Situaţie încurcată la Commet Tecuci

Situaţie încurcată la Commet Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oamenii au venit ieri la lucru * Sindicatul vrea să sesizeze ITM * Patronul spune că nu are alternativă *

Începând de luni, 4 mai, 167 din cei 233 de angajaţi ai societăţii tecucene de construcţii metalice Commet SA ar fi trebuit să intre în şomaj, ca urmare a lipsei de comenzi. Conform Contractului Colectiv de Muncă, oamenii ar urma să primească salarii compensatorii – valoarea a trei salarii de bază, în funcţie de ultimul salariu primit, care variază, în firmă, între 600 şi 1.800 de lei.

Decizia, luată iniţial în şedinţa AGA din 23 aprilie (când se punea problema disponibilizării a 200 de angajaţi) nu a fost însă pusă în practică de ieri, ne-a declarat liderul sindical din Commet SA, Iulian Necula.

Potrivit acestuia, patronatul nu a respectat paşii legali în privinţa disponibilizării colective, motiv pentru care va sesiza şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi, iar în cazul în care conducerea nu va reveni asupra deciziei, sindicatul va ataca în instanţă hotărârea privind trimiterea în şomaj a angajaţilor:

„Conform OG 55/2006, există anumite proceduri privind disponibilizările colective. Aceste proceduri ar dura cam 45 de zile, după care ar urma preavizul de 20 de zile. Ori, acest lucru arată clar că nu se poate da preaviz de astăzi, aşa cum am primit noi, sindicatul, înştiinţare, printr-o notificare trimisă pe 30 aprilie. De aceea oamenii au şi venit luni la muncă, deşi nu au avut încărcare”.

Pe de altă parte, directorul Commet Tecuci, Iulian Ţocu, susţine că lipsa comenzilor a adus societatea în imposibilitatea de plată, motiv pentru care trebuie să introducă fabrica în conservare:

„Mă doare inima pentru fiecare muncitor, dar nu avem soluţii. Una din comenzile în derulare era chiar pentru Uzina Cocso-Chimică a combinatului ArcelorMittal Galaţi, unitate care urmează să se închidă. De unde să plătim dacă nu avem încasări? Trebuie să vă spun că suntem la zi cu plata datoriilor către stat”.

Cei 66 de angajaţi care vor fi păstraţi în societate vor întreţine utilajele, în speranţa că situaţia se va îmbunătăţi.

Potrivit declaraţiilor directorului AJOFM Galaţi, Carmen Tofan, pentru luna mai, la nivelul judeţului Galaţi s-a anunţat disponibilizarea a 633 de muncitori. Cei mai mulţi (270) vor pleca de la firma de mobilă Staer (270 din 657) următorii de la Commet Tecuci (167 din 233), după care urmează disponibilizări de la societatea de construcţii Arabesque (65), fabrica de încălţăminte Dura Inc (20) şi alte firme.

Citit 1597 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.