ANALIZĂ VL/ Cum sunt jumuliţi gălăţenii la „ruleta” BANCARĂ

ANALIZĂ VL/ Cum sunt jumuliţi gălăţenii la „ruleta” BANCARĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce dobânzile la împrumuturi umflă buzunarele bancherilor, dobânzile la depozite ciuntesc din economiile deponenţilor * BNR a scăzut dobânda de politică monetară, în încercarea de a ieftini creditele şi de a stimula creşterea economică * Există însă temeri că lăcomia băncilor va duce la un nou minim istoric al dobânzilor la depozite


După ce s-au fript cu creditele „doar cu buletinul” şi cu împrumuturi la care au ajuns să plătească rate greu de dus odată cu înrăutăţirea condiţiilor economice, gălăţenii se feresc să mai treacă pragul băncilor. Pentru firme, autofinanţarea a devenit aproape literă de lege, în condiţiile în care creditele sunt foarte scumpe. Aşa se face că, la sfârşitul primului semestru al acestui an, împrumuturile contractate la nivelul judeţului Galaţi erau, potrivit datelor BNR, de 3,81 miliarde de lei, cu aproape 300 milioane de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în celelalte judeţe ale ţării, astfel că, pentru a mai relaxa piaţa financiară şi a relansa consumul, Banca Naţională a României (BNR) a redus începând de ieri dobânda de referinţă (dobânda utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă ale băncii centrale şi care ar trebui să dea „tonul” şi pentru dobânzile împrumuturilor în lei - n.r.) la minimul istoric de 3,25 la sută! Este a treia reducere a acestei dobânzi cheie în acest an, respectiv de la 4 la sută la 3,75 la sută în ianuarie şi, mai departe, la 3,5 la sută în februarie.

Pasul BNR este unul care, teoretic, ar trebui să ducă şi la reducerea dobânzilor practicate de băncile comerciale, însă, până acum cel puţin, acestea au fost departe de a face exces de generozitate. Dacă BNR a redus în acest an, după cum s-a văzut, dobânda de referinţă cu 0,75 la sută, creditele băncilor pentru populaţie s-au ieftinit, în medie, doar cu aproximativ 0,4 la sută. Mai mult, dacă dobânzile practicate la împrumuturi sunt încă foarte mari, dobânzile la depozite sunt extrem de mici. Mai exact, dacă la creditele ipotecare dobânzile practicate de bănci sunt, în general, cuprinse între 5 şi 11,5 la sută, iar pentru creditele de nevoi personale merg de la 9 la 26 la sută, dobânzile la depozite sunt în general de doar de 2-3 la sută pe an.

Băncile trebuie să reînveţe cum se dau credite

Dacă este să ne referim la dobânzile la credite, stimularea acordării de împrumuturi pentru mediul de afaceri este esenţială, în condiţiile în care investiţiile publice sunt extrem de puţine şi incapabile să pună economia în mişcare. Problema este că, până în prezent, băncile s-au obişnuit să trăiască din marjele dintre dobânzile practicate la depozite şi cele la credite.

În esenţă, dincolo de cifre, mesajul reprezentanţilor BNR este că băncile ar trebui să-şi adapteze modelul de business pentru a intra într-un ciclu în care să trăiască din dever, nu din marjele la dobânzi. Practic, băncile ar trebuie să reînveţe să-şi joace rolul de intermediere şi să folosească resursele atrase de pe piaţa internă nu numai pentru rambursarea liniilor de la băncile-mamă, ci şi pentru acordarea de credite care să sprijine dezvoltarea economiei.

Această idee a fost, de altfel, reluată ceva mai explicit chiar şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în momentul anunţului oficial privind reducerea dobânzii de referinţă, acesta îndemnând băncile să reia creditarea, dar de această dată pe fundamente solide. "Solicităm băncilor să aibă viziune de data aceasta, să se apropie de clienţi, să-şi întărească baza de creditare şi să lucreze împreună cu clienţii la găsirea de proiecte viabile. Chestia asta, că nu sunt proiecte în România, pare mai degrabă o scuză. Este şi datoria lor să creeze business adevărat dacă lucrează cu clienţii", a declarat Mugur Isărescu.

Într-adevăr, dacă este să ne uităm fie şi numai la piaţa bancară gălăţeană, constatăm că, în ultimul an, creditele acordate agenţilor economici au scăzut de la 2.282 milioane de lei la 2.028 milioane de lei, în condiţiile în care firmele se plâng de faptul că le lipsesc fondurile pentru investiţii. De asemenea, la nivelul populaţiei, strict la nivelul judeţului Galaţi, volumul împrumuturilor s-a contractat de la 1.887 milioane de lei la 1.776 milioane de lei.

Problema este că o ieftinire a creditelor nu garantează neapărat o creştere a nivelului împrumuturilor. Experienţa din ultimii ani în relaţia cu băncile a fost destul de traumatizantă pentru clienţii instituţiilor de credit, inclusiv pentru gălăţeni, iar acest lucru se vede din reticenţa în contractarea unor noi împrumuturi. Nu puţini sunt cei care invocă existenţa unui blocaj psihologic în relaţia dintre bănci şi clienţi, situaţie în care este posibil ca nici măcar o reducere a dobânzilor să nu reuşească să pună creditarea în mişcare.

Cert este că, în prezent, lumea se orientează mai degrabă spre creditele în lei şi a început să fugă de cele în valută. La nivelul Galaţiului, de exemplu, dacă împrumuturile în moneda naţională au avut, de bine, de rău, o creştere în ultimul an, de la 1.716 milioane de lei la 1.825 milioane de lei, creditele în valută au scăzut de la echivalentul a 2.399 milioane de lei la 1.993 milioane de lei.

Dobânzile la depozite, de la mici la foarte mici

Pe de altă parte, există temerea că reducerea la 3,25 la sută a dobânzii de referinţă a BNR va fi un pretext pentru bănci de a coborî dobânzile la depozitele în lei la niveluri infime, de 1 sau 2 la sută pe an. Asta în condiţiile în care, dacă se ia în calcul rata inflaţiei şi comisioanele percepute de bănci, deja dobânzile practicate de unele bănci sunt real negative! Iar temerile acestea nu sunt numai ale clienţilor băncilor, ci şi ale BNR, care nu s-a sfiit să recomande instituţiilor financiare să nu reducă şi mai mult dobânzile la depozite.

"Datele privind inflaţia arată chiar bine şi am fi putut lua o decizie pozitivă (de reducere a dobânzii de politică monetară - n.r.) într-o manieră mai simplă pentru încurajarea creditării. Decizia nu am luat-o uşor şi unul dintre principalele motive este o potenţială reacţie a băncilor comerciale de a coborî în primul rând dobânzile la partea de economisire, la depozite. Nu încurajăm acest lucru sub nicio formă", a explicat Isărescu.

Lipsa de randament a depozitelor bancare a dus la o restrângere a acestora. La nivelul Galaţiului, deşi la un moment dat se simţea un trend ascendent pe partea de economisire, în ultimul an valoarea totală a disponibilităţilor la vedere şi a depozitelor rambursabile la termen sau după notificare a scăzut cu aproape 111 milioane de lei, la valoarea de 3.310 milioane de lei. Cum dobânda la depozitele bancare este la cote greu de acceptat, tot mai mulţi gălăţeni îşi pun întrebarea în ce să îşi plaseze economiile pentru a avea un plus de câştig. Dar acesta este un subiect asupra căruia vom reveni într-un număr viitor al ziarului nostru.

Citit 3420 ori Ultima modificare Marți, 05 August 2014 18:01

8 comentarii

 • postat de UN studiu al parlamentului European Dezvaluie problemele supraindatorarii persoanelor din Romania
  Vineri, 08 August 2014 15:27
  5.13.210.***
  Romania nu are mecanisme legale adecvate pentru a trata problema supraindatorarii persoanelor fizice, potrivit studiului „Consumer protection aspects of financial services”, realizat de catre London Economics, la solicitarea Comisiei pentru piata intrena si protectia consumatorilor din Parlamentul European. Pentru informatiile privind piata din Romania, autorii studiului au facut apel la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit http://www.economica.net


  „In cateva tari (Ungaria, Romania, Spania) nu exista niciun mecanism formal pentru debitorii onesti care intra in incapacitate de plata sa iasa din starea de supraindatorare si sa capete o noua sansa.
  ASF remarca practica bancilor de a da credite cu dobanzi introductorii mai mici, care au dus la un grad real de indatorare mai ridicat. „Bancile au introdus pe scala larga credite ipotecare cu dobanzi introductorii mici fixate pe 3 luni pana la un an, fara a indica in niciun fel cum ratele vor fluctua ulterior.

  Potrivit reglementatorului roman, contractele ipotecare „au fost construite intr-o maniera discretionara care a permis bancilor sa schimbe unilateral costurile si alte caracteristici ale creditelor ipotecare, fara posibilitatea consumatorilor de a refuza”, sustine ASF in studiul citat de http://www.economica.net
  0
  1
  Raportează
 • postat de Nikola kboom
  Joi, 07 August 2014 02:18
  93.144.70.***
  Vin acasa ,si vreau raspunsuri,clar!?Madoarean cur de smenuri! gestiunea la zi,altfel va lichidez!Ne vedem curand,asta nu e gluma!!Vreau raspuns clar sau va lichidez!
  3
  1
  Raportează
 • postat de anonimul galatean
  Miercuri, 06 August 2014 20:40
  84.117.45.***
  Intotdeauna se discuta despre banci de parca aceste institutii nu ar fi conduse de oameni.Principalul mafiot este acest Isarescu ,care conduce BNR-ul de 25 de ani ,este aservit tuturor partidelor politice pe care le finanteaza din banii nostri, si mai are tupeul sa spuna( dupa ce el ia o caruta de bani pe luna) ca; ,, sa zica merci cei care au datorii la banca pentru faptul ca nu fac puscarie,pentru ca asa era pe vremuri,, ........
  2
  3
  Raportează
 • postat de Un fost posibil pacalit
  Miercuri, 06 August 2014 16:56
  92.80.178.***
  O NOUA FORMA DE EXCROCHERIE !!!!!!!!!!!
  Scenariul si reusita excrocilor!
  O firma, care se da ca fiind mare executor de lucrari, cauta sa contacteze firme "colaboratoare", LEGAL, prin contract. ATENTIE! Conditiile (aria de acoperire, amploarea lucrarilor, sumele oferite, DURATA - 3ani, excluderea oricaror pauze sau ritmuri, CLAUZELE DE CONFIDENTIALITATE f. vag formulate - cu despagubiri de 50.000 euro, incetarea contractlui la "ajungerea la termen SI EXECUTAREA CONFORMA", imposibilitatea de a cesiona lucrari in caz de forta majora....) duc la un singur final: FIRMA PACALITA SE INROBESTE PE VIATA ECONOMIC. E o forma f. asemanatoare excrocilor camatari care au lasat multi oameni fara imobile.
  NU SEMNATI FARA O CONSULTANTA JURIDICA D SPECIALITATE!
  1
  5
  Raportează
 • postat de bou de ponta
  Miercuri, 06 August 2014 13:19
  93.118.196.***
  statul da mana libera la mafioti bancari, si tot el impune taxe aberante si tot mai mari ,MARI DE TOT , IN VREMEA LUI VICTOR PONTA premierul romaniei de kkt , un gunoi jegos
  1
  7
  Raportează
 • postat de Un sfat, cât m-am interesat.
  Miercuri, 06 August 2014 12:20
  92.86.88.***
  Un sfat cât m-am interesat pentru depozite de economii...cel mai bun depozit este depozitul pentru economii alpha tax protect de la Alpha Bank ce îți dă dobânda la scadență 100% fără rețineri, impozitul luat de stat 16% din dobândă fiind acoperit de bancă, deci dobânda este 100% în cont..
  13
  4
  Raportează
 • postat de io
  Miercuri, 06 August 2014 11:14
  95.77.196.***
  Asta e viața în țara Baronetului mafiot.
  Asta e viața în țara condusă de prostul suprem ca prim ministru.
  Toată lumea fură că avem un prost la butoane.
  Chiar de vă doare trebuie să acceptați un adevăr.
  ÎNTEMNUL MEU DEMOLAȚI MAFIA CA ȘI PROSTIA PÂNĂ LA CAPĂT.
  1
  11
  Raportează
 • postat de Băncile trebuie să reînveţe cum sa RESPECTE clientii
  Miercuri, 06 August 2014 07:21
  79.116.109.***
  Băncile trebuie să reînveţe cum se dau credite ? in Austria salariata bancii este prietenul celui care doreste un imprumut, i se explica toate problemee ce pot aparea, sunt protejati de neplaceri In ROMANIA salariatul bancii te trateaza ca pe o posibila sursa de bani in plus si nu-ti explica cu sinceritate tot ce implica creditul, dobanzi peste dobanzi, clauze abuzive, etc. In Romania si cu avoxat la incheierea unui contract si tot nu afli toate dedesupturile unui credit. FUGITI DE BANCI si CREDITE.
  0
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.