ANALIZĂ VL/ Iată SCUMPIRILE anului 2015

ANALIZĂ VL/ Iată SCUMPIRILE anului 2015
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din prima zi a anului au crescut facturile la energie electrică şi cuantumul amenzilor rutiere * Poliţele RCA vor mai pune ceva „sare” pe buzunarele şoferilor * 2015 le va aduce gălăţenilor taxe şi impozite mai mari


„De sub brazda de sub plug” a noului an încep să se zărească şi scumpirile sau (mai rar) ieftinirile care ne aşteaptă în 2015. De bază sunt preţurile la energie, unde din start vom avea facturi mai mari la curentul electric, dar nici preţul gazelor nu este bătut în cuie, mai ales la nivelul companiilor. Drumuri ceva mai costisitoare îi aşteaptă pe şoferi, dar cel puţin se vor putea bucura de răbdare şi tutun la preţuri ceva mai mici. Şi, desigur, nu putea să treacă anul fără să aducă şi o majorare a taxelor şi impozitelor locale.

Facturile la energie

Scumpirile facturilor de energie electrică sunt printre primele pe care gălăţenii le vor resimţi în 2015. De la 1 ianuarie, preţurile la energie au crescut cu 0,26 la sută, ca urmare a modificării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Şi chiar dacă această majorare nu pare foarte mare, nu trebuie uitat că ea se va face simţită nu numai în facturile pe care le vom primi acasă, ci pe întreg lanţul economic şi, prin urmare, această majorare se va regăsi de-a lungul anului şi la alte produse.

Dacă este să vorbim de energie, important este şi ce se va întâmpla în materie de preţuri la gazele naturale. Potrivit declaraţiilor unor oficiali ai ANRE şi ai companiei Romgaz, la nivelul populaţiei nu se vor înregistra creşteri de preţuri în 2015. În schimb, unele firme ar putea ajunge la facturi mai mari, pentru că, de la 1 ianuarie, nici un client non-casnic nu va mai beneficia de preţuri reglementate la gazele naturale. Firmele vor trebui să îşi negocieze direct contractele cu furnizorii de gaze, iar asta ar putea să însemne inclusiv creşteri de preţuri pentru unele societăţi. Desigur, şi aceste costuri suplimentare se vor regăsi în preţurile unor produse ce vor ajunge la consumatorul final.

Cu dedicaţie pentru şoferi

Anul 2015 vine cu o serie de scumpiri „cu dedicaţie” pentru şoferi. Cel mai usturătoare vor fi creşterile de preţuri la asigurările auto obligatorii (RCA). Şoferii vor scoate din buzunar, se pare, cu 15-30 la sută mai mult pentru acest tip de poliţe. Asta pentru că, potrivit unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiar (ASF), companiile de asigurări nu vor mai avea voie să acopere pierderile de pe segmentul RCA cu fondurile obţinute din alte categorii de asigurări. Asta înseamnă automat scumpiri, iar şoferii au acuzat pe faţă ASF că este mână în mână cu societăţile de asigurări pentru a-i jumuli şi mai mult pe conducătorii auto.

În faţa valului de proteste, după cum am relatat şi în paginile ziarului nostru, conducerea ASF a dat-o în prognoze ceva mai liniştitoare, anticipând „o creştere marginală” de doar trei la sută şi a promis că va face mai multe pentru a limita comisioanele brokerilor de asigurări, adesea mai consistente decât ar fi cazul. În plus, s-a promis „o recalibrare a RCA”, astfel încât şoferii tineri să nu mai fie „defavorizaţi” la plata poliţelor de asigurare şi să ajungă să plătească uneori chiar dublu faţă de un şofer trecut de 35 ani, chiar dacă, poate, au mai multă experienţă în condus şi nici nu au fost implicaţi în accidente. Cât va ajunge, până la urmă, o poliţă RCA, rămâne de văzut.

Un lucru asupra căruia nu trebuie să avem nici o îndoială este, însă, că vom avea un cuantum al amenzilor rutiere mai mare. Asta pentru că, odată cu creşterea de la 1 ianuarie a salariului minim brut pe economie de la 900 de lei la 975 de lei, a crescut şi valoarea punctului de amendă. Acesta are o valoare de 10 la sută din salariul minim. Drept urmare, din 2015, cea mai mică amendă a crescut de la 180 de lei la 195 de lei, iar cea mai mare amendă ajunge, în cazul persoanelor juridice, până la 9.750 lei. Dar asta nu e tot. Punctul de amendă va creşte şi mai mult de la 1 iulie, când salariul minim brut pe economie va ajunge la 1.050 lei. Drept urmare, greşelile din şoferie costă, şi încă din ce în ce mai mult.

Cât va ţine "minunea" cu benzina

Pe moment cel puţin, şoferii afectaţi de creşterea preţurilor la poliţele RCA şi a cuantumului amenzilor rutiere se pot consola cu gândul că măcar combustibilii au devenit în ultima perioadă ceva mai ieftini. Un litru de benzină costă în prezent undeva între 5,03 lei şi 5,14 lei pe litru, cu aproape un leu mai puţin faţă de acum câteva luni. Întrebarea este cât o ţine „minunea” asta cu scăderea preţurilor. Potrivit prognozelor BNR de la sfârşitul anului trecut, în 2015 ar trebui să ne aşteptăm la o creştere cu 0,3 la sută a preţurilor la combustibili, consecinţă a unor estimări de creştere a preţului internaţional al petrolului. Desigur, şoferii nu pot decât să spere că prognozele nu au fost chiar atât de exacte şi că trendul descrescător al preţurilor se va păstra măcar până ieşim în primăvară.

Accize, băutură şi tutun

Dacă este însă vorba de prognoze, BNR apreciază că, în 2015, băuturile alcoolice şi tutunul va fi mai ieftine în 2015 faţă de 2014. Asta pentru că, deşi nivelul accizelor va fi exprimat în lei, nu în euro ca până acum, pentru a nu scădea prea mult vistieria statului ca urmare a raportării la cursul de schimb în scădere anunţat de Banca Central Europeană, pe moment cel puţin se păstrează un nivel cu o idee mai mic faţă de anul trecut. Aşa se face că, de exemplu, un pachet de ţigări ar urma să se ieftinească anul acesta cu un procent. Desigur, asta nu ajunge decât de vreo două fumuri, dar oricum, decât creşteri de preţuri, e bine şi-aşa.

O veste bună ar fi că, tot de la începutul acestui an, a intrat în vigoare şi noua lege a contabilităţii. Acum, nu că o să se ţină gălăţenii de socoteli mai ceva ca până acum, dar o dată cu noul sistem intră în vigoare reducerea TVA la 9 la sută pentru serviciile din turism. Pe de altă parte, vor fi şi noi reguli de calculare a TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, care stabilesc că furnizorii vor fi obligaţi să colecteze această taxă din fiecare stat membru unde au consumatori.

Taxe şi iar taxe

Desigur, nu puteam să începem 2015 fără majorarea a niscaiva taxe şi impozite locale. Dacă e să ne luăm după litera legii, taxele locale pot creşte cu până 20 la sută, în funcţie de ce decid consiliile locale. În cazul Galaţiului, lucrurile au fost ceva mai moderate, dacă ar fi să ne raportăm la plafonul maxim. Mai exact, pentru acest an, creşterea medie a taxelor şi impozitelor va fi de 2,62 la sută. Problema nu ar fi însă atât că se plătesc taxe şi impozite mai mari, cât calitatea serviciilor oferite cetăţenilor în schimbul acestora...

În rest, dacă punem la socoteală toate scumpirile şi taxele pe care le aduce 2015, noi să fim sănătoşi, că de facturi nu vom duce niciodată lipsă.

Citeşte şi: CÂND se pot PLĂTI IMPOZITELE şi TAXELE locale pentru 2015

Citit 3032 ori Ultima modificare Marți, 06 Ianuarie 2015 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.