Taxa pe tranzacţii financiare ar putea fi introdusă din 2016

Taxa pe tranzacţii financiare ar putea fi introdusă din 2016
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miniştrii Finanţelor din zona euro pregătesc proiectul taxei pe tranzacţii financiare cu acţiuni şi instrumente derivate, pentru a fi introdusă începând din 2016 în cele 11 ţări europene care au sprijinit propunerea, printre care Germania, Franţa, Italia şi Spania.

Ministrul francez al Finanţelor, Michel Sapin, a declarat că detaliile ar putea fi prezentate până la sfârşitul acestui an, iar noua taxă ar putea intra în vigoare la începutul lui 2016.

Principalele divergenţe vizează modul de taxare a derivatelor financiare - dacă vor fi taxate toate tranzacţiile derivate, numai cele pe acţiuni sau dacă aceste instrumente nu vor fi vizate. De asemenea, statele participante nu au reuşit să se pună de acord în privinţa jurisdicţiei unde va fi colectată taxa - ţara unde firma de trading are sediul central sau statul unde are loc tranzacţia. Ţările mai mici din grup doresc ca taxa să se aplice la scară mai largă, pentru a maximiza veniturile potenţiale la buget, în timp ce statele cu economii mai mari doresc pentru început o aplicare mai restrânsă.

O taxă pe tranzacţii financiare aplicată la nivel european ar putea îndepărta companiile din regiune şi ar putea afecta perspectivele de creştere economică, a afirmat ministrul Finanţelor din Malta, Edward Scicluna. Malta nu face parte din grupul de 11 state care au adoptat proiectul, dar împărtăşeşte temerile unora dintre aceste ţări că o taxă prost gândită ar putea cauza probleme economice.

Proiectul este susţinut de Germania, Franţa, Spania, Italia, Belgia, Austria, Portugalia, Grecia, Estonia, Slovacia şi Slovenia. Proponenţii proiectului susţin că taxa este necesară pentru a creşte veniturile la buget şi pentru a limita specula pe pieţele financiare.

Citit 1787 ori Ultima modificare Marți, 06 Mai 2014 13:11

1 comentariu

 • postat de un galatean
  Marți, 06 Mai 2014 16:09
  5.13.159.***
  Subvenţii pentru IMM-urile care angajează absolvenţi în 2014

  O schemă de ajutor de minimis pentru întreprinderile mici şi mijlocii care angajează absolvenţi cu studii superioare prevede ca pentru fiecare nou salariat din categoria sus menţionată angajatorul să primească 1.300 de lei pe lună, sub formă de subvenţii europene.

  Programul lansat de curând în dezbatere publică de către Ministerul Fondurilor Europene a fost publicat zilele trecute pe site-ul instituţiei. Măsura face parte dintr-o schemă de ajutor minimis lansată de Ministerul Fondurilor Europene prin intermediul Autorităţii de Management POS DRU, prin care se urmăreşte implementarea unei soluții prin care firmele să primească subvenţii pentru angajarea de tineri absolvenţi. Trebuie menţionat însă că subvenţionarea la plată a salariilor tinerilor absolvenţi se va face pe o perioadă de minimum 6 luni, respectiv 12 luni, numai pentru absolvenţii, fie ei elevi sau studenţi, promoţia 2014, care se află la primul loc de muncă. Astfel, angajatorii ar urma să primească 900 de lei pentru absolvenţii angajaţi cu studii medii şi 1.300 de lei pentru absolvenţii de studii superioare. Beneficiarul schemei de minimis va putea obţine, astfel, subvenţii pentru 15 locuri de muncă create, în cazul întreprinderilor medii, pentru 7 locuri de muncă în cazul întreprinderile mijlocii, iar în cazul microintreprinderilor pentru 3 locuri de muncă create.

  De menţionat că numărul locurilor de muncă este orientativ. Potrivit comunicatului de presă al MFE, angajatorii vor beneficia de banii europeni cu condiţia menţinerii posturilor nou create pe o perioadă cel puţin egală cu cea pentru care s-a încasat subvenţia, banii urmând să fie acordaţi cu o frecvenţă lunară. În plus, firmele care vor angaja absolvenţi vor fi obligate să realizeze un plan educaţional pentru fiecare persoană nou angajată pentru a proba demersul procesului educaţional aferent învăţării la locul de muncă. Totodată, angajatorul trebui să ateste că absolventul pentru care solicită subvenţia este promoţia 2014, printr-un document emis de unitatea şcolară, respectiv instituţia de învăţământ superior. Contractul de munca va trebui încheiat pe o perioadă de minim un an, iar data semnării va trebui să fie ulterioară datei de semnării contractului de finanţare.

  Conform Schemei de ajutor de minimis, întreprinderile mici si mijlocii sunt definite ca fiind acele întreprinderi cu mai puţin de 250 de persoane angajate şi care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro şi/sau deţin active totale de până la 43 de milioane de euro. Cei interesaţi pot consulta programul propus pe site-ul MFE la Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice „Locuri de muncă subvenţionate” - Domeniul Major de Interventie 2.1 şi Schema de ajutor de minimis „Locuri de muncă subvenţionate” prin care se susţine angajarea tinerilor, dar şi activitatea mediului privat.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.