Eveniment de succes în industria locală/ Lansare de navă la Damen Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Eveniment de succes în industria locală/ Lansare de navă la Damen Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nava este a doua dintr-un grup de trei realizate pentru grupului olandez Fugro şi va opera în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa


O navă de prospecţiuni geotehnice şi oceanografice a fost lansată, ieri, în şantierul naval Damen Galaţi. „Fugro Pioneer” face parte dintr-un grup de trei nave complet echipate comandate de grupul olandez Fugro, specializat în activităţile ce ţin de exploatarea rezervelor marine de petrol şi gaze. Nava a fost construită în colaborare cu Şantierul Naval Damen Gorinchem - Olanda, de asemenea membru al grupului Damen. Rolul SN Damen Gorinchem a fost cel de a asigura proiectarea şi principalele echipamente, construcţia efectivă şi finalizarea navei fiind desfăşurate la Galaţi.

Cu o lungime de 53,7 metri şi o lăţime de 12,5 metri, „Fugro Pioneer” va fi deservită de un echipaj format din 34 de persoane şi va fi destinată executării unor misiuni complexe, a arătat directorul general al Fugro Survey, Wilhard Kreijkes: „Este o navă de excepţie, pentru care toţi cei care au contribuit la realizarea acesteia merită felicitări. Cele trei nave pe care le-am comandat către grupul Damen vor fi operate de Fugro în Orientul Mijlociu, Europa şi Africa. Principala lor activitate va fi de cercetare pentru gaze şi petrol, inspecţii ale ţevilor submarine. Sperăm că aceste nave să-şi desfăşoare activitatea în această industrie în următorii 20-25 de ani.”

La rândul său, directorul general al Damen Galaţi, Fleming Sorensen, a arătat că nava „Fugro Pioneer” este un bun exemplu al tipului de nave spre care şantierul s-a reorientat în ultimii ani, strategie care a contribuit inclusiv la depăşirea efectelor crizei economice. „Ne-am reorientat de la navele standard, precum cele cargo, de transport marfă, spre cele specializate, mai complexe, cu alte operaţiuni şi alt tip de execuţie. Acesta este şi modul în care şantierul a reuşit să depăşească criza şi motivul pentru care a reuşit să angajeze şi face în continuare angajări”, a arătat managerul Damen Galaţi. Acesta a ţinut să sublinieze meritele angajaţilor Damen Galaţi, dar şi ale companiilor specializate, coproducători, cu care şantierul a colaborat în realizarea acestei nave, precum Helmers (izolaţii, tapiţerii şi mobilier), Imtech Olanda şi Alewinjse Marine Galaţi (echipamente şi instalaţii electrice), Den Breejen Romania (vopsitorie) sau Heinen & Hopman (sisteme de ventilaţie).

Prima navă din serie - „Fugro Proteus” - a fost lansată la sfârşitul anului trecut. Execuţia navei lansate ieri, „Fugro Pioneer”, a început în martie anul trecut, iar livrarea efectivă se va definitiva în septembrie. În luna iunie, la Damen Galaţi va fi lansată şi cea de-a treia navă din serie, „Fugro Frontier”, nava urmând să fie completă până în luna decembrie.

Potrivit datelor furnizate de Damen Galaţi, în acest an este programată livrarea a 27 de nave, dintre cele mai diverse ca specializare şi complexitate.

Citit 4404 ori Ultima modificare Vineri, 25 Aprilie 2014 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.