Afaceri IMOBILIARE SUSPECTE, la Şendreni/ Au visat O VILĂ şi au luat ŢEAPA VIEŢII lor

Afaceri IMOBILIARE SUSPECTE, la Şendreni/ Au visat O VILĂ şi au luat ŢEAPA VIEŢII lor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Doi soţi din Şendreni s-au trezit îndatoraţi până peste cap la bănci, după ce, susţin ei, au bătut palma cu un constructor de case, căruia i-au dat, degeaba, peste 14.000 de euro


Visul soţilor Ştefan şi Mărioara Butnaru de a-şi construi o casă la Şendreni a prins contur în urmă cu circa trei ani. S-au gândit că, ajutaţi de copii, vor putea face un efort pentru a ridica o locuinţă mare, în care să stea cu toţii, mai ales că bărbatul, în vârstă acum de 72 de ani, se confruntă cu grave probleme de sănătate.

Nu aveau terenul pentru un astfel de imobil şi nici banii necesari, aşa că au dat curs propunerii unui constructor pe care l-au contactat şi care, spun ei, le-ar fi promis că le face rost de teren şi că le va ridica o casă. Au făcut credite la două bănci şi un CAR, strângând astfel aproape toată suma de care ar fi avut nevoie. Cu toate acestea, banii nu au ajuns să se materializeze într-o construcţie, ci s-au pierdut într-un fel de inginerie mascată de acte oficiale.

„Am reuşit să facem rost de 14.500 de euro şi i-am dat prin înţelegere prin notariat unui cunoscut constructor de case din Şendreni, pe nume Cursaru Alexandru. Acesta urma să procure terenul pe care să construiască, materialele necesare, iar diferenţa calculată urma să i-o dăm după predarea imobilului. Pentru actele notariale, noi, familia, am delegat-o pe soţie, eu fiind la timpul respectiv într-o stare de sănătate deplorabilă. Cu toate acestea, Cursaru Alexandru ne-a păcălit şi nu a construit, deşi între timp a tot ridicat case pentru alţii”, ne-a declarat Ştefan Butnaru, în petiţia transmisă pe adresa redacţiei.

Verba volant

Punctul slab al acestei afaceri şi care avea să le aducă numai necazuri celor doi soţi a fost faptul că înţelegerea cu constructorul despre care ei susţin că a precedat predarea banilor a fost doar verbală, fără să fie concretizată chiar şi într-un act încheiat „de mână”, între părţi. Cu alte cuvinte, presupusa înţelegere privind găsirea uni teren şi construirea casei nu poate fi dovedită nicicum. Cu totul altfel stă însă problema predării banilor către constructorul Cursaru, care a îmbrăcat forma a trei contracte autentice, prin care, surpriză, Mărioara Butnaru îl împrumuta pe constructor cu diverse sume în euro, singura obligaţie a acestuia fiind aceea de a restitui banii la diverse date scadente, fără nicio dobândă şi nicio altă sarcină. Nici vorbă de teren sau casă!

Astfel, la Biroul Notarului Public Constantinescu Maricica din Galaţi, Mărioara Butnaru i-a dat prima dată lui Alexandru Cursaru, cu titlu de împrumut, suma de 5.500 de euro, pe data de 17 ianuarie 2011, cu condiţia ca banii să fie restituiţi până pe 17 iulie, acelaşi an. Până la împlinirea scadenţei primei datorii, pe 18 martie 2011, Cursaru mai primea, în acelaşi mod, încă 5.000 de euro, cu scadenţă pe 18 septembrie 2011. În final, a treia tranşă de bani ajungea în buzunarul constructorului pe 9 iunie 2011, sub forma sumei de 4.000 de euro, bani ce ar fi trebuit să fie daţi înapoi în maximum şase luni.

„După un timp de la împrumut, ne-a fost arătat terenul şi fundaţia casei. S-a început ridicarea zidurilor, dar după un timp a stagnat construcţia şi ne-a arătat un teren de 800 mp pe care putea construi două case. După un timp, ne-a spus că a vândut terenul ca să cumpere materiale mai ieftine. Atunci ne-am dat seama cu cine avem de-a face şi am cerit restituirea banilor”, adaugă Ştefan Butnaru.

Oamenii au ajuns la executorul judecătoresc cu cele trei contracte, sperând că cel pe care îl împrumutaseră va fi astfel silit să le restituie sumele pentru care plăteau deja rate la bănci. Nu au avut succes, pentru că executorul nu a putut identifica bunuri sau bani pe numele lui Cursaru. În schimb, constructorul a semnat cu mâna lui un angajament în faţa executorului, prin care se obliga ca până la sfârşitul anului 2012 să plătească, în tranşe, toată datoria.

„N-am văzut nici un ban, nici în ziua de azi, deşi el construieşte în continuare, a fost plecat şi în Anglia o perioadă”, ne-au spus păgubiţii.

Cazul nu e penal

În disperare de cauză, după ce tentativa de executare silită a eşuat, soţii Butnaru s-au adresat Poliţei, cu o plângere pentru înşelăciune. Cercetările, efectuate în baza declaraţiilor părţilor şi a înscrisurilor, respectiv contractele notariale care nu îi favorizează pe reclamanţi, i-au condus pe anchetatori la concluzia că nu sunt întrunite condiţiile infracţiunii de înşelăciune, catalogând speţa ca una eminamente civilă. Propunerea de neîncepere a urmăririi penale formulată de SIF Galaţi a fost admisă prin rezoluţie de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi pe 18 decembrie 2013.

„O să mă zbat să le dau banii!”

La aproape doi ani de la termenul la care s-a obligat să le dea banii înapoi soţilor Butnaru, Alexandru Cursaru nu dă semne că ar urma să plătească totuşi prea curând.

Contactat de noi, constructorul s-a declarat agasat de situaţie şi a lăsat să se înţeleagă că dacă va fi să restituie datoria, o va face, cândva, cumva. ”Lăsaţi-mă, sunt destul de ocupat! Stau pe capul meu şi cu executorul, o să ma zbat să le dau banii! Am o grămadă de treabă”, ne-a spus, telefonic, antreprenorul.

Citit 8599 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 21:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.