FACTURA LA CĂLDURĂ a gălăţenilor ar putea să CREASCĂ
Foto: Foto Bogdan Codrescu

FACTURA LA CĂLDURĂ a gălăţenilor ar putea să CREASCĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O declaraţie a unui oficial de la Bucureşti a aruncat în aer piaţa energiei * Preţul de producţie pentru gicacalorie ar putea să crească cu până la 35 la sută * Oficialii guvernamentali încearcă să calmeze furtuna


Liberalizarea preţului gazelor pentru industrie, măsură în discuţie să se aplice de la 1 ianuarie 2015, ar putea să arunce în aer preţul căldurii la Galaţi. "O creştere a preţurilor la energia furnizată consumatorilor casnici conectaţi la centralele termice de cartier este posibilă, eliminându-se totodată şi o discriminare faţă de consumatorii posesori de centrale de apartament", a declarat, luni, 24 noiembrie, preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ.

Ce ar însemna acest lucru, în special pentru Galaţi? Practic, cei de la Electrocentrale ar trebui să achiziţioneze gaz mai scump, în condiţiile în care deja compania are mari probleme în a-şi achita factura curentă către Romgaz. Scumpirea gazului pentru Electrocentrale s-ar răsfrânge direct în preţul plătit de populaţia dependentă de sistemul centralizat de încălzire, lucru care ar duce la acumularea unor datorii şi mai mari decât cele prezente. Acest bulgăre al datoriilor ar duce, în cel mai scurt timp, la falimentul CET şi al Apaterm. Pe de altă parte, speranţele celor de la Electrocentrale se îndreaptă către Primărie şi Prefectură.

"În situaţia majorării preţului de producere şi transport al energiei termice, ne vom adresa autorităţilor locale, care, potrivit OG 36/2006 art. 3 alin. 4, în situaţia în care autorităţile administraţiei publice locale aprobă preţuri locale ale energiei termice livrate populaţiei mai mici decât preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei, acestea asigura din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei", a declarat Sinan Mustafa, administrator special al Electrocentrale Galaţi.

Ce a spus şeful ANRE

"Este vorba de o posibilă creştere a preţului la energia termică furnizată de centralele termice mari (N.R.: CET-uri) către consumatorii casnici. Aceste centrale termice, în mod natural, ar trebui să-şi ia gaze naturale din zona concurenţială, care are un preţ mai mare decât îl au consumatorii casnici, care până în 2021 vor beneficia de un program de creştere etapizată. Nu se pune problema de creştere a preţurilor la acest tip de consumatori, ci la cei ale căror centrale sunt obligate să ia gaze naturale la preţul de industrie", a afirmat preşedintele ANRE, la o dezbatere organizată de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor. El a adăugat că se pune problema unei modificări legislative care să elimine această discriminare, pentru ca şi consumatorii casnici arondaţi la centralele termice de cartier să beneficieze de acelaşi tratament cu cei care se alimentează direct, în sensul accederii la calendarul etapizat de preţuri până în 2021.

Întrebat despre ce fel de scumpiri ar fi vorba, Havrileţ a spus: "În momentul în care centralele termice care furnizează energie şi apă caldă consumă gaze la preţ de industrie, aceasta ar însemna, din estimarea ANRE, că preţul de producţie pentru gicacalorie ar putea să crească între 28 şi 35 la sută. Este vorba de preţul de producţie, asta nu înseamnă că se reflectă în preţul final al gigacaloriei, dar, sigur, ar influenţa preţul final".

Posibile efecte şi asupra IMM-urilor

Pe lângă efectele imediate asupra populaţiei în ceea ce priveşte încălzirea, s-ar resimţi şi asupra celor 170.000 de întreprinderi mici şi mijlocii existente la nivel naţional, întreprinderi care, în acest moment, au peste 170.000 de angajaţi. O creştere exponenţială a facturii la energie ar duce fie la falimentul multor astfel de firme, fie la concedierea masivă a angajaţilor.

"Vorbim doar de eventualitatea creşterii preţului la energie termică, nu la gaze naturale. Gazele naturale nu vor avea la consumatorii casnici nicio creştere. La energie termică există acest risc, pentru cei racordaţi la sistemul centralizat. De la 1 ianuarie, liberalizându-se preţul la gaze naturale pentru industrie, producătorii mari de energie termică, spre exemplu Electrocentrale Bucureşti, ar trebui să plătească preţul pieţei. Preţul pieţei libere este undeva între 89-90 lei pe megavatt/oră, preţul reglementat în zona captivă, unde este consumatorul casnic, este în jur de 51-52 lei, adică mai mic cu vreo 40 de lei. Ca să nu se transfere acest preţ mai mare cu 40 la sută la consumatorul casnic racordat la sistemul centralizat, este nevoie, şi acest lucru a fost prezentat în raportul ANRE, ca autoritatea să propună Guvernului modificarea situaţiei printr-o ordonanţă de urgenţă", a spus Iulian Iancu, deputat PSD.

Reacţii din piaţă

ANRE şi unele companii private au cerut Departamentului pentru Energie să amâne cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi ca acestea să fie considerate, în ceea ce priveşte tarifele, consumatori casnici. De asemenea, mai multe companii private solicită amânarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte şi CET-urile.

"Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi (luni - n.r.) ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării", a anunţat Departamentul pentru Energie, într-un comunicat. Reprezentanţii instituţiei apreciază că amânarea parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene. Sursa citată precizează că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate, la 1 ianuarie 2015, în raport cu nivelurile actuale.

Citeşte şi: Gălăţenii ar putea rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ de SĂRBĂTORI

Citit 3330 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Noiembrie 2014 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.