EXCLUSIV VL/ Cum s-au îmbogăţit PATRONII din construcţii cu LUCRĂRI PUBLICE. Firmele gălăţene de 23 milioane de euro

EXCLUSIV VL/ Cum s-au îmbogăţit PATRONII din construcţii cu LUCRĂRI PUBLICE. Firmele gălăţene de 23 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Arcada Company a obţinut 53 milioane de lei din lucrările la poduri şi tuneluri * Arabesque se ţine tare în distribuţia de materiale, cu un câştig de 29 milioane de lei * Tancrad a scos un profit de 12 milioane de lei din şoselele Galaţiului, iar Vega’93 a rămas cu 4 milioane de lei din lucrările de infrastructură din judeţele Moldovei


Chit că piaţa construcţiilor este încă departe de a-şi fi revenit pe deplin de pe urma efectelor crizei economice, „careul de aşi” al firmelor gălăţene de profil - Arabesque, Tancrad, Vega ’93 şi Arcada Company - reuşeşte să se ţină pe poziţii şi să-şi rotunjească profiturile, mai ales că unele dintre firme au beneficiat de consistente contracte de lucrări publice. Aşa se face că, în 2013, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor, cele patru companii au reuşit să obţină, cumulat, un profit de aproape 100 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 23 milioane de euro, cu aproape 10 milioane de euro mai mult decât în anul precedent.

Creştere de şapte ori a profitului

Dacă ar fi să se facă un top al profitabilităţii afacerilor în 2013, pe primul loc ar fi Arcada Company, deţinută de oamenii de afaceri Mihai Humă şi Spiru Mantu. Firma a reuşit anul trecut să-şi crească de patru ori cifra de afaceri, la peste 192 milioane de lei. În ceea ce priveşte profitul, acesta a cunoscut o creştere spectaculoasă, de la 7,18 milioane de lei în 2012 la peste 53 milioane de lei în 2013. Situaţia înfloritoare de la Arcada Company vine după ce, anul trecut, firma s-a întors ca domeniu principal de activitate la construcţia de poduri şi tuneluri. În anul precedent, orientarea a fost spre lucrările de construcţii a căilor ferate, iar mai multe contracte de modernizare a unor staţii CFR au avut un efect benefic în contabilitatea firmei.
Nici 2014, cu poduri şi tuneluri, nu se anunţă un an rău. Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunţat la începutul aceste luni că va aloca investiţii de peste 122 milioane de lei pentru reabilitarea podurilor de cale ferată de peste Dunăre, licitaţia organizată pentru lucrări fiind câştigată de Arcada Company, în asociere cu Metabet C.F. SA şi Compania Construcţii Feroviare SA. "Lucrările de reabilitare a podurilor de cale ferată peste Dunăre au termen de finalizare 23 de luni de la semnarea contractului. (…). Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, iar sursa de finanţare va fi asigurată din fonduri de coeziune nerambursabile de la Comisia Europeană, în proporţie de 85 la sută şi contribuţie de la bugetul de stat, în proporţie de 15 la sută”, se precizează într-o informare a Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.
Prin urmare, pentru vreo doi ani de acum înainte, pentru Arcada Company, glasul roţilor de tren nu va aduce suspine, ci un profit deloc de neglijat.

Distribuţie fără frontiere

Pe a doua poziţie ca nivel al profiturilor obţinute anul trecut se plasează compania Arabesque, specializată în distribuţia materialelor de construcţii, deţinută de omul de afaceri Cezar Rapotan. Firma cu alonjă de multinaţională - are 38 de filiale în ţară şi străinătate - a atins în 2013 o cifră de afaceri de peste 1,5 miliarde de lei, o sumă apropiată de cea din anul precedent. Cheltuielile companiei au fost însă mai mari, astfel că profitul a fost de „doar” 29,4 milioane de lei, faţă de 42,5 milioane de lei în anul precedent. Soliditatea companiei este însă de netăgăduit, iar vremurile urâte, din 2008-2009, când, în urma colapsului pieţei construcţiilor, compania a trecut prin cele mai dificile momente ale sale, înregistrând pierderi de 6,2 milioane de lei, respectiv, 8,7 milioane de lei, par a fi depăşite definitiv.
Pentru Arabesque, capacitatea de distribuţie a materialelor de construcţii este susţinută de o flotă formată din peste 700 de autoturisme şi peste 650 de camioane, capabile să onoreze oricând comenzile clienţilor.

"Regiment 11 Siret", asaltat de constructori

Afaceri prospere în domeniul construcţiilor se pot face însă şi pe piaţa gălăţeană, o dovadă în aceste sens fiind rezultatele tot mai bune ale societăţii Tancrad, deţinută de familia Stăncic. Societatea a reuşit anul trecut să-şi crească semnificativ cifra de afaceri, la valoarea de aproape 240 milioane de lei, faţă de 194 milioane de lei în anul precedent. Ce-i drept, profiturile companiei, deşi au rămas însemnate, nu au avut acelaşi ritm de creştere. Mai exact, Tancrad a obţinut anul trecut un profit de 12,3 milioane de lei. Nici anii dinainte nu au fost răi, cu 11 milioane de lei profit obţinut în 2012, 13,1 milioane de lei în 2011 şi 8,7 milioane de lei în 2010.
Tancrad a dovedit şi anul trecut că are lipici la lucrările de interes public. De altfel, anul trecut au fost inaugurate cu mult fast o serie de lucrări importante ale Galaţiului, precum bulevardul Oţelarilor, strada Stadionului sau strada Frunzei, la realizarea cărora Tancrad a lucrat în asociere cu firma Max Boegl SRL.
N-au lipsit nici momentele mai delicate. Astfel, după asfaltarea străzii Brăilei, ce s-ar fi dorit să iasă mai ceva ca o autostradă, au început să apară la ceva timp „valuri”. S-au luat chiar şi mostre pentru a se vedea ce s-a întâmplat, dar ce e val ca valul trece.
"Ofensiva" Tancrad asupra contractelor publice a continuat şi în 2014. De exemplu, tot în cadrul unei asocieri, a intrat în competiţie cu încă vreo şase firme pentru câştigarea licitaţiei privind lucrările de modernizare a străzii "Regiment 11 Siret". Lucrările sunt estimate la aproape trei milioane de lei, o sumă frumuşică în buzunarul oricărui constructor.

Când profitul "nu-i din drum"

Nu în ultimul rând, al patrulea "as" dintre firmele gălăţene din domeniul construcţiilor, Vega ’93, nu a avut un an ca "în vremurile bune", din perioada 2008-2010, când raporta profituri în jurul a 30 milioane de lei, dar nici profitul de peste 4 milioane de lei obţinut anul trecut nu-i din drum. Asta cu atât mai mult cu cât în anul precedent, la o cifră de afaceri cu vreo 100 milioane de lei mai mare, respectiv 352 milioane de lei, profitul obţinut a fost un modest, 328.261 lei.
Marja profitului a fost mai mică, după ce firma s-a fript cu lucrări de la bugetul de stat, în care banii se încasau în ritm de melc. În plus, pentru susţinerea lucrărilor a fost nevoie de accesarea unor credite, fapt ce a presupus costuri suplimentare. Pentru a evita blocajele, din 2012, Vega ’93 s-a ferit de lucrările cu finanţare de la bugetul de stat, optând pentru cele cu fonduri europene, unde, în ciuda unor reguli mai stricte, plăţile se fac imediat ce lucrările sunt recepţionate. Una peste alta, Vega ’93 s-a orientat spre lucrări aflate mai mult în alte judeţe. Astfel, dacă până în 2009 majoritatea lucrărilor executate de companie erau în judeţul Galaţi, în prezent doar în jur de 10 la sută sunt în Galaţi, restul de 90 la sută fiind lucrări la infrastructura de drumuri, canalizare, staţii de epurare, în special din localităţi din judeţele Moldovei.
Prin urmare, lucrări să fie, că se găsesc şi constructori.

Câţi gălăţeni lucrează în construcţii

Cele patru mari companii gălăţene din domeniul construcţiilor au avut, în total, un număr de aproape 4.500 de salariaţi, rezultă din datele furnizate de Ministerul Finanţelor. Cei mai mulţi angajaţi a avut Arabesque, cu 2.439 de persoane, urmată de Vega’93, cu 1.587 de salariaţi. Pe locurile următoare s-au aflat Arcada Company, cu 243 de salariaţi, şi Tancrad, cu 217 salariaţi.

Citit 4858 ori Ultima modificare Duminică, 13 Iulie 2014 15:29

15 comentarii

 • postat de titi
  Marți, 15 Iulie 2014 15:58
  193.230.156.***
  intrebati Arcada, Vega si absolut toate firmele care au prins contracte cu autoritatile publice. Au castigat (daca nu furat )bine dar cel mai bine au iesiit cei ce au vandut contractelel . Un fel de primari si viceprimari . exemplu Florin Popa , VICEPRIMARUL gALATIULUI , UNUL DIN EI,el va poate spune foarte multe despre castigul minunat in urma atribuirii unui astfel de contract. ASA s/a castigat din banul public, ASA S/A FURAT STATUL , ASA NE/AU FURAT PE NOI.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Marți, 15 Iulie 2014 03:04
  70.194.8.***
  Reparatii si iar reparatii la drumuri alei sosele bulevarde vor fi an de an atata timp cat turnati asfalt peste pamant batatorit cu pietris/pietroaie... denivelari si gropi vor fi totdeauna...investiti in fundatii de beton armat si nu veti mai repara drumuri in urmatoarea suta de ani, doar in covoare asfaltice o data la 5 ani ...sa nu va mai vaicariti ca se inunda an de an valea orasului, ridicati nivelul strazilor cu un metru jumate si instalati conductele de scurgere exact pe actualele strazi ...pe principiul cutiei cu chibrituri...si desfundati toate celelalte scurgeri existente si puneti-le site la scurgere sa nu se infunde pe viitor si educati si lumea de acolo sa nu mai arunce deseuri in canalizare...
  0
  3
  Raportează
 • postat de marketglory
  Luni, 14 Iulie 2014 22:47
  92.84.98.***
  w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat
  (copiaza link-ul in browser fara spatii)


  MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali.
  Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie.
  Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc.
  Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor.
  100ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi.

  Pentru orice informatie ma puteti contacta la:

  stanciuadrian33
  stanciuadrian33@yahoo.com
  3
  0
  Raportează
 • postat de stancic bunea traian elena
  Luni, 14 Iulie 2014 22:31
  23.235.227.***
  http://www.puterea.ro/articol/regii_asfaltului_au_reteta_succesului
  reteta mafiei lui bunea stancu si mos traian de tancrad
  0
  2
  Raportează
 • postat de maria
  Luni, 14 Iulie 2014 18:48
  5.13.197.***
  da firmele care au luat lucrari de la primarie si nu au terminat lucrarile oare au saracit ,pe basarabiei nu au mai avut sina sa termine strada vreo 200 metri ,pe ana ipatescu nu mai au chetroaie sa termine strada si sant multe alte lucrari incepute si abandonate ,oare de ce nu scoateti si vreo 300 metri de cale ferata si sa ramana tot asa ca pe basarabiei BRAVO FIRMELOR DESTEPTE SI LUMINATE
  0
  4
  Raportează
 • postat de Gica Revoltatu
  Luni, 14 Iulie 2014 18:36
  5.13.214.***
  Ce e rau intentionat ca au obtinut profituri mari pe banul public?Nuuu, nimic, doar ca sunt mereu aceleasi firme care cotizeaza tot de ordinul milioanelor in campaniile electorale.Iar cifrele sunt cele facute publice din acte, ca toti au grija ca profitul la negru sa fie de cateva ori mai mare decat ce apare in contabilitate.Iar calitatea lucrarilor e nemaipomenita,numai uitati-va atenti la asfaltul sau bordurile mereu innoite de pe Brailei.Chiar exista pelicani care inghit nemestecat minciuna cu licitatia publica cand caietul de sarcini e compus chiar de firma care trebuie sa castige?Si de ce nu faceti o comparatie cu afacerile facute cu firmele particulare? Sa vedem si noi daca nu cumva aceste firme exista numai datorita bugetului public?
  0
  5
  Raportează
 • postat de Toate țările europene au bogații lor, dar mai lasă ceva în urmă.....la noi numai sugative !!!
  Luni, 14 Iulie 2014 16:10
  109.98.98.***
  Bine, bine, nu-i rău, ei se îmbogățesc, dar noi cu ce rămânem după 25 de ani? Și SUA are bogații lor, dar ei mai lasă în urmă ceva pe generații....noi? Și furați și cu lucrări dezastroase, adică rămânem cu bogații pe cap? Sî-i dăm afară să trăiască și să afacă afaceri unde vor, dar nu în România, suntem sătui de sugative.
  1
  9
  Raportează
 • postat de pentru comentatorii grabiti
  Luni, 14 Iulie 2014 15:39
  81.12.150.***
  Ce e rau intentionat in a pune in evidenta ca sunt companii care au obtinut profituri mari din lucrarile publice? Aici nu vorba de a contesta legalitatea acestor contracte, desi poate poate unele dintre ele ar merita o atentie mai atenta din partea institutiilor de control, ci de valoarea acestor lucrari. In acest fel, dincolo latura strict informativa referitoare la mersul afacerilor unor firme, poate opinia publica va fi mai atenta şi la elemente precum procedurile de achizitie, cine si cum cheltuieste banii publici.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Akbar
  Luni, 14 Iulie 2014 14:18
  86.127.208.***
  Ca s-au imbogatit e foarte bine. Intrebarea e daca lucrarile executate au fost si sunt la calitatea solicitata de beneficiar si daca atribuirea de contracte s-a realizat corect, fara modificarea caietului de sarcini in favoarea unora.
  Dar traim in Romania si verificarea executiei acestor lucrari publice e doar de amorul artei.
  2
  11
  Raportează
 • postat de niste mafioti
  Luni, 14 Iulie 2014 13:33
  5.13.229.***
  Hai nu va ma ckti pe voi. Stim cu totii ce afaceri cu statul fac acesti boierasi si cum umfla preturile, De aia s-au imbogatit ei. N-am treaba ca fac bani, dar sa-i faca cinstit iar muncitorii sa fie platiti bine. Nu mai zic de contractele babane pentru deszapezire din timpul iernii, iar cand vine viscolul nu scot utilajele. Astia care comenteaza mai jos sunt porcii din fruntea acestor companii. Auzi la ei, articol rautacios...pai la bataia de joc practicata vreti statuie?
  2
  13
  Raportează
 • postat de Aurelian
  Luni, 14 Iulie 2014 12:07
  213.166.32.***
  Articolul este rau intentionat incercand sa puna intr-o lumina negativa esenta economiei de piata: adica faptul ca bunuri sau servicii sunt oferite contra cost in idea obtinerii unui profit.
  Trebuie sa incetam cu mentalitatea asta proletara si sa nu mai hulim 'boierii' .... Fiecare trebuie sa-si vada de locul lui de munca sau de afacerea lui si gata.
  Viata-Libera...mai pe dreapta va rugam..mai pe dreapta...
  12
  3
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Luni, 14 Iulie 2014 10:50
  5.13.142.***
  "Cele patru mari companii gălăţene din domeniul construcţiilor au avut, în total, un număr de aproape 4.500"
  Date publice, cum ar veni. Ca si celelalte incluse in articol, da ? Si-atunci, ma intreb cam care este baza pentru "exclusiv VL"??? Ca s-a frunzarit site-ul ministerului finantelor ? Sau ?
  Angajatii sunt "loco".Taxele si impozitele se platesc "loco". Salariatii cheltuie parte din banii primiti ca si salariu tot "loco"
  Si-atunci de ce-ar fi rau ca se imbogatesc (si) patronii ? Ar trebuie sa faca doar munca voluntara ?!?
  Sincer, de abia astept sa nu mai castige licitatii publice patronii din constructii. Sa nu mai lucreze pentru oras si in folosul autoritatilor publice, sa astepte doar privati - cate 10 vecini, cate 2-3 asociatii de locatari - care sa le solicite asfaltari sau modernizari
  Pana la urma, daca este sa ramanem corecti, prefer sa stiu ca se imbogatesc niste oameni care mai mult sau mai putin sunt cu gandul ca, lunar, trebuie sa plateasca peste 4000 de salarii decat niste directorasi de la Apaterm sau Transurb. Nu de alta dar si acolo tot de banul public vorbim
  Patronii si firmele despre care se face vorbire in articol incearca sa duca inainte o afacere pe o piata privata si unde (asa cum sau cat e in Romania) exista si concurenta. Cei care promit diverse in campanii si apoi au doar un singur gand si anume sa plece din functiile publice mai bogati decat au venit ce ofera comunitatii ?
  3
  9
  Raportează
 • postat de sitizan
  Luni, 14 Iulie 2014 10:32
  109.99.225.***
  in contextul in care, din acele profituri, firmele au platit impozite, taxe si au dat de munca unor oameni...articolul e cam rau-voitor.
  6
  6
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 14 Iulie 2014 10:22
  5.13.131.***
  Nu trebuie sa existe interes pentru alte chestiuni decat numarul salariatilor si situatia platii taxelor si impozitelor catre stat. Restul e comunism
  5
  7
  Raportează
 • postat de la mai multi bani
  Luni, 14 Iulie 2014 00:55
  5.13.236.***
  Daca ar da si salarii mai bune salariatilor din megaprofiturile lor....dar ei strang si strang de parca mananca cu 10 guri!
  3
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.