Control ITM la firmele de construcţii din Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În perioada 27-29 mai, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a efectuat verificări în cazul a peste 30 de agenţi economici care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor. Scopul declarat al acestor acţiuni a fost acela de a verifica măsura în care angajatorii vizaţi  - care au în total circa 480 de salariaţi - respectă prevederile legale în vigoare în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, dar şi condiţiile şi relaţiile de muncă.

ITM a mai dorit, printre altele, să identifice eventualii agenţi economici  care folosesc muncitori fără forme legale de angajare. Un alt scop al verificărilor a fost acela de a diminua efectele nerespectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniu, identificarea acelora dintre ei care folosesc nelegal munca minorilor şi a tinerilor, dar şi informarea angajaţilor.

Nereguli şi amenzi

Potrivit unui comunicat al ITM, în perioada verificărilor s-au dat 65 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 15 amenzi în valoare totală de totală de 54.000 lei.

Inspectorii de muncă au depistat 118 deficienţe care ţin de relaţiile de muncă. Dintre acestea cele mai frecvente au fost: neîntocmirea documentelor de angajare pentru persoanele depistate fără forme legale, nerespectarea regimului orelor suplimentare,  necorelarea evidenţei muncii cu timpul efectiv lucrat, nesemnarea statelor de plată etc.

Inspectorii ITM au mai constatat şi 81 de deficienţe privind  sănătatea şi securitatea în muncă şi au aplicat, în acest sens, 81 de măsuri cu termene de intrare în legalitate.

Principalele abateri înregistrate au fost: utilizarea schelei care nu îndeplinea toate cerinţele de securitate, neasigurarea echipamentului individual de protecţie, neamenajarea locului de muncă la înălţime şi instruirea deficitară în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate alte 50 de sancţiuni contravenţionale.

Citit 871 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.