Produse made in Galaţi care ar putea sparge piaţa

Produse made in Galaţi care ar putea sparge piaţa
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Un mare producător de preparate s-a arătat deja interesat de unul dintre preparatele studenţilor gălăţeni


Două echipe de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor s-au pregătit temeinic pentru a participa la faza naţională a concursului Ecotrophelia, ce va avea loc anul acesta pe final de mai, la Timişoara.

Primul produs "made in Galaţi" este o acadea aglutenică, obţinută din ingrediente naturale: făină de cocos şi orez, unt, ulei de palmier, ouă, nuci şi cătină, toate asezonate cu glazură de ciocolată. Acadeaua nu conţine aditivi şi conservanţi, nu are în compoziţie mult zahăr şi este destinată copiilor, dar şi persoanelor cu probleme grave de sănătate: intoleranţă la gluten, colon iritabil sau boală celiacă. Studenţii şi-au făcut şi temele pe marketing: “Putem merge pe principiul <<produs în aşteptare>>,  adică cineva comandă mai multe Loly Cakes în magazin, din care câteva rămân în aşteptarea unui copil care nu-şi permite un dulce”, spune Alexandra Andreea Creţu, studentă la SIA, una dintre iniţiatoarele reţetei. Acadeaua e şi hipocalorică: are doar 170 de kilocalorii şi ar putea costa la raft 2,5 lei.

Echipa a doua va merge în vest cu un preparat din carne, tip salam, un produs dietetic semi-afumat ce conţine carne de vită, carne de porc, uleiuri de palmier şi de măsline extra-virgin.

“Am plecat de la reţeta salamului de vară, dar am înlocuit cvasi-total grăsimea animală cu uleiuri vegetale, micşorând, de asemenea, drastic conţinutul de sare. Statistic, românii consumă de două ori mai multă sare decât doza recomandată. Am înlocuit, deci sarea cu clorura de potasiu, fără ca gustul să aibă de suferit”, a declarat Cristian Dima, unul dintre creatorii produsului. Salamul e ecologic, prin prezenţa uleiului de măsline extra-virgin şi inovativ.

“Pentru că, în procesul tehnologic, înglobarea uleiurilor vegetale nu se face uşor, estimăm că salamul se poate fabrica cu o linie de producţie normală, având un cost mai mare cu 20 de procente faţă de salamul de vară, de exemplu”, a declarat Cristian Tudose. Echipa a lucrat la reţetă aproximativ doi ani, însă munca va fi răsplătită: un mare producător de preparate s-a arătat deja interesat de produs.

La Ecotrophelia vor participa 20 de echipaje din 12 centre universitare din ţară. “Cele două produse, radical diferite, reflectă câteva linii de cercetare din facultatea noastră”, a declarat prof. dr. inginer Petru Alexe, decan al S.I.A.


ATENŢIE la produsele în prag de EXPIRARE! O nouă OBLIGAŢIE pentru comercianţi

Citit 6482 ori Ultima modificare Marți, 12 Mai 2015 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.