DEZVĂLUIRI de culise: Cum reuşeşte Fiscul să dea de urma EVAZIONIȘTILOR

DEZVĂLUIRI de culise: Cum reuşeşte Fiscul să dea de urma EVAZIONIȘTILOR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Schimbare radicală în metodele de identificare a firmelor în care se petrec lucruri suspecte din punct de vedere fiscal * În numai patru luni, au fost scoase la lumină peste 211 milioane de lei, taxe şi impozite „uitate” de unii agenţi economici * Şi pe partea vamală a crescut considerabil eficienţa controalelor


Încasările bugetare la nivelul administraţiilor fiscale aflate în subordinea DGRFP Galaţi au fost de la începutul anului şi până în prezent de peste 2.525 milioane de lei, cu 82,86 milioane de lei mai mari faţă de programul iniţial de încasări, la acest lucru contribuind inclusiv noile metode menite să ducă la identificarea eventualelor tentative de eludare a achitării de către companii a obligaţiilor către stat. La aceste sume se adaugă şi contribuţia organelor vamale, care a ajuns în primele patru luni ale acestui an la valoarea de aproape 1.108 milioane de lei. Prin urmare, per total, veniturile bugetare colectate la nivelul DGRFP Galaţi au fost de peste 3.633 milioane de lei, sumă cu aproape 140 milioane de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Analize de risc

Dacă ne referim strict la bugetul de stat, încasările realizate de Fisc au fost în primele patru luni ale acestui an de 1.162 milioane de lei, în creştere cu nu mai puţin de 10,48 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O creştere consistentă, de peste 20 de procente, s-a făcut simţită la impozitul pe profit, la valoarea de 262,25 milioane de lei. Acest lucru ar fi un semnal că, în anumite sectoare, economia a început să se mai dezmorţească.Pe de altă parte, acest lucru nu s-a reflectat şi în creşterea încasărilor din impozitul pe venit, acestea fiind chiar în scădere cu 2,14 la sută, la valoarea de 471 milioane de lei. Acest lucru ar fi un semnal că fie în economie s-au mai pierdut din locurile de muncă, fie pe anumite segmente salariile s-au mai diminuat, fie unele companii au migrat spre zona mai „gri” a salarizării forţei de muncă. Sau, poate, câte ceva din fiecare...Cert este că agenţii economici tentaţi să cocheteze cu partea „întunecată” a economiei subterane au început deja să aibă zile mai grele, dat fiind faptul că modul în care se fac inspecţiile fiscale s-a schimbat radical odată cu procesul de reorganizare a structurilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Printre altele, controalele la agenţii economici au început să se facă în baza unor analize de risc.Ce presupune asta ne-a spus chiar directorul general al DGRFP Galaţi, Eugen Ciorici: „Toate unităţile fiscale fac o selecţie, pornind de la baza de date pe care o au vizavi de comportamentul fiscal din ultimii ani al agenţilor economici, dacă sunt sesizări sau reclamaţii la adresa unor contribuabili, dacă se apropie de termenul de prescripţie pentru anumite obligaţii fiscale sau se analizează ce contribuabili se încadrează în unul din cele vreo şapte criterii stabilite ca analiză de risc, precum marja de profit, pierderea pe ultimii ani, eventualele discrepanţe în livrările şi achiziţiile intracomunitare etc. Eventuale „anomalii” la aceşti indicatori ar putea fi un indiciu că în cazul respectiv ar putea fi ceva în neregulă.”Rezultatele noului sistem au început să se vadă, în ultimele patru luni, în urma inspecţiilor fiscale fiind stabilite 211 milioane de lei sume suplimentare ce trebuie plătite la bugetul de stat, dintre acestea reuşindu-se deja încasarea efectivă a 38 milioane de lei, dintre care 22 milioane de lei numai în luna aprilie.

Mai multe verificări în vamă

Deloc de neglijat la nivelul DGRFP Galaţi sunt şi activităţile din zona vamală şi la acestea înregistrându-se de la începutul anului o depăşire a programului de încasări cu 82,24 milioane de lei. Nu au lipsit nici sumele stabilite suplimentar, ca diferenţe de drepturi vamale, precum şi alte tipuri de taxe şi impozite datorate în vamă, în valoare de 7,91 milioane de lei, din care 6,32 milioane de lei au fost încasate operativ, în timp ce amenzile aplicate pentru sancţionarea contravenţiilor constatate în domeniul supravegherii şi controlului vamal fiscal au totalizat 882.500 lei, fiind deja încasate 508.500 lei.În acelaşi timp, trebuie precizat că, aceste realizări au fost obţinute în condiţiile în care, pe partea vamală, pe lângă activităţile de vămuire, care se reflectă în veniturile colectate la buget, mai sunt şi activităţi care nu se regăsesc neapărat în încasări. De exemplu, birourile vamale de pe raza DRV Galaţi au procesat nu mai puţin de 8.862 de declaraţii vamale de export, mai multe cu 12,46 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Volumul de muncă destul de mare pentru întocmirea acestor documente nu se reflectă în încasări, dar probabil că se vede în valuta României, în creşterea economică, exporturile având, după cum s-a văzut în ultima perioadă, un rol important în această direcţie”, a precizat directorul general al DGRFP Galaţi, Eugen Ciorici. Pe lângă activităţile amintite, birourile vamale mai au însă în atribuţii şi activităţi ce ţin de asigurarea siguranţei naţionale, combaterea contrabandei sau comerţul cu mărfuri contrafăcute.

Procedurile fiscale, luate la bani mărunţi

În prezent, în cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Galaţi (DGRFP) Galaţi lucrează 3.213 salariaţi, dintre care 536 sunt strict pe partea de inspecţie fiscală, iar 430 pe partea vamală. Pentru a mări eficienţa acţiunilor de încasare a obligaţiilor fiscale, au fost demarate o serie de acţiuni menite să identifice punctele slabe care, eventual, au apărut în metodele de lucru, ne-a declarat directorul general al DGRFP Galaţi, Eugen Ciorici: „Este vorba de o acţiune demarată la nivelul fiecărui judeţ, pe structura de executare silită şi evidenţă pe plătitor, pentru a vedea dacă se lucrează unitar în aplicarea procedurilor fiscale, pentru a obţine rezultate cât mai bune. De asemenea, este o ocazie pentru un schimb de experienţă la nivelul unităţilor din regiune vizavi de modul în care ne desfăşurăm activitatea, astfel încât să ne crească eficienţa.”

Citit 5173 ori Ultima modificare Joi, 15 Mai 2014 23:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.