Gălăţenii nu-şi ASIGURĂ locuinţele/ Un DEZASTRU NATURAL ne-ar lăsa PE DRUMURI

Gălăţenii nu-şi ASIGURĂ locuinţele/ Un DEZASTRU NATURAL ne-ar lăsa PE DRUMURI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar zece la sută dintre gălăţeni au casele asigurate în caz de cutremur * Suntem, totuşi, pe locul 4 în ţară, din punct de vedere al poliţelor obligatorii de asigurare * Cine are bani sare peste poliţa obigatorie şi îşi face asigurare facultativă


Mai puţin de jumătate dintre gălăţenii care ar fi trebuit să-şi asigure locuinţa, în ultimii şase ani, au şi făcut-o. Asta, în condiţiile în care neîncheierea poliţei obligatorii, prin lege, se poate pedepsi cu amendă între 100 şi 500 de lei, iar posibilitatea de obţinere a unor despăgubiri - în caz de daune ale locuinţei cauzate de calamităţi - scade simţitor pentru proprietarii neasiguraţi. Deşi poliţele nu sunt scumpe, nu au căutare nici chiar în situaţia în care sunt impuse de lege. Mai mult chiar, peste o treime dintre proprietarii de locuinţe şi-au încheiat asigurări facultative, dar nu toţi plătesc şi poliţa obligatorie. Ştiu cu toţii că încalcă legea, dar nu le pasă! Vă spunem astăzi câţi gălăţeni şi-au asigurat locuinţele, câţi dintre ei respectă legea şi câţi au încasat deja bani din fondurile de asigurări. De asemenea, vă spunem cum stăm noi, gălăţenii, faţă de românii din restul ţării, atât la plata poliţelor, cât şi la încasarea despăgubirilor.

Cât costă poliţele şi ce despăgubiri pot primi asiguraţii

Potrivit Legii 260/2008, în caz de calamitate naturală şi în funcţie de avariile suferite de imobil, proprietarul asigurat poate primi până la 20.000 de euro pentru o locuinţă de tip A, adică pentru o „construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic”. De asemenea, asigurătorul poate plăti până la 10.000 de euro pentru o „construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic”. Aici se încadrează, spre exemplu, casele din chirpici, din care avem încă destule, prin comune şi sate.

Poliţa obligatorie îl asigură pe cel care o încheie pentru cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Pentru o locuinţă de tip A, trebuie să plătim o poliţă obligatorie în valoare de 20 de euro pe an, iar pentru una de tip B, o poliţă obligatorie de 10 euro pe an.

Câţi gălăţeni s-au asigurat şi sub ce forme

Potrivit unor informaţii publicate recent de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în judeţul nostru sunt înregistrate, în acest moment, 221.507 locuinţe. Poliţă obligatorie încheiată aveau, însă, la începutul lunii trecute, proprietarii a doar 23.231 de locuinţe. Cu alte cuvinte, doar 10,4 la sută dintre noi şi-au încheiat poliţa de asigurare obligatorie şi sunt puşi la adăpost de amendă. Merită menţionat şi faptul că valoarea minimă a amenzii cu care ne-am putea alege pentru neîncheierea unei poliţe obligatorii este mai mare decât valoarea maximă a celei mai scumpe poliţe de asigurare.

Parte dintre gălăţenii cu bani au ales, însă, să îşi asigure locuinţa pentru alte riscuri, în afara calamităţilor de tip cutremur şi inundaţie, aşa că au încheiat poliţe facultative de asigurare. Mai exact, 67.533 de gălăţeni au încheiat astfel de poliţe, adică 30,5 la sută din totalul proprietarilor de locuinţe. Într-o formă sau alta, 40,1 la sută dintre gălăţeni şi-au făcut asigurare de locuinţă. Media naţională, în ceea ce priveşte încheierea unei poliţe de asigurare pentru locuinţă - fie ea obligatorie sau facultativă - este de 40,3 la sută.

Cum stăm faţă de restul ţării

Nu suntem nici măcar în topul primelor zece judeţe, atunci când vine vorba despre gradul de asigurare a locuinţelor, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) referitoare la piaţa asigurărilor din prima jumătate a acestui an. Ocupăm o poziţie de pluton: 13. Primii în acest top sunt bucureştenii, cu un procent de asigurare a locuinţelor de 64 la sută. Circa 47 la sută dintre proprietarii de locuinţe din Capitală şi-au făcut asigurări facultative şi doar 16,3 la sută au optat pentru încheierea poliţei obligatorii. Pe locul doi, la nivel naţional, sunt constănţenii, cu un grad de asigurare al locuinţelor de 53,1 la sută. Dintre cele 264.134 de locuinţe, pentru 36,3 la sută s-au încheiat poliţe facultative, în vreme ce doar 16,8 la sută dintre locuinţe beneficiază de poliţe obligatorii. Pe locul trei sunt timişorenii, cu un procent de 51,4 la sută, în condiţiile în care judeţul nostru are 221.507 locuinţe, iar al lor 268.295. La polul opus, cel mai mic grad de asigurare a locuinţelor se înregistrează în Vaslui (21 la sută), Gorj (29,3 la sută) şi Neamţ (30 la sută).

Din punct de vedere al procentului de locuinţe pentru care s-au încheiat asigurări obligatorii suntem, însă, pe locul patru, în ţară. Ne depăşesc: Bucureşti (16,3 la sută), Constanţa (16,8 la sută) şi Tulcea (11,6 la sută). Cele mai puţine poliţe obligatorii s-au încheiat în Gorj (2,1 la sută), Sălaj (2,4 la sută) şi Bistriţa-Năsăud (2,6 la sută).

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) informează că, la nivel naţional, sunt înregistrate 8.384.972 de locuinţe, dintre care doar 3.377.026 sunt asigurate. Pentru 2.793.628 de locuinţe (33,3 la sută din numărul total), proprietarii au încheiat poliţe facultative şi pentru doar 583.398 dintre ele (şapte la sută) s-au încheiat poliţe obligatorii.

Poziţia noastră, în topul pe regiuni

Pe regiuni, cumulând poliţele facultative cu cele obligatorii, ocupăm locul al treilea. Mai exact, Bucureştiul împreună cu Ilfovul sunt pe primul loc cu 567.471 de poliţe încheiate şi un procent al locuinţelor asigurate de 16,8 la sută. Regiunea de Sud (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) se află pe locul secund, cu 486.802 poliţe încheiate şi un procent de locuinţe asigurate de 14,4 la sută. În fine, locul trei revine regiunii Sud-Est, din care face parte Galaţiul, împreună cu Brăila, Buzău, Constanţa, Tulcea şi Vrancea. Regiunea Sud-Est are 439.419 poliţe de asigurare încheiate, adică 13 la sută din locuinţe asigurate.

Lideri la despăgubiri

Suntem, însă, lideri la despăgubirile încasate. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) informează pe site-ul propriu că, în judeţul nostru, asiguraţii ale căror locuinţe erau asigurate şi au suferit daune au încasat, în urma evaluărilor specifice, suma totală de 237.714 lei. În regiunea Sud-Est suntem pe primul loc din punct de vedere al sumelor încasate. Ne urmează Vrancea, cu pagube plătite de 39.931 lei şi… atât. Potrivit PAID, în Brăila, Buzău, Constanţa şi Tulcea nu s-a plătit nciun leu drept asigurare. Potrivit hărţii on-line de pe siteul PAID, actualizată la data de 30 iunie, Galaţiul este lider naţional, din punct de vedere al despăgubirilor încasate.

Se anunţă scumpiri. Sau e doar marketing?

În repetate rânduri, în această vară, surse din PAID şi apropiate acestuia au declarat că - în condiţiile actualului cuantum al poliţei obligatorii - reasigurarea devine din ce în ce mai dificilă pentru fondurile de profil. În consecinţă s-a vorbit inclusiv despre scumpirea cu până la sută la sută a poliţelor. Dacă nevoia PAID este una reală, problemele vor fi extrem de mari pe piaţă. Cine nu se asigură la 20 de euro pe an, n-o va face, cu siguranţă, la 40 de euro. Dacă vorbim, însă, doar despre marketing menit să-i încurajeze pe români să respecte legea şi să-şi încheie poliţele obligatorii, şansele de succes ale campaniei sunt destul de mici. Ce-i drept, românul e mare amator de oferte şi s-ar putea asigura înainte ca poliţa să se scumpească. Doar aşa, pentru că încă se poate face, la jumătate de preţ. În ceea ce-l priveşte pe gălăţean… şansele ca numărul de asiguraţi să crească în 2014 sunt relativ mici. Cine nu poate sau nu vrea să-şi plătească măcar întreţinerea, lună de lună, nu prea are cum să fie la zi cu plata asigurărilor.

Citit 3510 ori Ultima modificare Duminică, 03 August 2014 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.