Dacă-i Revelion, Revelion să fie! ANUL NOU vine pe un val de cârnaţi, cozonaci şi vinuri alese

Dacă-i Revelion, Revelion să fie! ANUL NOU vine pe un val de cârnaţi, cozonaci şi vinuri alese
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sărbătorile de iarnă au dus la o creştere masivă a vânzărilor de produse alimentare


Bugetul mediu pe care românii au declarat că l-au alocat în acest an pentru Crăciun şi Revelion strict pentru mâncare şi băutură (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe) este de este de 602,21 lei, comparativ cu 600,76 lei în 2013. Suma este în creştere faţă de bugetul pentru 2012, când s-au alocat 501 lei, dar şi faţă de 2011, când pentru masele de sărbători s-au pus deoparte 422 de lei, rezultă dintr-un studiu de piaţă realizat de MEDNET Marketing Research Center. În aceste condiţii, nu este de mirare că vânzările de produse alimentare de bază au crescut în decembrie cu 70-75 la sută, potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. Unii comercianţi mai încearcă să se joace cu preţurile, însă, în mare, atât în ceea ce priveşte produsele cele mai căutate, cât şi preţurile acestora, ierarhia este una… de sezon.

Cea mai bună „legumă” este porcul

Deşi adesea se vorbeşte de „norocul porcului”, cu siguranţă că nu e vorba de perioada Crăciunului şi a Anului Nou. Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), în această perioadă se sacrifică în jur de 1,5 milioane de porci, adică mai bine de 30 la sută dintre animalele sacrificate într-un an întreg. Gurmanzii au avut un motiv de bucurie în plus anul acesta, dat fiind faptul că, în medie,  preţurile la carnea de porc au fost cam cu 10-15 la sută mai mici faţă de anul trecut. După statistica APCPR, carnea de porc în viu s-a vândut în această perioadă cu 5 lei/kg, dar asta şi din cauza jocurilor de piaţă induse de embargoul produselor alimentare europene pe piaţa rusească.

Aşa se face că, în această perioadă, vânzările de tobă, caltaboşi şi cârnaţi au crescut  cu 15 la sută. Una peste alta, consumul mediu de produse din carne de porc al unui român este în creştere faţă de anii trecuţi, ajungând la 33 de kilograme pe locuitor într-un an, însă rămâne cu 15-20 la sută mai mic decât media din Uniunea Europeană.

Patiserii scot cozonaci pe bandă

Nici cuptoarele de cozonaci nu au avut timp să „şomeze”. Consumul de produse de patiserie creşte în perioada Sărbătorilor de zece ori faţă de o lună obişnuită! Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase — ROMPAN estimează că au intra pe piaţă circa 7,3 milioane de cozonaci. Preţurile rămân însă cam la fel ca în iarna trecută, undeva între cinci şi 40 de lei bucata. Partea bună este că românii încă preferă cozonacii noştri tradiţionali în defavoarea celor de import, produse care rămân mai degrabă „de fiţe”.

Milioane de ouă vândute în decembrie

Dar cum pe masa de Revelion se pun şi multe alte minuni gastronomice, prăjituri, maioneze şi alte asemenea, şi consumul de ouă s-a dublat în această lună. Nu mai puţin de 160 milioane de ouă au intrat pe piaţă în decembrie, potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. La preţ s-a mers tot undeva la 0,31 - 0,32 lei pe bucată, fără TVA. Crescătorii de păsări spun însă că în magazine preţul ouălor ar putea fi mai ridicat, dar asta mai degrabă ca urmare a politicilor comerciale. Aşa se face că prin magazine se găsesc ouă şi la preţuri de 0.55 lei – 0-8 lei bucata, iar ouăle ecologice pot ajunge şi la 1,2 lei bucata.

Hai noroc şi la mai mare!

Desigur, de pe masa Sărbătorilor de iarnă nu pot lipsi băuturile. În decembrie, românii beau cu 50 la sută mai mult vin decât într-o lună obişnuită. În această perioadă, merg „ca focul” vinurile roşii, susţine Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Consumul total ajunge la 50 milioane de litri de vin, numai că, din această cantitate, doar 40 la sută provine din piaţa fiscalizată. Ca idee, consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. Să fie românii mai chibzuiţi? Nu s-ar spune, dacă este să ne luăm după numărul mare de persoane care ajung la Urgenţe în perioada sărbătorilor din cauza exceselor bahice sau alimentare. Prin urmare, belşugul nu ar trebui să fie lipsit de cumpătare. Dar, cine ştie, poate că şi din acest punct de vedere 2015 va fi mai bun decât 2014 şi mai prost decât 2016!

Citeşte şi: DISTRACŢIE LA LIBER, la trecerea în 2015: REVELION plin de CONCERTE la Galaţi

Citit 1257 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Decembrie 2014 12:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.