Constructorii se iau la trântă cu criza

Constructorii se iau la trântă cu criza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Grupul de firme Vega a reangajat deja toţi disponibilizaţii din iarnă * Mai mult, acum sunt cu 500 de salariaţi mai mulţi decât în iunie 2008 * Şi la Vâlceana  lucrurile sunt în regulă *

Fără îndoială, criza a lovit cu putere în constructori. Piaţa imobiliară este blocată, iar în aceste condiţii este un risc imens să mai construieşti. De aceea, pe primele cinci luni ale lui 2009, construcţiile civile au scăzut cu 80 la sută faţă de perioada similară a anului trecut.

În mod normal, ne-am fi aşteptat ca la firmele de construcţii să fie jale mare. Dar nu e! Ce-i drept, constructorii nu-s chiar în carnaval, dar sunt semne că dracul nu-i chiar aşa de negru.

La Vega s-au făcut angajări masive

Corneliu Istrate (foto 2), managerul grupului de firme Vega, ne-a mărturisit că în iarnă au fost câteva săptămâni foarte complicate, însă că din luna aprilie lucrurile merg din ce în ce mai bine.

„Astă iarnă am fost nevoiţi să trimitem o parte dintre oameni acasă, dar apoi i-am reangajat pe absolut toţi. Firmele din grupul nostru au reuşit, printr-un efort logistic considerabil, să facă o reconversie la scară mare a angajaţilor. Peste 1.000 de oameni dintre cei care se ocupau până acum de construcţii civile au învăţat să construiască infrastructură: drumuri, poduri, reţele de apă şi de canalizare”, ne-a declarat Istrate.

La data de 1 iunie, Vega 93 SRL (principala firmă din grup) ajunsese la 2.200 de angajaţi, faţă de 1.900 la începutul lunii iunie a anului trecut. La nivelul grupului, numărul de salariaţi este de 3.000, faţă de 2.500 în 2008.

Corneliu Istrate ne-a spus că pentru perioada ce vine se are în vedere participarea la toate licitaţiile din zona Moldovei, din Dobrogea şi din nordul Munteniei.

„Ne-am dezvoltat mai multe baze de producţie specifice construcţiilor: betoane, asfalt, prefabricate, balast, precum şi utilajele şi mijloacele de transport. În afară de Galaţi, avem astfel de «nuclee» puternice la Leţcani - Iaşi şi la Satul Nou - Vrancea. Trebuie să devenim cât mai flexibili în activitate dacă vrem să facem faţă crizei. Spre exemplu, acum patru zile am deschis un şantier hidrotehnic foarte mare la Vatra Dornei, loc unde am dislocat mulţi oameni de la Galaţi”, ne-a declarat Istrate.

Managerul grupului Vega a estimat că actuala criză din domeniul construcţiilor civile nu se va rezolva mai devreme de anul 2010 şi crede că firmele de profil trebuie să încerce o reconversie către «nişe» precum infrastructura.

Vâlceana mizează tot pe proiecte mari

Constantin Mitroi (foto 3), managerul grupului de firme Vâlceana, este destul de încrezător că momentul delicat va fi depăşit. „Chiar dacă am pierdut contractele cu ArcelorMittal, care a renunţat la multe investiţii, noi ne-am orientat către lucrările finanţate prin fonduri europene, care nu sunt afectate de criză”, ne-a declarat Mitroi.

Trebuie spus că nici Vâlceana nu are mai puţini salariaţi decât în anii precedenţi, deci reuşeşte să facă faţă momentului.

Una peste alta, sunt semne bune în construcţii, chiar dacă pe segmentul construcţiilor de locuinţe lucrurile par, cel puţin deocamdată, moarte. Speranţe multe se leagă, însă, de relansarea creditării, care ar putea fi, spun constructorii, semnul depăşirea crizei.

Citit 1614 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.