Patronatele cer REDUCEREA numărului de TAXE

Patronatele cer REDUCEREA numărului de TAXE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oamenii de afaceri s-au săturat de „invenţii” fiscale şi cer un Cod Fiscal transparent şi predictibil * Patronatul IMM-urilor Galaţi vrea reducerea TVA de la 24 la 19 la sută, menţinerea cotei unice şi neinstituirea de noi taxe pentru întreprinderi


Patronatele din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi, se pregătesc să pună piciorul în pragul Guvernului în materie de reducere a birocraţiei şi a sarcinii fiscale. „Una dintre marile noastre solicitări este cea a unui mediu fiscal predictibil. Până acum s-a venit cu o mulţime de „invenţii” fiscale, fără a se discuta cu confederaţiile patronale, fără să se facă un studiu de impact. Astfel de măsuri nu trebuie luate fără un dialog social real, fără transparenţă şi fără o analiză aprofundată a proiectelor fiscale”, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Guvernul are „la sertar” o serie de proiecte de modificare a Codului Fiscal, iar mediul de afaceri se teme că, „la pomul de Crăciun”, va avea parte de surprize fiscale. Prin urmare, patronatele solicită, pentru evitarea unor derapaje în economie, aplicarea, nu numai a „Testului IMM”, prevăzut de normele europene, ci şi ca orice modificare fiscală să fie anunţată cu cel puţin şase luni înainte de data intrării în vigoare. „Ideea este de a evita excesele din partea statului. Şi, din acest punct de vedere, credem că se impune o simplificare a procedurilor administrative şi fiscale, cu reducerea cu cel puţin a 10 la sută a acestora”, a precizat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

Creşterea taxelor, o politică falimentară

Mediul de afaceri propune şi un pachet de măsuri fiscale care, în esenţă, ar urma să reducă cu aproximativ 25 la sută numărul de plăţi fiscale pentru întreprinzători. „Politica de creştere a poverii fiscale s-a soldat cu un eşec. Nu numai că efectele asupra bugetului de stat au fost departe de aşteptări, dar a dus şi la creşterea blocajelor din întreprinderi. Nu este normal ca, într-o economie ce încearcă să-şi revină, care dispune de resurse limitate, să avem 39 de plăţi fiscale pe an, de peste trei ori mai multe decât media la nivelul UE. Dar, dincolo de asta, este vorba şi de nivelul acestor plăţi. Iar în acest context, avem trei mari solicitări: reducerea TVA de la 24 la 19 la sută, menţinerea cotei unice de 16 la sută şi neinstituirea de noi taxe şi impozite pentru IMM-uri”, a arătat reprezentantul mediului de afaceri gălăţean.

Patronatele consideră că e nevoie de măsuri de stimulare a înfiinţării de noi locuri de muncă la nivelul întreprinderilor. În prezent, în România se înregistrează cel mai redus nivel al ponderii salariaţilor din sectorul privat în totalul populaţiei, respectiv doar 13,76 la sută, în condiţiile în care acest segment trebuie să susţină şi sectorul bugetar şi cel al asigurărilor publice. Drept urmare, mediul de afaceri solicită îmbunătăţirea reglementărilor privind scutirea impozitului pe profitul reinvestit, îmbunătăţirea cadrului legal privind stimularea investiţiilor şi schemele de ajutor de stat, cu reducerea criteriilor de acordare, pentru a le face mai accesibile IMM-urilor.

Nu în ultimul rând, patronatele consideră că se impune şi o sistematizare a bazei de impozitare a contribuţiilor sociale pe categorii de venituri, pentru o mai bună înţelegere de către contribuabili a modului de calcul şi pentru o aplicare cât mai corectă a legislaţiei. „Există foarte multe elemente comune ce intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale pe categorii de venituri şi care sunt reluate la fiecare contribuţie socială în parte, ceea ce face ca urmărirea şi înţelegerea să fie foarte greoaie pentru contribuabili. Aceste elemente comune ar trebui enumerate o singură dată pe categorii de venituri, iar apoi la fiecare contribuţie socială în parte să fie trecute elementele exceptate şi elementele în plus faţă de baza comună”, a explicat Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

Alternative la impozitul pe profit

Una dintre măsurile menite să simplifice prevederile privind impozitul pe profit ar fi, în opinia patronatelor, instituirea ca regim opţional a taxării fixe anuale pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, astfel încât acestea să nu mai fie controlate fiscal, deoarece costul şi rezultatul controlului nu sunt eficiente nici pentru întreprinderi, nici pentru stat. De exemplu, pentru o cifră de afaceri de până la 120.000 de euro, ar trebui să fie posibilă opţiunea unei taxe unice anuale, în funcţie de domeniu: 25.000 lei/an pentru comerţul cu amănuntul, 30.000 lei/an pentru comerţul cu ridicata, 40.000 lei/an pentru construcţii, transporturi şi anumite servicii, 50.000 lei/an pentru serviciile de consultanţă. La o cifră de afaceri între 120.001 şi 250.000 euro, patronatele propun ca opţiune taxe anuale unice de 60.000 lei/an pentru comerţul cu amănuntul, 80.000 lei/an în comerţul cu ridicata, 90.000 lei/an în construcţii, transporturi şi servicii, cu excepţia serviciilor de consultanţă, unde se propune o taxă unică de 130.000 lei/an. “Sunt măsuri care, pe de o parte, ar reduce numărul de controale la nivelul IMM-urilor, iar pe de altă parte ar duce şi la reducerea evaziunii fiscale şi la creşterea conformării voluntare a contribuabililor”, a precizat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

Tot în sfera impozitului pe profit ar intra, printre propunerile patronatelor, recunoaşterea ca şi cheltuieli deductibile a tuturor cheltuielilor pentru salariaţi: activităţi sportive, de recreere, culturale, argumentul fiind acela că ar creşte stimulentele angajatorului către angajaţi şi, implicit, şi investiţiile în aceste domenii de activitate.

O altă măsură propusă de IMM-uri este extinderea procentului pentru sponsorizări de la 0,3 la sută la 1 la sută din cifra de afaceri şi până la 30 la sută din impozitul pe profit pentru activităţile sponsorizate, dat fiind faptul că nu puţini sunt contribuabilii care doresc să susţină în mod direct domenii pe care statul nu le gestionează la nivelul aşteptărilor generale, precum învăţământul, sănătatea, cultura, sportul sau ONG-urile.

Nu în ultimul rând, oamenii de afaceri solicită limitarea prin lege a numărului de modificări admise într-un an pe bază de ordonanţe de Guvern, cu indicarea în mod concret a condiţiilor când pot interveni astfel de modificări. Această solicitare vine ca urmare a faptului că, de regulă, modificarea Codului fiscal s-a făcut pe bază de ordonanţe de Guvern, cu aplicare imediată.

 

Soluţii inedite pentru colectarea TVA

Deoarece domeniul TVA este cel mai expus evaziunii fiscale, patronatele propun extinderea asupra cât mai multor operaţiuni taxabile a taxării inverse, cu îmbunătăţirea procedurii care înregistrează blocajele în prezent. De asemenea, oamenii de afaceri consideră că este necesară susţinerea unei unificări a TVA la nivelul UE, fapt ce ar duce la evitarea evaziunii fiscale cu TVA transfrontalier. Patronatele propun însă şi o serie de măsuri inedite, precum aplicarea de timbre fiscale de TVA pe produsele de panificaţie realizate în afara supermarketurilor sau mall-urilor, cu valoare fixă, în funcţie de gramaj şi tip de produs. De asemenea, se susţine şi ideea introducerii unei “Loterii fiscale”, care să-i premieze pe cetăţenii care prezintă bonuri fiscale din zonele sau domeniile cu risc ridicat de evaziune fiscală.

Citit 1386 ori Ultima modificare Marți, 02 Decembrie 2014 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.