Ţăranii gălăţeni au învăţat să-şi vândă marfa

Ţăranii gălăţeni au învăţat să-şi vândă marfa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deocamdată suntem la faza „primilor paşi”, dar important este că am ieşit din epoca „de-a buşilea” * Femierii din judeţ au vândut, în 2008, cu 1,8 milioane de litri de lapte de vacă mai mult decât în anul precedent * Şi la ouă, producţia vândută a crescut cu 6,5 milioane de bucăţi * La carne: +19 la sută! *

De la Revoluţie încoace, auzim obsesiv aceeaşi „placă”, atunci când vine vorba despre producţia agricolă: „Nu ştim să ne vindem marfa!”. Asta explică, se pare, cam tot. Şi faptul că hypermarketurile vând numai fructe şi legume de import, şi că brânza românească e pe cale de dispariţie, şi că făină ungurească a surclasat-o pe cea autohtonă.

În articolul de faţă nu ne-am propus însă să cântăm prohodul agriculturii naţionale. Nici nu credem că e cazul! Ceea ce vrem e să vă aducem în atenţie un lucru foarte interesant: cantitatea de produse agricole de orgine animală vândute pe piaţă de ţăranii gălăţeni a crescut brusc în ultimul an. Semn că - iată! - am început să învăţăm, în sfârşit, să ne vindem marfa.

Lapte, ouă, miere...

Produsele la care s-a simţit cel mai bine schimbarea de atitudine a producătorilor gălăţeni sunt laptele, ouăle şi mierea.

La laptele de vacă, deşi producţia a scăzut în 2008 cu patru la sută faţă de 2007 (de la 77,2 milioane  la 74 milioane de litri), cantitatea valorificată pe piaţă (vânzări directe sau pentru procesare) a crescut cu mai bine de şapte procente.

Astfel, dacă în 2007 fermierii gălăţeni vindeau 24,7 milioane de litri de lapte de vacă, în 2008 s-a ajuns la 26,38 milioane de litri. Cu 1,8 milioane de litri mai mult!

Reversul medaliei este că a scăzut cu zece la sută consumul de lapte din gospodăria ţărănească, de la 4,04 milioane de litri, la 3,65 milioane.

În 2008, producţia de lapte de vacă din judeţ Galaţi a fost de 118 de litri pe cap de locuitor, faţă de 124 de litri în 2007.

În privinţa producţiei de lapte de oaie şi de capră, în ultimul am asistat la o creştere de opt la sută, de la 1,05 milioane de litri în 2007, la 1,14 milioane în 2008. Interesant este că avem creşteri şi în privinţa livrărilor (+3 la sută), cât şi în privinţa consumului din gospodăriile producătorilor (+12 la sută). Cantitatea de lapte de oaie şi capră livrată pe piaţă sau pentru procesare a fost, în 2008, de 4,3 milioane de litri.

La ouă, cantitatea valorificată a crescut de la 64,3 milioane de bucăţi la 70,8 milioane de bucăţi, deci cu aproximativ 10 la sută (+6,5 milioane de bucăţi). Asta în ciuda faptului că producţia totală a scăzut faţă de 2007 cu şase la sută, de la 144,9 milioane de bucăţi la 136,4 milioane.

La miere, producţia vândută a fost cu 33 la sută mai mare decât în anul precedent, de la 150 la 200 de tone.

La carne: +19 la sută

Însă cea mai mare creştere o consemnăm la producţia de carne valorificată de producători: mai mult cu 19 la sută! Astfel, dacă în 2007 ieşeau din fermele gălăţene 7.766 tone de carne (12,5 kilograme pe cap de locuitor al judeţului), în 2008 s-a ajuns la 9.255 tone (14,8 kg/loc). Precizăm că este vorba de toate categoriile de carne: porc, vită, oaie şi pasăre.

Producţia totală de carne a crescut şi ea cu patru la sută, de la 26.561 tone, la 27.647 tone. Difrenţa dintre producţia totală şi cantitatea livrată este reprezentat de consumul din gospodăriile rurale, care înseamnă circa 60 la sută din total!

Din păcate, doar la produsele de orgine animală lucrurile au evoluat spre bine. În privinţa cerealelor şi a legumelor situaţia este în continuare destul de complicată, iar piaţa funcţionează prost. Dovadă că produsele de import au sufocat piaţa românească, mai ales la legume. Însă despre toate acestea vom reveni cu amănunte în ediţiile viitoare.

Explicaţie foto: Fermierii gălăţeni au plusat frumos la carnea vândută

Citit 1290 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.