UPDATE/ A avut loc prima extragere a LOTERIEI BONURILOR FISCALE. Iată REZULTATELE

UPDATE/ A avut loc prima extragere a LOTERIEI BONURILOR FISCALE. Iată REZULTATELE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE, 13.04.2015, ora 12,00/ Prima extragere pentru Loteria bonurilor fiscale, cu premii totale de un milion de lei, a avut loc luni, începând cu ora 11.30, la studioul TV al Loteriei Române, şi a fost transmisă în direct de Televiziunea Română, care a pus la dispoziţie, gratuit, tuturor posturilor TV interesate semnalul transmisiei în direct.

Iată REZULTATELE PRIMEI EXTRAGERI a Loteriei Bonurilor Fiscale:

LUNA CÂŞTIGĂTOARE: LUNA FEBRUARIE

ZIUA CÂŞTIGĂTOARE: 7 FEBRUARIE

VALOAREA CÂŞTIGĂTOARE: 006

Astfel, persoanele care deţin unul sau mai multe bonuri fiscale emise la 7 februarie, cu valori între 6,00 lei şi 6,99 lei, se pot prezenta în următoarele 30 de zile la unităţile ANAF, cu bonurile în original şi o copie a actului de identitate, premiile urmând să fie acordate în maxim trei luni.

La prima extragere organizată pentru loteria bonurilor fiscale de către Ministerul Finanţelor şi ANAF la studioul TV al Loteriei Române, în a doua zi de Paşte, de la ora 11.30, transmisă televizat în direct, valoarea bonurilor fiscale câştigătoare, de 6 lei, a fost stabilită printr-o extragere în trei etape: o bilă pentru luna emiterii bonului - cifra 2, reprezentând luna februarie, o bilă pentru ziua emiterii bonului - 7, urmate de ultima etapă, cu trei bile reprezentând valoarea bonului - cifrele 0, 0, 6, relatează MEDIAFAX.

Operaţiunea s-a desfăşurat în prezenţa unei comisii de tragere formată din câte un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi C.N. Loteria Română SA, iar bilele şi urnele au fost verificate în prezenţa comisiei înainte de extragere.

Toate persoanele care au bonuri fiscale păstrate trebuie să verifice dacă vreunul are înscrise data şi valoarea câştigătoare, iar în caz afirmativ să-l păstreze pentru a-l depune la ANAF ca să revendice premiul.

Pentru extragere au fost luate în considerare bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie-28 martie 2015, cu valoarea totală a unui bon între 1 leu şi 999 lei inclusiv, cuprinzând taxa pe valoarea adăugată.

Sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA.


 

* Bonurile emise în perioada 2 februarie – 28 martie vor putea participa la Loteria ce va fi organizată pe 13 aprilie, în a doua zi de Paşti * Fondul de câştiguri va fi de 1 milion de lei, iar rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finanţelor şi ANAF * Află cum se stabileşte lista câştigătorilor şi valoarea premiilor

Gălăţenii care au păstrat bonurile fiscale primite în perioada 2 februarie – 28 martie a.c. vor avea şansa, pe 13 aprilie, în a doua zi de Paşti, de a câştiga un premiu consistent la prima ediţie a Loteriei bonurilor fiscale organizată de Ministerul Finanţelor şi ANAF. La această loterie, cu un fond de câştiguri de 1 milion de lei, poate participa orice persoană, indiferent de vârstă, şi fără ca asta să presupună vreun cost suplimentar. Mai mult, dacă o persoană va avea două s-au mai multe bonuri câştigătoare, toate vor fi premiate. În cadrul loteriei sunt valabile inclusiv bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA.

Cum se face extragerea

Cât priveşte modul de extragere a bonurilor fiscale câştigătoare, reperele principale vor fi valoarea bonului fiscal şi ziua în care a fost el emis.

„Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie a unui număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, stabilit prin extragerea succesivă a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9, precum şi un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului pentru care se organizează loteria”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor.

Loteria fiscală se va desfăşura sub supravegherea unei comisii din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, ANAF şi Loteria Română, fiind însă admişi şi o serie de observatori externi.

„Un bon este câştigător dacă a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează potrivit legislaţiei, sunt lizibile informaţiile, are valoarea totală exprimată în lei, egală cu valoarea extrasă, a fost emis în ziua extrasă şi nu are menţionat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului”, se precizează în regulamentul întocmit de Ministerul Finanţelor.

Rezultatul extragerii va fi postat pe site-urile Ministerului Finanţelor şi ANAF pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile, iar câştigătorii trebuie să revedice premiul în maxim 30 de zile.

Ce ai de de făcut dacă ai un bon câştigător

Gălăţenii care constată că sunt fericiţii posesori ai unui bon fiscal câştigător se pot prezenta la orice unitate ANAF pentru a depune bonul, în original, împreună cu o copie a actului de identitate sau a paşaportului şi o cerere tip de revendicare a premiului. Pentru orice eventualitate, se poate solicita de la Fisc o copie a bonului câştigător pe care îl depun, copie care va avea menţiunea „conform cu originalul”.

În ceea ce priveşte cererea tip de revendicare a premiului, câştigătorul va completa datele personale de identificare, contul bancar în care doreşte virarea banilor şi informaţii de pe bonul fiscal, precum numărul şi valoarea acestuia, data emiterii, numele firmei, codul de identificare fiscală (CIF) şi adresa la care este instalată casa de marcat care a emis bonul respectiv.

Cum se stabileşte lista premianţilor

Informaţiile cuprinse în cererile de revendicare a premiilor vor fi centralizate într-o aplicaţie pe care ANAF o va pune la dispoziţie tuturor administraţiilor fiscale, unde se vor ataşa şi bonurile fiscale scanate, toate datele constituind baza de date privind Loteria bonurilor fiscale, iar informaţiile vor putea fi accesate şi de Direcţia Antifraudă. Ulterior, vor fi încărcate în aplicaţie şi rezultatele verificării bonurilor.

După centralizarea situaţiei bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, se împarte fondul de premiere la numărul total al bonurilor al acestora, iar suma astfel obţinută se rotunjeşte la leu în favoarea câştigătorului.

„Lista premianţilor va fi publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor, care va face şi plata câştigurilor în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, după validarea bonurilor fiscale de către inspectorii fiscali”, precizează Ministerul Finanţelor.

În cazul în care nu există câştigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare.

Când este următoarea extragere

Trebuie precizat că, pe viitor, extragerile din cadrul Loteriei bonurilor fiscale vor fi lunare, organizate în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, corespunzător bonurilor emise în luna anterioară extragerii. Ministerul Finanţelor a anunţat însă că prima extragere lunară va fi organizată în luna iulie (19 iulie), bugetul pe acest an al extragerilor fiind de 10 milioane de lei. Pe lângă extragerile lunare vor mai fi însă şi extragerile ocazionale, precum cele din perioada zilelor de Paşti şi de Crăciun.

Câţi câştigători vor fi la prima ediţie a loteriei fiscale, cea de pe 13 aprilie, rămâne de văzut. Cert este că, dincolo de premiile ce vor reveni norocoşilor câştigători, Ministerul Finanţelor urmăreşte ca, prin Ordonanţa Guvernului nr.10/2015, privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale, să responsabilizeze cetăţenii vizavi de fiscalizarea veniturilor realizate de comercianţi din vânzare de bunuri sau prestarea de servicii. Asta ar urma să ducă la diminuarea evaziunii fiscale şi, implicit, la creşterea încasărilor bugetare.

Citit 9336 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2015 12:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.