Ruşii au sistat FURNIZAREA gazelor naturale către Ucraina! Cum sunt AFECTAȚI românii

Ruşii au sistat FURNIZAREA gazelor naturale către Ucraina! Cum sunt AFECTAȚI românii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile române îndeamnă populaţia la calm * Avem rezerve de gaze suficiente pentru a face faţă chiar şi iernii, susţine Departamentul pentru Energie * În acelaşi timp, a fost solicitată intervenţia UE ca mediator pentru soluţionarea rapidă a crizei


Rusia a informat statele europene în legătură cu „posibilele perturbări” în aprovizionarea cu gaze naturale după ce compania Gazprom a anunţat, ieri, că nu va mai livra gaze Ucrainei decât cu plata în avans. Practic, asistăm la declanşarea celui de-al III-lea „Război al gazului” dintre cele două state, după cele din 2006 şi 2009, în ultimul dintre livrarea cu gaze către statele europene fiind întreruptă, pe timp de iarnă, timp de câteva săptămâni. Grupul rusesc afirmă că operatorul ucrainean Naftogaz "este obligat să garanteze tranzitul" gazelor către Europa, în virtutea contractului în vigoare şi la volumele prevăzute. Date fiind însă precedentele, pare cât se poate de plauzibil ca statele europene aprovizionate prin gazoductul ce tranzitează Ucraina să nu mai primească cantităţile de gaze naturale contractate. În această situaţie este şi România, însă autorităţile dau asigurări că, cel puţin pe termen scurt, nu vor fi probleme din cauza sistării livrărilor de gaz rusesc către Ucraina. Potrivit informaţiilor furnizate de Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, există o cantitate suficientă de gaze înmagazinate, o capacitate adecvată de extracţie, iar, la ora actuală, producţia internă depăşeşte consumul.

"Am avut în această dimineaţă (ieri - n.r.), împreună cu operatorul de transport de gaze naturale, Transgaz Mediaş, o analiză a situaţiei, iar, din datele primite, rezultă că avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, în ultima lună şi, inclusiv, în prezent, producţia internă a României depăşeşte consumul naţional, ceea ce ne ajută foarte mult. Şi să nu uităm că vin luni de vară, în care consumul scade natural', a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

După cum vă semnala recent ziarul „Viaţa liberă”, pe piaţa reglementată de ANRE structura „coşului” de gaze primit de consumatori – o combinaţie între gazul intern şi gazul extern – s-a modificat drastic, în sensul reducerii dependenţei de livrările externe. Astfel, în luna iunie, structura amestecului de gaze pentru agenţii economici a fost 100 la sută din producţia internă, în condiţiile în care, în luna martie, 21 la sută proveneau din importuri. De asemenea, la nivelul populaţiei, în iunie amestecul de gaze naturale a fost de 98 la sută din producţia internă şi 2 la sută din importuri, în condiţiile în care, în urmă cu câteva luni importurile aveau o cotă de 5 la sută. Prin urmare, creşterea producţiei interne, dar şi a rezervelor de gaze ar trebui, cel puţin pentru o perioadă, să ne protejeze.

Chiar şi în aceste condiţii, Departamentul pentru Energie a elaborat, totuşi, un plan de măsuri pe care-l va implementa în cazul în care situaţia de conflict dintre Rusia şi Ucraina se va prelungi. "Guvernul dă asigurări că o problemă în alimentarea cu gaze naturale a populaţiei din România este exclusă nu numai acum, dar şi în lunile de iarnă”, a declarat ministrul Răzvan Nicolescu. Acesta a precizat însă că a fost solicitată implicarea Comisiei Europene în calitate de mediator, pentru soluţionarea rapidă a situaţiei.

Citit 2330 ori Ultima modificare Luni, 16 Iunie 2014 21:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.