Zi de foc la ArcelorMittal Galaţi în NEGOCIERILE privind SALARIILE siderurgiştilor
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Zi de foc la ArcelorMittal Galaţi în NEGOCIERILE privind SALARIILE siderurgiştilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Administraţia combinatului urmează să dea un răspuns la solicitarea creşterii cu 17 la sută a salariilor siderurgiştilor * În joc mai sunt primele şi sporurile pe care urmează să le primească angajaţii în 2015 * Sindicatul Siderurgistul AMG: „Vrem să terminăm cu o politică de genul „mai multă muncă pe bani mai puţini””


Marţi, 6 ianuarie, se anunţă o zi de foc în negocierile dintre administraţia ArcelorMittal Galaţi şi sindicaliştii de pe platforma siderurgică pe tema Contractului Colectiv de Muncă (CCM) ce se va aplica în 2015. „Spre sfârşitul anului trecut am prezentat principalele noastre revendicări de ordin salarial, iar mâine (azi – n.r.), de la ora 10,00, are loc o întâlnire cu reprezentanţii patronatului în care aşteptăm un răspuns la cererile noastre”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, singurul sindicat ce a avut reprezentativitatea necesară pentru a participa la negocierile cu administraţiei combinatului.

Principalele revendicări

Miza negocierilor nu este deloc mică, dat fiind faptul că siderurgiştii solicită, în primul rând, o creştere individuală de 17 la sută a salariilor din combinat, precum şi acordarea unei serii de sporuri şi prime. Printre acestea din urmă se numără, de exemplu, sporurile de 50 la sută, respectiv 100 la sută la salariul tarifar orar de încadrare pentru zilele de sâmbătă şi duminică lucrate. De asemenea, se mai solicită o indemnizaţie fixă de 100 de lei pe lună pentru „salvatori” (angajaţii ce au urmat o pregătire specială pentru a interveni în cazuri de necesitate – n.r.) şi un spor de 5 la sută din salariul pentru salariaţii consemnaţi la domiciliu.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii au solicitat o valoare fixă, de 250 lei plus 30 la sută din salariul mediul la nivelul societăţii, pentru fiecare dintre premierile acordate de ziua de naştere a angajaţilor, Ziua Siderurgistului, Paşte şi Crăciun.

Ţinând cont de faptul că de la 1 ianuarie 2015 salariul minim brut pe ţară a crescut de la 900 la 975 de lei, siderurgiştii au solicitat şi ca salariul minim pe unitate să crească la 1.100 de lei. În plus, pentru membrii sindicatului Siderurgistul AMG s-a solicitat, pentru trimestrul doi, o promovare a încadrării profesionale la nivelul societăţii.

„Noi considerăm că am prezentat nişte cereri mai mult decât decente, pe măsura rezultatelor bune şi foarte bune pe care combinatul ArcelorMittal Galaţi le-a avut în ultima perioadă, ca urmare atât a unor investiţii, cât şi a corectării pieţei energiei, demers în care, să nu uităm, un sprijin a venit şi din partea sindicatelor. Sunt elemente care au dus la o creştere a productivităţii muncii, iar acest lucru trebuie să se reflecte şi în salarii mai mari şi o protecţie socială mai mare pentru angajaţi. Din 2015 vrem să terminăm cu o politică de genul „mai multă muncă pe bani mai puţini”. Combinatul a încheiat 2014 cu rezultate bune, apreciate inclusiv la nivel de grup şi dorim ca lucrul acesta să se reflecte şi în condiţiile de viaţă ale salariaţilor”, a precizat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

„Mingea” este la patronate

În ce măsură administraţia combinatului va fi dispusă să dea curs cererilor siderurgiştilor, rămâne de văzut. Potrivit directorului ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, „nu trebuie să uităm că deşi vedem “lumina de la capătul tunelului”, încă luptăm pentru supravieţuirea noastră, beneficiind de sprijinul corporaţiei”, acesta precizând într-un interviu acordat recent ziarului „Viaţa liberă” că „nu putem compromite această revenire incipientă prin măsuri fără fundament economic”.

Cât priveşte sustenabilitatea unor majorări salariale în marja de 15-20 la sută, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, se arăta mai degrabă sceptic: „Există un forum de discuţie a noului Contract Colectiv de Muncă, toate elementele precise sunt discutate cu partenerii sociali, cărora le-am pus la dispoziţie, cu transparenţă şi cu bună credinţă, date din care să îşi contureze o idee precisă despre starea noastră reală. Vor înţelege singuri că aceste cifre nu au nicio legătură cu situaţia noastră”.

Actualul Contract Colectiv de Muncă (CCM) de pe platforma combinatului siderurgic este valabil până pe 13 ianuarie 2015. Ce va fi dincolo de această dată depinde într-o mare măsură de răspunsul şi eventual contraoferta pe care administraţia ArcelorMittal Galaţi o va prezenta în cursul zilei de astăzi.

Citit 4490 ori Ultima modificare Luni, 05 Ianuarie 2015 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.