Ruşii au sistat FURNIZAREA gazelor naturale către Ucraina! Cum sunt AFECTAȚI românii

Ruşii au sistat FURNIZAREA gazelor naturale către Ucraina! Cum sunt AFECTAȚI românii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile române îndeamnă populaţia la calm * Avem rezerve de gaze suficiente pentru a face faţă chiar şi iernii, susţine Departamentul pentru Energie * În acelaşi timp, a fost solicitată intervenţia UE ca mediator pentru soluţionarea rapidă a crizei


Rusia a informat statele europene în legătură cu „posibilele perturbări” în aprovizionarea cu gaze naturale după ce compania Gazprom a anunţat, ieri, că nu va mai livra gaze Ucrainei decât cu plata în avans. Practic, asistăm la declanşarea celui de-al III-lea „Război al gazului” dintre cele două state, după cele din 2006 şi 2009, în ultimul dintre livrarea cu gaze către statele europene fiind întreruptă, pe timp de iarnă, timp de câteva săptămâni. Grupul rusesc afirmă că operatorul ucrainean Naftogaz "este obligat să garanteze tranzitul" gazelor către Europa, în virtutea contractului în vigoare şi la volumele prevăzute. Date fiind însă precedentele, pare cât se poate de plauzibil ca statele europene aprovizionate prin gazoductul ce tranzitează Ucraina să nu mai primească cantităţile de gaze naturale contractate. În această situaţie este şi România, însă autorităţile dau asigurări că, cel puţin pe termen scurt, nu vor fi probleme din cauza sistării livrărilor de gaz rusesc către Ucraina. Potrivit informaţiilor furnizate de Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, există o cantitate suficientă de gaze înmagazinate, o capacitate adecvată de extracţie, iar, la ora actuală, producţia internă depăşeşte consumul.

"Am avut în această dimineaţă (ieri - n.r.), împreună cu operatorul de transport de gaze naturale, Transgaz Mediaş, o analiză a situaţiei, iar, din datele primite, rezultă că avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, în ultima lună şi, inclusiv, în prezent, producţia internă a României depăşeşte consumul naţional, ceea ce ne ajută foarte mult. Şi să nu uităm că vin luni de vară, în care consumul scade natural', a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

După cum vă semnala recent ziarul „Viaţa liberă”, pe piaţa reglementată de ANRE structura „coşului” de gaze primit de consumatori – o combinaţie între gazul intern şi gazul extern – s-a modificat drastic, în sensul reducerii dependenţei de livrările externe. Astfel, în luna iunie, structura amestecului de gaze pentru agenţii economici a fost 100 la sută din producţia internă, în condiţiile în care, în luna martie, 21 la sută proveneau din importuri. De asemenea, la nivelul populaţiei, în iunie amestecul de gaze naturale a fost de 98 la sută din producţia internă şi 2 la sută din importuri, în condiţiile în care, în urmă cu câteva luni importurile aveau o cotă de 5 la sută. Prin urmare, creşterea producţiei interne, dar şi a rezervelor de gaze ar trebui, cel puţin pentru o perioadă, să ne protejeze.

Chiar şi în aceste condiţii, Departamentul pentru Energie a elaborat, totuşi, un plan de măsuri pe care-l va implementa în cazul în care situaţia de conflict dintre Rusia şi Ucraina se va prelungi. "Guvernul dă asigurări că o problemă în alimentarea cu gaze naturale a populaţiei din România este exclusă nu numai acum, dar şi în lunile de iarnă”, a declarat ministrul Răzvan Nicolescu. Acesta a precizat însă că a fost solicitată implicarea Comisiei Europene în calitate de mediator, pentru soluţionarea rapidă a situaţiei.

Citit 2249 ori Ultima modificare Luni, 16 Iunie 2014 21:09

5 comentarii

 • postat de Tralala
  Marți, 17 Iunie 2014 14:44
  79.116.107.***
  @PC da, au amendat tig@nii care si-au vopsit termoizolatiile folosind tot felul de culori. Eu ca si alti vecini avem termoizolatie si s-a respectat culoarea blocului cat de cat. Avem alb si cu benzi visinii asa cum le avea blocul de prima data. Pana acum nu mi-a venit nicio amenda acasa. Mai intai respectati regulile de bun simt, apoi comentati.
  19
  10
  Raportează
 • postat de Acelasi ..........
  Marți, 17 Iunie 2014 13:46
  84.117.45.***
  Mai legiunea a V a Macedonica sau cum te-oi fi numind.

  Ia spune tu cinstit , de ce iesi singur pe strada , ca ti se vad prostiile din balariile in care te zbati .

  Ce baigui tu acolo o fi fost valabil pe vremea lui Alexandru cel Mare nu acum cand :

  - rusii inchid robinetul de gaze.

  - nu vrem sa exploatam gazele de sist ca suntem mari ecologisti.

  - gazul metan din Marea Neagra ni-l exploateaza si ni-l fura altii, precum turcii , calcanii.

  si tu bati campii cu cresterea consumului de gaz metan pe cap de roman furios.

  Tu insuti ai spus ca platim 320 de euro / mia de mc normal gaz.

  Ce Doamne iarta- ma . Fii consecvent . Nu te pricepi taci !!!!

  Eu am rontait 20 de ani termoficare cu paine si stiu bine ce vorbesc .
  Altii (vezi Suedia), fac caldura si curent si din gunoaie numai sa nu consume gazul

  Al nostru , atat cat se extrage , il mai dam si la export si ce ramane , deocamdata il impartim frateste cu Moldova .
  Asa sa stii . Si sa nu te mai contrazici.

  Ca de aia a murit si Alexandru cel Mare . De incapatanat ce-a fost.!!!!!!!!!!!!!
  2
  22
  Raportează
 • postat de PC
  Marți, 17 Iunie 2014 11:30
  109.102.62.***
  Conform OUG 18/2009 primarul trebuie sa se ocupe de izolarea exterioara a blocurilor - sa identifice blocurile ce trebuie izolate si sa asigure fondurile necesare.
  Ce a facut primarul tirnacop si bravii consilieri locali in acest sens?
  A pus inspectoratul cu disciplina in constructie sa amendeze locatarii care si -au facut singuri izolatia exterioara (prin contractare cu firme specialiate)
  5
  5
  Raportează
 • postat de Alexander leg. a V a Macedonica
  Marți, 17 Iunie 2014 11:15
  92.80.154.***
  Meseriasule,esti in mare eroare,sa nu spun altaceva ! Cea mai ieftina energie este cea continuta in gazelle naturale, fiind de trei ori mai ieftina decat energia electrica , gaze lichefiate,CLU,pacura ...etc.[ Sa nu mai spun ca in Romania o mie mc de gaz se extrage cu 50 euru iar noi platim cca 320 euro ! ] Montarea centralelor de apartament sau a celor colective inlatura pierderile de energie de pe traseul centralelor termice pana la consummator. Apoi fiecare va plati numai energia consumata , eliminandu-se actualele plati stabilite dupa ureche . Mai adaug ca trebuiesc izolate / reabilitate termic corespunzator cladirile pentru ca investitiile cu dotarea centralelor termice de apartament sa aiba rezultatul scontat : costurile cu incalzirea vor fi 30 % fata de vechiul system !
  37
  7
  Raportează
 • postat de Meseriasul gaseste solutia......Mingea gaseste poarta......Asta este !!!!!!!!!
  Marți, 17 Iunie 2014 10:24
  84.117.45.***
  PAI CUM ?
  Si nu la-ti ascultat pe Dom' Primar care iaca , acusi si-a gasit si el sa va dea liber la DEBRANSARI.

  DEBRANSARI care inseamna in varianta unei minti inguste si cu pofta de spaga , centrale de apartamente . Multe . Si gaz metan consumat . Mai mult. Si saracirea saracilor si mai multa . Dar si parandaratul..............pe masura !!!!!!!!!!!!!.
  In varianta unei minti cu dragoste de oamenii orasului si respect de functia pentru care nu s-a pogorat cu oborocul din cer , ci a fost ales dupa lungi milogeli , promisiuni desarte , si plati facute mai mult sau mai putin politic ( pentru binecuvantare , maica , pentru bine.......) exista si multe alte solutii care i-au fost si lasate si date si care nu au tentat - contat , decat in discursuri.

  Astfel , pe categorii :

  1. Simplu si usor :
  6 - 8 C.A.F. uri (cazane de apa fierbinte) , functionabile cu orice fel de combustibil - motorina , pacura , c.l.u. .....etc , mai ales ca acum se gasesc pe piata arzatoare ultra performante.

  Daca ma gandesc bine asa s-a si incalzit si spalat orasul pana in 1975. Si stateau ferestrele deschise iarna.

  2. Simplu , eficient si de durata :
  C.E.Z. -ul cehoslovac a oferit Primariei Galati inca din 2009 aceasta solutie dar a fost respins de obtuzitatea vesnica a primarilor nostri.

  In fiecare cartier al orasului sa se instaleze cate o masina (turbina), cogenerativa , de maxim 25 - 30 MW, cu legatura directa la reteaua stradala de iluminat, asezata intr-un PT sau SC scos din uz si care porneste cu un minim de motorina si functiona ecologic 24 de ore din 24, la capacitate maxima, cu ulei de rapita.

  Uleiul de rapita este foarte ieftin iar galatiul are de jurul imprejurul lui mii de hectare de teren parloaga , carora le-ar sta foarte bine imbracate intr-o frumoasa culoare galbena.

  Cred ca nici Fabrica de ulei " Prutul" nu s-ar supara daca ar da de lucru la cateva sute de galateni.

  3. Continuarea montarii de panouri de inalta eficienta energetica (nu ca cele montate in pionierat si pe bani putin pe carca unor tineri inimosi si raspunderea conducerii Apaterm de pana in 2011 ) , pe cele 122 de puncte termice, din tot orasul , pentru ca vara , sa se poata furniza apa calda fara sa astepte galateanul , sfarsitul carpelilor , facute de Electrocentrale .

  4. Preluarea prin hotarare de Consiliu Local , a tuturor conductelor ce vin de la Electrocentrale si se afla pe domeniul public al Municipiului Galati.

  Avand in vedere ca de mai bine de 44 de ani Electrocentrale nu a platit un banut orasului pentru terenul pe care si-a instalat conductele , nu a inchiriat si nici nu a concesionat acest teren , iar ce va pot spune sigur nu are nici macar carte funciara pe aceste constructii - nu mica ne-ar fi mirarea sa aflam , la un calcul sumar ca Electrocentrale sunt datoare vandute orasului si nu Apatermul , Electrocentralelor.


  CA SIMPLU CETATEAN , AM INCERCAT SA FIU FOLOSITOR ORASULUI MEU SI CONCETATENILOR MEI .
  DAR NU-I DE AJUNS.
  CEI CARE DECID SUNT OCUPATI CU BUNASTAREA .......LOR......NU A NOASTRA !!!!!!!!!!
  5
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.