Câtă CARNE scot anual pe piaţă fermele gălăţene

Câtă CARNE scot anual pe piaţă fermele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Per total, fermele zootehnice gălăţene produc astăzi mai multă carne decât reuşeau să o facă în urmă cu zece ani, spre exemplu. Vorbim, mai exact, despre greutatea în viu, în tone, a animalelor care se sacrifică.

Astfel, din cel mai recent raport de activitate al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, rezultă că în anul 2012 se produseseră 18.100 de tone de carne de porc în viu, iar în 2013 cantitatea produsă scăzuse la 17,7 tone, pe fondul unui 2012 cu recolte foarte slabe. Cel mai slab an pentru producţia de carne de porc, în judeţul nostru, a fost 2004, după cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS). În urmă cu zece ani, s-ar fi sacrificat doar 7.267 de tone de carne de porc în viu. În mod clar, foarte încet din cauza lipsei banilor, dar sigur, sectorul producţiei cărnii de porc se dezvoltă, pe plan judeţean. În acest an a început să producă chiar şi o maternitate porcină modernă, construită pe fonduri europene, lângă Tecuci.

În ceea ce priveşte producţia de cărnii de vită, tendinţa este aceea de conservare a cantităţilor cu care producătorii ies anual pe piaţă. În cursul anului trecut, informează DADR Galaţi, s-au produs 5.979 tone de carne de vită în viu, iar în 2012 se produseseră 7.200 de tone. Comparativ, în urmă cu zece ani, din datele INS, se produseseră 5.385 de tone de carne de vită în viu. În uşoară creştere, pe termen lung este şi producţia de carne de pasăre. În cursul anului trecut s-au produs 5.370 de tone, în vreme ce, în 2012, se produseseră 4.500 de tone. În 2004, adică acum zece ani, se produseseră doar 3.937 de tone de carne de pasăre.

Mult, mult mai mică este producţia de carne de oaie şi capră, dat fiind faptul că în judeţul nostru sacrificările sunt sezoniere, iar consumul e semnificativ numai în preajma Paştilor. În 2013 s-au produs 6.700 de tone de carne în viu, în 2012 se produseseră 6.500 tone, iar în urmă cu zece ani producţia era de 3.478 de tone.

Citeşte şi:

Patronatele cer FMI să accepte reducerea TVA la carne de la 24% la 5%

Citit 1207 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iunie 2014 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.