Obligaţii fiscale – 18 august, data limită pentru depunerea raportărilor contabile

Obligaţii fiscale – 18 august, data limită pentru depunerea raportărilor contabile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Monitorul Oficial al României nr. 540 din 21 iulie 2014 a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 936/2014 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2014 a operatorilor economici, informează Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi. Sistemul de raportare se aplică următoarelor categorii de contribuabili:

- persoanelor cărora le sunt incidente reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009 cu modificările şi completările ulterioare, şi care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei;

- societăţilor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului finanţelor publice nr.1.286/2012 cu modificările şi completările ulterioare, şi care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Pentru întocmirea raportărilor contabile la 30 iunie 2014, încadrarea în criteriul cu privire la cifra de afaceri se efectuează pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar precedent, respectiv a balanţei de verificare încheiate la finele exerciţiului financiar precedent. Aceleaşi prevederi se aplică şi în cazul entităţilor care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Banca Naţională a României, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară, vor depune la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportările contabile la 30 iunie 2014 în formatul şi în termenele prevăzute de reglementările emise de Banca Naţională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru domeniul asigurare, asigurare-reasigurare si reasigurare, pentru domeniul pensiilor private si pentru domeniul pieţei de capital.

Raportările contabile se pot depune:

- la ghişeele unităţilor fiscale teritoriale în format hârtie si în format electronic

- în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă

- prin poştă prin scrisori cu valoare declarată.

Formatul electronic al raportărilor contabile depuse pe internet sau la unităţile teritoriale constă într-un fişier PDF căruia îi este ataşat un fişier xml.

Raportările contabile la 30 iunie 2014 se depun la unităţile fiscale teritoriale până la data de 18 august 2014, inclusiv. Raportările contabile cuprind următoarele formulare:

• situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii (cod 10);

• contul de profit şi pierdere sau situaţia veniturilor şi cheltuielilor, după caz (cod 20);

• date informative (cod 30).

Prevederile de mai sus se aplică şi subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, indiferent de exerciţiul financiar ales, în condiţiile legii. Raportarile contabile vor fi semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar al acestora. Formatul electronic, conţinând formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă, se obţine în mod gratuit prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, publicat pe www.mfinante.ro, sau la sediile unităţilor fiscale.

Important! Entităţile care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la 30 iunie 2014, cele care în tot semestrul I al anului 2014 s-au aflat în inactivitate temporară, cele înfiinţate în cursul anului 2014, precum şi persoanele juridice care se află în curs de lichidare, potrivit legii, nu întocmesc raportări contabile la 30 iunie 2014.

Nedepunerea raportărilor contabile în termen se sancţioneaza conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă între 2.000 şi 5.000 lei.

În cazul în care depunerea raportărilor se face după data de 18 august, amenzile vor fi aplicate astfel:

- 1-15 zile lucrătoare de întârziere – 300 – 1.000 lei

- 16-30 zile lucrătoare întârziere – 1.000 – 3.000 lei

- întârziere mai mare de 30 de zile lucrătoare – 1.500 – 4.500 lei.

Contribuabili care nu depun raportările contabile şi vor ajunge să fie notificaţi de unităţile fiscale teritoriale vor primi amenda maximă de 5.000 lei.

Citit 2325 ori Ultima modificare Miercuri, 13 August 2014 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.