Românii sunt la fel de pesimişti ca în 2013 privind redresarea economiei şi veniturile în 2014

Românii sunt la fel de pesimişti ca în 2013 privind redresarea economiei şi veniturile în 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Românii sunt la fel de pesimişti, ca în 2013, în ceea ce priveşte redresarea economiei şi veniturile în acest an, doar dorinţa de cumpărare fiind în uşoară creştere, potrivit indicatorilor GfK de la sfârşitul primul trimestru.

"În ansamblu, sentimentele consumatorilor s-au schimbat prea puţin la începutul lui 2014. Nivelul scăzut care a persistat pe parcursul celei mai mari părţi a anului trecut a continuat să domine şi în primul trimestru", se arată în sondajul GfK Climatul de consum Europa efectuat în 14 state europene.

Astfel, aşteptările privind starea economiei se situează în prezent la -17,2 puncte, faţă de -14 puncte în decembrie şi -13,6 puncte în urmă cu un an. Totodată, aşteptările privind venitul prezintă o imagine similară, indicatorul situându-se în prezent la -8,2 puncte. Este vorba de o îmbunătăţire minimă, de 0,7 puncte, faţă de decembrie, în timp ce, în martie 2013, indicatorul se situa la un nivel mai bun, de -5,4 puncte.

Dorinţa de cumpărare se situează în prezent la -13,8 puncte, ceea ce reprezintă o uşoară creştere, de 1,7 puncte, comparativ cu decembrie. Cu un an în urmă, cifra se situa la -18,3 puncte.

Potrivit GfK, economia din statele UE reîncepe să crească, iar consumatorii speră ca în acest an criza economică să ia într-un final sfârşit.

Citit 1339 ori Ultima modificare Luni, 05 Mai 2014 12:52

6 comentarii

 • postat de Zap
  Luni, 12 Mai 2014 11:08
  89.136.2.***
  Salariu in Ungaria minim 353 euro.
  Salariu in Bulgaria minim 158,7 euro
  Salariu minim in Romania 157,3 euro.

  Intreba cineva de ce se muta Michelin in Romania...
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Vineri, 09 Mai 2014 19:06
  79.116.98.***
  pai cum sa nu fii pesimist cand si ziaristii pupa funduri politice si spun numa ce au la comanda ????????????????????de ce sa fii optimist sa vezi cum se imbogatesc domni politici dar de cele mai multe ori analfabeti de-a dreptul???????????? hai ca suntem termnati ca natie cu atata mafie si in randul vostru ziaristi si patroni de ziar aservit caci altfel ati mai inisivi MAFIA POLITICA dar ce bine ca papati si voi pe langa ei!!!!!!!!!!!!!!!!1aas va fi o" ROMANIE " PROSPERA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sa nu uit de ghilimele!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Speriatu
  Miercuri, 07 Mai 2014 14:04
  89.136.0.***
  Hai sa terminam cu pesimistii!De la Potcoava pina la piata am intalnit cel putin 10 insi care stateau,fumau sau beau bere.De unde??? Vrea cineva sa munceasca in Romania?? Vrajeala, traiasca ajutorul social si alocatia copiilor! O sa ne desfiintam ca popor !!!!
  1
  1
  Raportează
 • postat de un galatean
  Marți, 06 Mai 2014 18:25
  5.13.159.***
  Michelin va închide fabrica din Budapesta şi mută producţia în Polonia, România şi Germania

  Grupul francez Michelin va închide anul viitor fabrica de anvelope pentru autocamioane din Budapesta, care are peste 500 de angajaţi, iar producţia va fi transferată la fabricile din Olsztyn (Polonia), Zalău (România) şi Karlsruhe şi Homburg (Germania).

  "În urma tendinţelor nefavorabile şi concurenţei agresive de pe piaţa europeană a anvelopelor pentru autocamioane, care rămâne volatilă şi a scăzut cu 23% faţă de maximul istoric înregistrat în 2007, Michelin îşi anunţă intenţia de a închide fabrica de anvelope pentru camioane din Budapesta. Decizia reflectă faptul că extinderea unităţii nu mai este posibilă din cauza localizării în spaţiul urban, iar îmbunătăţirea competitivităţii fabricii ar necesita modernizarea excesivă cu echipamente noi", se arată într-un comunicat publicat marţi de Michelin.

  Producţia fabricii din Budapesta se va încheia la jumătatea anului viitor, iar Michelin promite "măsuri de sprijin la nivel individual" pentru fiecare dintre cei 512 angajaţi.

  Compania se angajează de asemenea să colaboreze cu autorităţile locale pentru a discuta posibilităţi de reconversie a fabricii în conformitate cu planurile de dezvoltare urbană şi să contribuie la dezvoltarea de afaceri care pot crea locuri de muncă în zonă.

  "Producţia fabricii de la Budapesta va fi în principal relocalizată către fabricile Michelin din Olsztyn (Polonia), Zalău (România) şi Karlsruhe şi Homburg (Germania)", se mai arată în comunicat.

  Michelin mai deţine în Ungaria facilităţi la Nyíregyháza (producţie anvelope auto), Vác (centru de logistică) şi Tuzsér (marketing, materii prime).

  Pentru a finanţa închiderea fabricii de la Budapesta şi trasnferul producţiei în ţările vecine, Michelin va aloca 39 milioane euro în prima jumătate a acestui an.

  În România, Michelin operează două fabrici producătoare de anvelope auto, la Floreşti (Prahova) şi Zalău (Sălaj), aprovizionate cu cord metalic de uzina Zalău Cord.

  Oare asa mare sa fie diferenta dintre salariile din Ungaria fata de salariile din Zalau (autostrada sau drum expres nu este din cate stiu pe acolo....) ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Marți, 06 Mai 2014 08:08
  193.230.156.***
  Nu inteleg de ce daca romanii sunt continuu pesimisti in ceea ce priveste redresarea economiei , aleg continuu pentru refacerea economiei doar idioti????Le place sa se autoflageleze, ptr. ca atunci cand vrei sa schimbi ceva , schimbi , daca vrei doar sa te lamentezi ramai la acelasi nivel.ESTE TARA BARONILOR ADICA A INFRACTORILOR. TOTI TREBUIE SA MERGEM SPRE ASTA. DOAR ATUNCI GUVERNUL TE RECUNOASTE SI TE APARA EXEMPLU MAZARE/PONTA.
  0
  1
  Raportează
 • postat de un galatean
  Marți, 06 Mai 2014 00:22
  5.13.227.***
  800 de lei pe lună. Salariu sau leasing de sclavi?

  Dar cred că modelul de dezvoltare aplicat în ultimii 15 ani în România, cel puţin în producţia industrială, este eronat. La Jucu, celebrul fost „hub tehnologic“, companiile străine angajează mii de oameni cu salarii de 600 de lei. Componentiştii şi asamblatorii de diverse oferă, în medie, salarii de 1.000 de lei. Casierii din hipermarketuri, şi ei la mare căutare, duc acasă 900 de lei pe lună. Vorbim de mult peste un milion de români care iau lunar lefuri de 200-250 de euro. Cred că avem o problemă şi trebuie făcut ceva foarte repede, până nu e prea târziu.

  Mulţi dintre marii noştri investitorii străini, scuzaţi-mi generalizarea, nu fac decât să recolteze munca brută şi ieftină. Investesc în zone speciale, obţin scutiri de taxe şi facilităţi, iar investiţiile înseamnă hale din panouri care pot fi demontate şi mutate într-o zi, cu tot cu utilajele din interior. Nu folosesc know-how, nici măcar materii prime româneşti. Aduc totul de afară şi angajaţii români prestează munci slab specializate. Pun şaibe la şuruburi, fac două cusături la o husă de scaun şi tot aşa. Un salariu de 1.000 de lei net înseamnă aproape 1.600 brut. Statul încasează puţin de pe urma muncii prost plătite. TVA aproape deloc, câteva taxe locale, pe ici pe colo. Şi cam asta-i contribuţia la buget, deşi producţia respectivă umflă cifrele şi PIB-ul aşa cum se întâmplă acum. Poate că nu e puţin lucru, vin totuşi nişte bani. Însă românii cu 800 de lei pe lună nu sunt consumatori, nu cumpără lucruri, nu-şi plătesc taxele individuale, serviciile publice şi nu iau credite. Nu au bani să investească în educaţia lor şi a copiilor lor şi nu se pot îngriji de propria sănătate. Una peste alta, trăiesc prost, la limita supravieţuirii fizice. Inevitabil, ei se transformă în restanţieri, în datornici la întreţinere sau în asistaţi medical, adică devin o cheltuială la buget. România, societatea în ansamblu, nu progresează dacă vindem pe doi lei muncă brută.

  Soluţia nu e majorarea salariului minim sau alte artificii electorale cu iz socialist. CAS-ul trebuie redus pentru ca investitorii să fie nevoiţi să plătească mai mult. Oamenii trebuie educaţi, învăţământul trebuie modernizat şi orientat spre abilităţi practice. Şi, cel mai important, mediul de afaceri autohton trebuie sprijinit masiv şi cu orice preţ ca să poată deveni o alternativă mai bănoasă la „lagărele“ de muncă, numite pretenţios „industrie“.

  Poate se va reduce Cas-ul la angajatori...
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.