Topul executărilor silite la Fiscul gălățean/ „Gaură” la buget de 40 milioane de euro!

Topul executărilor silite la Fiscul gălățean/ „Gaură” la buget de 40 milioane de euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din valoarea datoriilor acumulate de agenţii economici gălăţeni, mai bine de 15 milioane de euro au şanse să nu mai fie recuperate vreodată * De la primii zece mari datornici aflaţi în prezent în executare silită, DGRFP Galaţi încearcă recuperarea a aproape 14 milioane de euro * Doar în cazul firmelor ce prezintă garanţii se pot acorda eşalonări la plată


Valoarea totală a obligaţiilor la bugetul general consolidat al statului neonorate de contribuabilii gălăţeni, fie ei persoane fizice sau juridice, era, la sfârşitul anului trecut, de 179,44 milioane de lei, potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Generale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi. Din această sumă, 79,32 milioane de lei reprezenta soldul anului precedent, în timp ce 100,12 milioane de lei reprezentau arieratele rămase de recuperat constituite în cursul anului 2013. Problema e că, la nivelul fiscului, din totalul arieratelor, o bună parte, respectiv 68,35 milioane de lei, sunt creanţe incerte, adică datorii care, cel mai probabil, nu vor mai putea fi recuperate vreodată.

În scopul reducerii arieratelor şi prevenirii formării de noi arierate s-au dispus şi se dispun în continuare acţiuni de executare silită. Astfel, potrivit datelor furnizate de DGRFP Galaţi, la data de 28 februarie, de la primii zece mai datornici împotriva cărora s-a putut demara procedura executării silite, nefiind nici în insolvenţă, nici în faliment, se încerca recuperarea sumei totale de aproape 61,7 milioane de lei.

În fruntea listei

În fruntea listei celor aflaţi în executare de silită de către DGRFP Galaţi se află societatea Galmopan. Cuantumul obligaţiilor societăţii de panificaţie la bugetul general consolidat este de peste 25,4 milioane de lei. Din păcate, şansele de redresare ale societăţii sunt destul de mici. Ultimul an în care societăţii i-a mers bine în afaceri a fost 2009, când firma avea 348 de angajaţi, iar la o cifră de afaceri de 104 milioane de lei a înregistra un profit de peste 1,3 milioane de lei. Potrivit ultimelor raportări disponibile la Ministerul Finanţelor, pe 2012, societatea a ajuns să înregistreze, la o cifră de afaceri de 21,8 milioane de lei o pierdere de 2,38 milioane de lei. De asemenea, numărul angajaţilor a scăzut dramatic, la doar 190 de persoane. Pe de altă parte, şansele fiscului de mai recupera ceva din datoriile Galmopan scad pe zi ce trece. Firma era în executare silită, dar recent a intrat în insolvenţă şi, prin urmare, până una, alta, această acţiune se suspendă. Dacă trendul se va păstra, iar reorganizarea companiei va eşua, şansele ca fiscul, alături de ceilalţi creditori, să-şi recupereze datoriile sunt destul de mici. De altfel, situaţia nu e singulară. După cum vă relatam recent în paginile ziarului nostru, din cei mai mari zece datornici la bugetul de stat, ce cumulat au de achitat peste 144 milioane de lei, şapte sunt deja în insolvenţă. Doi dintre ei sunt, de altfel, peste Galmopan. E vorba de ICMRS SA, cu datorii de 28,2 milioane de lei şi Apaterm SA, cu 25,7 milioane de lei.

Datorii peste datorii

Pe locurile următoare, ca valoare a sumelor pentru care se află în executare silită se numără deopotrivă firme din comerţ, panificaţie, industrie. Primul dintre ele este însă un club sportiv, FCM Dunărea, care are de achitat 7,46 milioane de lei. Clubul nu merge deloc bine, la ultimele raportări figurând cu pierderi de 671.600 lei. Pe locul următor se află societatea de construcţii Confort SA. Firma n-a mai înregistrat profit din 2007, când avea 557 de angajaţi şi termina anul cu un plus de 250.882 lei. La cinci ani distanţă, societatea a rămas doar cu 93 de angajaţi şi înregistra pierderi de peste 2,75 milioane de lei.

Pe locul patru al firmelor în executare silită se află Meblosor SRL, din domeniul intermedierilor în comerţul cu mobilă, articole de menaj şi de feronerie, cu datorii de 4,25 milioane de lei. Urmează societăţile Viorex Montmar SRL şi CBS Steel Trading SRL, societăţi „înrudite” atât prin sediul comun de pe str.Armata Poporului, cât şi prin domeniul de activitate – comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice. Cele două firme au reuşit performanţa de a acumula datorii la stat de 3,62 milioane de lei, respectiv 3,5 milioane de lei. Nu în ultimul rând, printre firmele aflate în executare silită pentru datorii de peste trei milioane de lei se află şi Calaist SRL, din domeniul construcţiilor, de la care fiscul are de recuperat 3,11 milioane de lei. De asemenea, în atenţia fiscului se află şi Demopan SA, din domeniul panificaţiei, cu datorii de 2,39 milioane de lei.

Eşalonări la plată

Trebuie spus că, printre firmele împotriva cărora s-a început executarea silită se află şi două, ambele din sectorul productiv, care, în cele din urmă, au obţinut, în condiţiile legii, o serie de eşalonări la plată. În această situaţie se află societatea Combavipor SA, ce are ca obiect de activitate fabricarea preparatelor pentru animalele de fermă, ce are obligaţii de plată de 3,75 milioane de lei, iar a doua societate este Cozamin SRL, din domeniul confecţiilor, ce are de achitat 2,57 milioane de lei. Aceste eşalonări se pot acorda agenţilor economici care, dintr-un motiv sau altul, au la un moment dat dificultăţi financiare, dar care totuşi pot face dovada că dispun de capacitatea financiară de plată pentru a respecta un plan de eşalonare. De asemenea, este nevoie de prezentarea unor garanţii, iar modalitatea de eşalonare este stabilită de organele fiscale.

Potrivit DGRFP Galaţi, în scopul reducerii volumul arieratelor şi prevenirii acumulării de noi datorii şi în perioada următoare se vor continua acţiunile de executare silită, iar în situaţiile în care acest tip de măsuri nu dau rezultate, se va continua, pentru societăţile comerciale care întrunesc condiţiile prevăzute de lege, cu acţiuni de introducere a cererilor de deschidere a procedurilor de reorganizare judiciară şi faliment. De altfel, până la sfârşitul lunii trecute, se întocmise documentaţia pentru un număr de 68 de societăţi comerciale, pentru datorii de 5,8 milioane de lei. De asemenea, tot în aceste cazuri s-au întocmit decizii de atragere a răspunderii solidare a administratorilor sau asociaţilor operatorilor economici în cauză pentru suma de 13,2 milioane de lei.

Câţi contribuabili are Galaţiul

La nivelul judeţului Galaţi se aflau în administrarea AJFP Galaţi un număr total de 46.269 de contribuabili. Categoria cea mai numeroasă era formată din persoanele juridice (22.227 de contribuabili), urmată de cea a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent (16.014). Nu în ultimul rând, în evidenţele AJFP Galaţi se mai află 2.640 de persoane fizice care exercită profesii libere, 2.450 de asociaţii familiale. De asemenea, mai erau şi 2.938 de contribuabili din alte categorii de plătitori de taxe şi impozite.

 

Citit 4519 ori Ultima modificare Joi, 27 Martie 2014 21:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.