Analiză VL/ Gălăţenii, îngropaţi în datorii de creditele „cu buletinul”

Analiză VL/ Gălăţenii, îngropaţi în datorii de creditele „cu buletinul”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din cauza greutăţilor în achitarea împrumuturilor, volumul creditelor de consum a scăzut în ultimii ani cu peste 125 milioane de euro! * În acelaşi timp, restanţele la credite au sărit de 183 milioane de euro * Apetitul pentru credite creşte, dar prudenţa rămâne mama înţelepciunii


Dacă în „vremurile bune” creditele de consum puteau fi accesate de gălăţeni „doar cu buletinul”, băncile fiind angajate într-o concurenţă furibundă în atragerea de noi şi noi clienţi, criza economică a fost o readucere dură la realitate atât a instituţiilor financiare, cât şi a celor care s-au întins mai mult decât îi ţinea plapuma şi s-au împrumutat fără a avea garanţia că vor putea face faţă datoriilor. Ajustarea acestor anomalii a însemnat, la nivelul Galaţiului, din momentul izbucnirii crizei şi până în prezent, o scădere cu aproape 570 milioane de lei, adică peste 125 milioane de euro, a volumului creditelor de consum. În acelaşi timp, preţul imprudenţelor s-a reflectat într-o creştere de nu mai puţin de 63 de ori a restanţelor la credite, la valoarea de aproape 824 milioane de lei, adică peste 183 milioane de euro!

Promoţiile care te bagă în criză

Promoţiile agresive, creditele pentru tot felul de produse date fără prea multe fasoane, sentimentul că, pe undeva, parcă se vedea „luminiţa de la capătul tunelului” şi în economia românească au fost catalizatori redutabili pentru creditele de consum. Aşa se face că, în februarie 2008, deşi gălăţenii aveau credite de consum de aproape 1.204 milioane de lei, n-au ezitat să ridice ştacheta împrumuturilor la peste 1.502 milioane de lei, în februarie 2009. Acesta a rămas, de altfel, şi maximul creditelor de consum din ultimii ani. Cutremurele de pe piaţa financiară aveau însă să doboare multe din socotelile care se făceau la acel moment. Mai mult, înăsprirea standardelor de creditare a fost însoţită şi de risipirea perspectivei unei depăşiri rapide a crizei economice. În intervalul februarie 2010 – februarie 2011 volumul creditelor de consum în moneda naţională a scăzut dramatic, de la peste 843 milioane de lei la nici 633 milioane de lei. Trendul descendent s-a menţinut şi în perioada ce a urmat şi, în aceste condiţii, creditele de consum în moneda naţională au ajuns, la nivelul lunii februarie 2014, la doar 492 milioane de lei.

În ceea ce priveşte creditele de consum în valută, deşi au trecut şi ele la început printr-o perioadă de contracţie, în 2011 au cunoscut o uşoară revenire, la echivalentul a aproape 565 milioane de lei, dar au rămas sub maximul de 584 milioane de lei din 2009. Şi la acest tip de credite criza şi-a spus cuvântul, astfel că, în prezent, creditele de consum în valută sunt, la nivelul Galaţiului, în echivalentul a nici 442 milioane de lei.

Explozie a creditelor restante

Dincolo însă de restrângerea volumului creditelor de consum, îngrijorătoare este creşterea explozivă a restanţelor la credite. În februarie 2008, gălăţenii aveau restanţe la credite de doar 13,04 milioane de lei. De la o sumă, practic, aproape neglijabilă, în doar un an de zile restanţele au crescut la 120,4 milioane de lei. Până în 2011 s-a ajuns la aproape 565 milioane de lei, iar după o perioadă de relativ echilibru s-a ajuns din nou la un salt considerabil, în 2013, la 815,6 milioane de lei. Restructurarea sau reeşalonarea unor credite a mai calmat ritmul de creştere a împrumuturilor neonorate, dar cu restanţe de aproape 824 milioane de lei, la nivelul lui februarie 2014, gălăţenii sunt încă departe de a fi depăşit greutăţile.

Relaxare pe piaţa bancară?

Una dintre întrebările din piaţa bancară din momentul de faţă este dacă şi lunile următoare vor aduce o contracţie a creditelor de consum. Răspunsul este, se pare, unul mai degrabă optimist. Potrivit ultimului sondaj privind creditarea populaţiei realizat de BNR, în ultimul trimestru al anului trecut a crescut cererea de credite de consum. Mai mult, începând din primul trimestru din 2014, pentru prima dată în ultimii ani se manifestă o tendinţă de relaxare a standardelor de acordare a creditelor de consum, în condiţiile în care cererea pare a se menţine în creştere. O parte din această creştere este susţinută de avansul cererii de carduri de credit, semn că în piaţă revine treptat apetitul pentru consum. Rămâne însă de văzut dacă, de această dată, prudenţa va fi luată în calcul cu mai multă atenţie decât în trecut.

Între creditele de consum în lei şi cele în valută

Valoarea creditelor de consum era pe piaţa bancară gălăţeană, la nivelul lunii februarie 2014, de 934 milioane de lei, rezultă datele BNR. Cu o valoare de 492,1 milioane de lei, creditele în moneda naţională aveau o valoare apropiată de cea a creditelor în valută (441,9 milioane de lei), în condiţiile în care, înainte de criza economică, creditele de consum în lei aveau o valoare dublă decât cea a creditelor în valută.

Restanţele, aproape la egalitate cu creditele de consum

Dacă înainte de criza economică restanţele la credite (13,04 milioane de lei) aveau o valoare de doar 1,08 la sută raportată la valoarea creditelor de consum (1.203,9 milioane de lei), în prezent valoarea restanţelor (823,8 milioane de lei) a ajuns la 88,2 la sută din valoarea creditelor de consum (934 milioane de lei).

Citit 3296 ori Ultima modificare Luni, 07 Aprilie 2014 14:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.