15 mai – „Ziua venitului global”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

15 mai este termenul-limită pentru depunerea declaraţiilor privind veniturile realizate de contribuabili-persoane fizice în anul fiscal 2008.

Astfel, formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate” trebuie depus de contribuabilii persoane fizice, cu domiciliul în România, care au obţinut din România în anul 2008 venituri comerciale, venituri din profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, subînchiriere, arendă), venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate drept venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole impuse în sistem real (pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă), câştiguri din transferul titlurilor de valoare, câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen.

Conform purtătorului de cuvânt al DGFP Galaţi, George I. Marinescu, sistemul de trimitere/primire prin poştă a declaraţiilor de venit nu mai este folosit în acest an, contribuabilii urmând a-şi procura în mod gratuit formularele de la sediul organului fiscal de domiciliu, sau prin accesarea portalului ANAF, la adresa http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF.

„Totodată, contribuabilii îşi pot exprima opţiunea de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit sau unitate de cult prin depunerea, până la 15 mai 2009, a formularului 230”, afirmă George I. Marinescu.

Ziua de 15 mai se constituie în termen-limită şi pentru depunerea formularului 201 „Declaraţie privind veniturile din străinătate” de către contribuabilii persoane fizice rezidente care au obţinut în anul 2008 din străinătate venituri din activităţi comerciale, venituri din profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din pensii, venituri din dobânzi, venituri din dividende, venituri din premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri din investiţii, precum şi alte venituri.

Declaraţia se depune şi de către persoanele fizice care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii de rezidenţă timp de 3 ani consecutiv:

- centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;

- persoanele sunt prezente în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive care se încheie în anul calendaristic vizat.

Contribuabilii depun câte o declaraţie pentru fiecare ţară-sursă a veniturilor şi pentru fiecare categorie de venit realizat la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul fiscal.

În fine, tot până la 15 mai a.c. se depune şi formularul 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole - impunere pe norme de venit” de către contribuabili persoane fizice care realizează venituri în bani şi/sau în natură, provenind din: cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; din cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit.

În cazul realizării de venit din mai multe surse, se depune o singură declaraţie. Sursa de venit este reprezentată de localitatea în raza căreia se află situat terenul sau terenurile, după caz.

Toate declaraţiile enumerate mai sus se depun direct la registratura organului fiscal competent sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

Citit 2169 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.