Blocaj financiar la Unicom

Blocaj financiar la Unicom
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile publice au acumulat datorii de peste 7,3 milioane lei,  pentru lucrările executate de firma de construcţii gălăţeană * Angajaţii au ajuns în pragul revoltei pentru că, din lipsa banilor, nu şi-au primit încă salariile pe luna aprilie * Cu promisiuni de la stat, între disperare şi speranţă *

Din cauza neîncasării plăţilor pentru o serie de lucrări publice, societatea de construcţii Unicom SA Galaţi se confruntă în prezent cu un sever blocaj financiar. Una dintre consecinţele imediate au fost întârzierile la plata salariilor celor 250 de angajaţi.

„Tăvălugul a plecat încă din trimestrul IV, anul trecut, când din lipsa banilor la bugetul de stat, beneficiarii lucrărilor au întârziat foarte mult cu plăţile. Întârzierile la plată s-au perpetuat şi în primele luni ale acestui an. La aceasta se adaugă şi imposibilitatea angajării unor credite pe termen scurt, dat fiind faptul că dobânzile au devenit foarte mari”.

„La rândul lor, furnizorii de materiale au devenit şi ei mai reticenţi în a aştepta plăţile. Aşa se face că nu am avut bani pentru plata salariilor, deşi în prezent avem de încasat peste 7,3 milioane lei, adică aproape două milioane de euro, de la beneficiari”, ne-a explicat Doru Mihai Părlătescu (foto 3), directorul general al Unicom Galaţi.

Societatea, axată pe lucrări de anvergură, are un portofoliu vast de lucrări publice în curs de execuţie:   alimentări cu apă, precum cele de la Brăhăşeşti, Gohor, Negrileşti, Vârlezi (lucrări ale Consiliilor Locale finanţate de la bugetul de stat), amenajări la Grupul Şcolar Tg.Bujor „Eremia Grigorescu” (Ministerul Educaţiei), blocuri ANL (Adjud), săli de sport precum cele de la T.Vladimirescu, Tecuci, Negrileşti, Panciu, Şendreni (Compania Naţională de Investiţii).

Teoretic, la lucrările de stat există cea mai mare garanţie că lucrările vor fi achitate, iată însă că, pe fondul crizei financiare şi a bugetului suprasolicitat, apare problema respectării termenelor contractate.  

Oamenii sunt exasperaţi

Angajaţii Unicom ar fi trebuit să-şi primească banii pe luna aprilie pe 15 mai, în total fiind vorba de o sumă de aproximativ 400.000 lei, însă nici în prezent nu se ştie cu siguranţă când va fi depăşit blocajul financiar. Oamenii sunt exasperaţi şi în jur de 50 de angajaţi s-au adunat miercuri în faţa sediului unităţii pentru a cere lămuriri în legătură cu situaţia creată.

„Nu avem cu ce plăti  lumina, apa, mâncarea, venim pe jos la muncă! Te prind ăştia pe tramvai, îţi dau amendă! Ni s-a spus: dacă beneficiarii nu dau bani, nici noi nu avem de unde să luăm. Eu cred că nu-i de unde, dar noi ce facem, din ce trăim?”, ne spune Mircea Guţanu. 

„Am familie, copil, rate, ce facem cu băncile? Cine te aşteaptă? Am scos şi carduri din alea, de alimente. Da, dar în 56 de zile trebuie să dăm banii înapoi. Au trecut zilele şi acum de unde plătim?”, ne spune la rândul său Costel Nicu Vasile.

Conducerea Unicom admite că salariaţii au motive întemeiate să fie nemulţumiţi, însă în acelaşi timp, totul se reduce la achitarea de către beneficiari a restanţelor. „Nu este vorba de blocaj de producţie sau de comenzi. Ba chiar avem comenzi cam de două ori mai mult decât aveam în anii anteriori. Şi, desigur, nu e vorba nici reorganizare sau intrare în faliment, atât timp cât avem de încasat peste 7 milioane de lei, iar pentru plata furnizorilor şi a salariilor e nevoie de doar 4 - 5 milioane lei. Balanţa e pozitivă, dar s-a ajuns la o înlănţuire de probleme şi nu sunt bani la momentul în care ai nevoie de ei”, ne-a mai declarat directorul general Doru Mihai Părlătescu.

Atât conducerii Unicom, cât şi angajaţilor nu le rămâne  decât să spere  că autorităţile contractante îşi vor achita cât mai repede, măcar în parte, datoriile. Promisiuni de plată ar există pentru următoarele câteva zile, deci şi oamenii şi-ar putea primi salariile.

Însă, în ziua de azi, promisiuni sunt multe, mai ales din partea autorităţilor statului. Rămâne de văzut dacă ele vor fi respectate sau dacă se va merge pe principiul „scapă cine poate”.

Citit 1658 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.