Gălăţenii îşi omoară firmele

Gălăţenii îşi omoară firmele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sute de patroni de societăţi comerciale din Galaţi s-au înghesuit la Registrul Comerţului pentru a cere radierea firmelor * Aglomeraţia vine după ce s-a aflat că suspendarea temporară a activităţii nu-i mai scapă de impozit * Oamenii vor astfel să scape de impozitul forfetar de 1.467 de lei, care intră în vigoare de la 1 mai *

Sute de întreprinzători privaţi din judeţul Galaţi au luat cu asalt Oficiul Registrului Comerţului (ORC), într-o tentativă disperată de a scăpa de „Taxa lui Pogea”. După cum se ştie, de la 1 mai intră în vigoare obligaţia legală a firmelor de a plăti statului un impozit forfetar, indiferent dacă au sau nu profit.

Cum pentru anul 2009 (cele opt luni rămase) este de achitat o sumă destul de consistentă – 1.467 de lei de firmă, adică 183,3 lei lunar – patronii vor să renunţe definitiv (prin lichidare şi radiere) la firmele care nu le aduc venituri suficiente. Asta după ce s-a anunţat că  firmele aflate în suspendarea temporară a activităţii trebuie să plătească taxa.

Ce înseamnă 183,3 lei pe lună pentru o firmă?

Prima întrebarea care ne-a venit în minte la aflarea veştii despre înghesuiala de la ORC a fost: Cât de mult contează în bugetul unei firme plata unui impozit suplimentar lunar de 183,3 lei (1,8 milioane de lei vechi)?

Cei mai mulţi dintre patronii care cer radierea firmei spun că suma este importantă. „Firma mea se ocupă de realizarea de pliante publicitare, iar pentru mine asta este o activitate ocazională. În unele luni încasez 7-800 de lei, în altele nu încasez nimic. Mai ales acum, de când cu criza, comenzile aproape că au dispărut, deci şi încasările”, spune Mihai Munteanu, unul dintre patronii aflaţi în postura de a renunţa la firmă.

„Dacă eu nu încasez nimic, ce să fac? Să vând din casă  pentru a plăti impozitul? Mai bine renunţ la societate!”, adaugă acesta. „E jaf pe faţă ce face Guvernul!”, a acuzat un alt patron.

De aceeaşi părere este şi Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi. „Este un adevărat dezastru. Cred că vor fi efecte deosebit de grave asupra economiei şi mediului de afaceri. Nu se poate să dispară atât de multe firme într-un timp atât de scurt. Vor fi foarte mulţi oameni care nu vor mai avea din ce trăi. Şi aşa în România aveam doar 17 firme la mia de locuitori, faţă de peste 55 în Europa de Vest. Acum le omorâm şi pe astea puţine care sunt”, declară Marian Filiomon, preşedintele PIMM Galaţi.

Numărul de firme radiate creşte ameţitor

În intervalul 15-27 aprilie, în judeţul Galaţi au fost depuse 149 de cereri de radiere de firme. Pe 28 aprilie, încă 80, iar pe 29 aprilie era „omor” de lume la ORC. Asistăm, aşadar, la o explozie de cereri de radiere, dacă ţinem cont că în ianuarie 2009 au fost la Galaţi doar 113 radieri., cele mai multe dintre ele nu la cererea proprietarilor, ci din cauza falimentului sau inactivităţii fiscale. Avem, deci, un fenomen extrem de periculos în aceste zile.

Trebuie să remarcăm că judeţul nostru a fost în februarie 2009 pe locul 1 pe ţară la radieri de firme: 225 dintr-un total naţional de 4131, ceea ce însemană 6,4 la sută. Pe locul doi a fost Caraş-Severin, cu 5,5 la sută din totalul naţional al lunii februarie.

Se pare că şi activitatea de înmatriculare de noi firme a intrat în stagnare, după ce în ianuarie şi februarie cunoscuse un reviriment. Dacă în decembrie 2008 gălăţenii înregistrau 175 de firme noi, în ianuarie s-a ajuns la 245, iar în februarie la 316.

Acum, înmatriculările tind către zero, deoarece nimeni nu-şi mai face firmă doar „să fie, acolo”. Costă!

Radierea unei firme e mai scumpă decât taxa!

Partea realmente interesantă este că radierea unei firme costă, totuşi, mai mult decât „Taxa lui Pogea” pentru 2009. Dacă procedurile de la Oficiul Registrului Comerţului sunt relativ ieftine (în mare, între 120 şi 150 de euro), nu acelaşi lucru se poate spune despre lichidarea propriu-zisă.

Un lichidator judiciar cere pentru o astfel de lucrare circa 500 de euro. În funcţie de compexitatea firmei, se poate ajunge şi la 1000 de euro.

Mai trebuie ştiut că lichidarea şi radierea unei firme presupune şi achitarea tuturor datoriilor către Fisc, bugetele speciale şi alte terţe persoane.

În fine, trebuie să spunem că patronii au avut, până pe 25 aprilie, posibilitatea să renunţe la firmele inactive, care ar fi fost radiate automat, la o simplă cerere, cu cheltuieli minime. Însă campania s-a derulat cam „pe tăcute” şi nu multă lume a ştiut de ea...

29.817 firme înregistrate oficial la Galaţi

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Registrului Comerţului, la Galaţi au fost înregistrate de la Revoluţie încoace 43.691 de firme. Dintre acestea 14.874 au fost deja radiate, aşa că mai sunt prezente „la datorie” 29.817.

Dintre acestea, doar în jur de 3.000 au obţinut profit în fiecare din ultimii cinci ani. Alte 1.000 nu au avut nicio activitate.

Celelalte aproape 27.000 s-au zbătut între viaţă şi moartea. Oare pentru câte dintre ele „Taxa Pogea” va fi lovitura de graţie?

Citit 2648 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.