Taxa pe tranzacţii financiare ar putea fi introdusă din 2016

Taxa pe tranzacţii financiare ar putea fi introdusă din 2016
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miniştrii Finanţelor din zona euro pregătesc proiectul taxei pe tranzacţii financiare cu acţiuni şi instrumente derivate, pentru a fi introdusă începând din 2016 în cele 11 ţări europene care au sprijinit propunerea, printre care Germania, Franţa, Italia şi Spania.

Ministrul francez al Finanţelor, Michel Sapin, a declarat că detaliile ar putea fi prezentate până la sfârşitul acestui an, iar noua taxă ar putea intra în vigoare la începutul lui 2016.

Principalele divergenţe vizează modul de taxare a derivatelor financiare - dacă vor fi taxate toate tranzacţiile derivate, numai cele pe acţiuni sau dacă aceste instrumente nu vor fi vizate. De asemenea, statele participante nu au reuşit să se pună de acord în privinţa jurisdicţiei unde va fi colectată taxa - ţara unde firma de trading are sediul central sau statul unde are loc tranzacţia. Ţările mai mici din grup doresc ca taxa să se aplice la scară mai largă, pentru a maximiza veniturile potenţiale la buget, în timp ce statele cu economii mai mari doresc pentru început o aplicare mai restrânsă.

O taxă pe tranzacţii financiare aplicată la nivel european ar putea îndepărta companiile din regiune şi ar putea afecta perspectivele de creştere economică, a afirmat ministrul Finanţelor din Malta, Edward Scicluna. Malta nu face parte din grupul de 11 state care au adoptat proiectul, dar împărtăşeşte temerile unora dintre aceste ţări că o taxă prost gândită ar putea cauza probleme economice.

Proiectul este susţinut de Germania, Franţa, Spania, Italia, Belgia, Austria, Portugalia, Grecia, Estonia, Slovacia şi Slovenia. Proponenţii proiectului susţin că taxa este necesară pentru a creşte veniturile la buget şi pentru a limita specula pe pieţele financiare.

Citit 1900 ori Ultima modificare Marți, 06 Mai 2014 13:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.