Câţi MIEI sunt sacrificaţi la singurul ABATOR AUTORIZAT din judeţul Galaţi

Câţi MIEI sunt sacrificaţi la singurul ABATOR AUTORIZAT din judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii mănâncă pe săturate carne de miel la masa de Paşti. Potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS), fiecare dintre noi şi-ar pune burta la cale, în perioada aceasta, cu o şesime de miel. Aritmetic, asta ar însemna că noi, toţi cei 519.000 de gălăţeni, mâncăm la Sfintele Paşti vreo 86.500 de miei. Cum se face, deci, că avem, în judeţ, un singur abator autorizat să sacrifice miel, iar acesta înregistrează doar câte sute de sacrificări, anual?

În abator nu se sacrifică aproape deloc

Din numărul total de miei pe care-i mănâncă gălăţenii la fiecare Paşti, nici măcar un procent nu sunt sacrificaţi la abatorul din Lieşti controlat de SC Livada Şerbăneşti SRL, singurul din judeţ autorizat să sacrifice miel. De administrarea societăţii s-a ocupat, înainte de preluarea mandatului de deputat, omul de afaceri George Scarlat. Ulterior, acesta şi-a păstrat doar calitatea de acţionar în firmă.  Evidenţa Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi arată că anul trecut, la Livada Şerbăneşti au fost sacrificaţi doar 245 de miei. N-am putea aprecia acum câte tăieri se vor înregistra în acest an, până duminică, dar n-avem motive să credem că numărul animalelor sacrificate la abator va creşte consistent faţă de 2014. De să nu crească? Din cauză că piaţa locală este deja saturată cu carnea de miel vândută de supermarketuri. Or, aceste mari magazine nu cumpără de la fermele locale, ca să fie nevoite să sacrifice la abatorul din judeţ. Aprovizionarea se face centralizat, iar sacrificarea se operează, cel mai probabil, la abatoare din apropierea fermelor respective.

Ciobanul taie şi pe lângă lege

Puţini sunt ţăranii gălăţeni care să nu fi dat, la stână, măcar vreo câteva oi. Or, legea le permite oamenilor care deţin oi şi miei să-şi sacrifice animalele după cum poftesc, atâta vreme cât carnea obţinută e pentru consum propriu. Zeci de mii de miei se taie în această perioadă, în acest regim.

Să nu uităm nici de miile de miei care se taie, la stâni, fără nici un act şi nici un control, în această perioadă. Dacă ciobanul care taie nu are grijă la curăţenie, cumpărătorul s-ar putea alege cu o toxiinfecţie alimentară, dar mulţi dintre gălăţenii care cumpără miel întreg, de Paşti, îşi asumă acest risc. Merg la stână şi îşi aleg un animal viu, pe care ciobanul îl taie şi-l pregăteşte până e numai bun de gătit. O fi ilegal, dar aşa stau lucrurile de ani buni şi nici nu se vor schimba de azi pe mâine!

Citit 3525 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2015 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.