experiment ce viza, în 1995, potenţialul României în general, al Galaţiului în particular, în domeniul IT. „Eu eram proaspătă absolventă a şcolii de business – Master of Business Administration (MBA) la Universitatea Bucconi - Milano. A fost, dacă vreţi, un studiu de caz privind realizarea unui business care să aibă drept obiect dezvoltarea de produse software în România. Conjunctura a fost favorabilă, în sensul că am întâlnit un potenţial asociat, o bancă italiană, şi am constituit această firmă. A fost un experiment reuşit, ne-am integrat pe piaţă şi pe măsură ce au apărut rezultatele a crescut şi încrederea în a se investi în dezvoltarea acestui proiect”, ne-a explicat managerul Selir, Rozalia Nistor.

Selir a fost constituită sub forma unui joint-venture – 10 la sută capital autohton şi 90 la sută capital italian, firma fiind parte a Gruppo Banca Sella. De altfel, numele Selir este un acronim al cuvintelor „Sella”, „informatică” şi „România”.

Etape de dezvoltare

Firma a pornit la drum cu opt programatori care realizau aplicaţii software dedicate în special instituţiilor financiare, dar s-au identificat şi alte direcţii de dezvoltare a afacerii. „În 2003 am putut să ne diversificăm activitatea şi să trecem şi pe servicii administrative de back-office (gestionarea datelor şi a documentelor – n.r.), iar în 2007 a apărut şi o structură de call-center ce s-a dezvoltat ulterior în una de contact-center. Astfel, astăzi reuşim să oferim inclusiv asistenţă clientului final, care se află în Italia, în domeniul cărţilor de credit, al aparatelor POS, ATM-urilor şi serviciile de internet-banking. Dar nu ne-am oprit aici. În 2008 şi 2010 am demarat încă două structuri de natură informatică, tot pe servicii suport, dar pentru clienţii intergrup”, a arăta managerul Rozalia Nistor.

Evoluţia Selir a fost constant ascendentă, iar acest lucru se vede şi din rezultatele economice obţinute. Practic, firma nu a cunoscut ce înseamnă criză economică, în ultimii ani atât cifra de afaceri, cât şi profitul fiind în creştere. Astfel, în 2009, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor, compania a avut o cifră de afaceri de 15,2 milioane de lei şi un profit net de peste un milion de lei. Până în 2013 a ajuns la o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei şi un profit net de 3,3 milioane de lei! Din afacerile Selir a avut şi statul de câştigat. În 2013, impozitele şi taxele achitate de companie au fost de 3,5 milioane de lei, adică mai mari chiar decât profitul!

Angajatori de top în IT

Dincolo de rezultatele financiare, un fapt deosebit de important este că Selir este unul dintre angajatorii principali din Galaţi şi asta nu numai în domeniul industriei IT. De la cei opt programatori cu care compania a plecat la drum, în cei 19 ani de evoluţie compania a ajuns la nu mai puţin de 320 de angajaţi, complexul Selir de pe str. Gării fiind o veritabilă „uzină” IT. „Aici se „croşetează”, se repară, se întreţin sau se construiesc noi module la programele de software care există. E vorba de tot suportul informatic de care are nevoie o bancă, de la introducerea datelor despre clienţi, emiterea şi arhivarea contractelor până la onorarea ordinelor de plată, plasarea titlurilor financiare şi rezolvarea potenţialelor probleme cu care clienţii se pot confrunta la un moment dat. Este o mare responsabilitate, presupune gestionarea unor baze de date şi a unor informaţii foarte importante, complexe şi sensibile totodată”, ne-a explicat Rozalia Nistor.

Pentru a ne face o idee despre „capacitatea de producţie” a acestei „uzine IT”, este suficient să amintim că, în medie, la Selir se realizează într-un an două milioane de rânduri de cod la programele informatice, iar în sistemul de call-center sunt înregistrate peste 400.000 de apeluri telefonice!

Mai multe categorii de specialişti

Dată fiind diversitatea activităţilor, la Selir şi personalul este recrutat din medii profesionale diferite. „Desigur, o primă categorie de personal este cea a informaticienilor, pentru realizarea programelor software. O altă categorie este cea a economiştilor pentru serviciile de back-office, unde căutăm, de exemplu, specialişti în domeniul contabilităţii sau contabilitate şi informatică de gestiune. Şi mai avem şi operatorii pentru serviciile de contact-center, unde sunt necesare cunoştinţe lingvistice foarte bune de limbă italiană. Sunt trei grupuri diferite, cu caracteristici diferite. Dar o parte importantă după intrarea în firmă a unui angajat este perfecţionarea şi formarea acestuia pentru a putea răspunde exigenţelor pe care le presupune activitatea noastră”, a mai arătat managerul Selir, Rozalia Nistor.

În prezent, ca proporţie pe tipuri de activităţi, cam 40 la sută din personalul Selir este format din informaticieni, 40 dintre angajaţi sunt pe partea de back-office, iar 20 la sută acoperă partea de call-center.

Sută la sută pentru export

Unul dintre elementele care au făcut ca Selir să nu simtă criza cu care, poate, alte companii gălăţene se confruntă, este şi acela că lucrează sută la sută pentru piaţa externă. „Desigur, pentru noi a fost un avantaj că, dincolo de problemele ce ţin de utilităţi şi anumiţi furnizori, nu suntem legaţi de economia românească. Dar, pe de altă parte, am convingerea că, oriunde ar fi cineva în lume, pentru succesul unei afaceri trebuie în primul rând să ai o viziune asupra a ceea ce vrei să realizezi, să ai nişte obiective clare, să fii determinat, să ai putere de muncă şi să nu părăseşti direcţia pe care trebuie să o apuci. Succesul vine dacă ştii să faci marketing, dacă ştii să te promovezi, să fii proactiv, să o iei chiar înaintea a ceea ce vrea piaţa, să-ţi păstrezi nivelul serviciilor pe care le oferi şi le contractezi”, ne mărturiseşte Rozalia Nistor.

Iar Selir ştie foarte bine ce aşteptări are pentru viitor. Pe lângă sediul de pe str. Gării, care a însemnat o investiţie de aproximativ două milioane de euro, compania intenţionează să mai construiască, până în 2016, tot în Galaţi, încă un spaţiu de producţie, ceea ce va permite creşterea numărului de angajaţi la 360 de persoane.

Tipuri de programe realizate la Selir

Încă din momentul constituirii, societatea a oferit partenerilor săi suport în dezvoltarea şi întreţinerea programelor COBOL din domeniul financiar-bancar, trecând apoi la arhitectura client-server, prin folosirea limbajelor VC++, VB, Delphi. De asemenea, compania s-a specializat şi în arhitecturile multi-tier şi în folosirea unor limbaje şi tehnologii necesare acestora: Java, PL-SQL, JSP etc. De-a lungul timpului, Selir a contribuit la proiecte importante, precum cele ce au permis trecerea sistemului bancar la moneda euro sau cel privind protejarea sistemelor la trecerea în anul 2000. Cele mai multe dintre serviciile Selir sunt destinate partenerilor din Gruppo Banca Sella.

Profil de manager - Rozalia Nistor

De profesie economist, Rozalia Nistor a absolvit Academia de Ştiinţe Economice (ASE) Bucureşti, după care a câştigat o bursă pentru un Master of Business Administration (MBA) la Uiversitatea Bucconi – Milano. De asemenea, Rozalia Nistor are un doctorat în Ştiinţe Economice şi este conferenţiar universitar la Universitatea „Dunărea de Jos”. Are în jur de 75 de articole publicate în revistele ştiinţifice clasificate CNCSIS şi 15 cărţi de specialitate publicate în România, R.Moldova şi Italia. De la înfiinţarea Selir, în 1995, şi până în prezent a ocupat funcţia de manager executiv al companiei.

Fişa afacerii

Înfiinţată în 1995, Selir are drept obiect principal „Activităţile de consultanţă în domeniul tehnologiei informaţiei”. În 2013 a avut o cifră de afaceri netă de 20.110.408 lei; profit net – 3.315.844 lei. În prezent, compania are 320 angajaţi. Taxe şi impozite plătite în 2013: 3.518.000 lei.

Citit 11541 ori Ultima modificare Marți, 25 Martie 2014 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.