Premieră pe piaţa de capital: Gălăţenii vor putea achiziţiona titluri de stat

Premieră pe piaţa de capital: Gălăţenii vor putea achiziţiona titluri de stat
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Ministerul Finanţelor şi un consorţiu de bănci lansează prima emisiune de titluri de stat special pentru populaţie * Aceste investiţii sunt o alternativă la clasicele depozite la termen oferite de bănci * Astăzi va fi făcut public intervalul de dobândă în care se va putea face subscrierea * Află care sunt avantajele şi dezavantajele acestui sistem

Gălăţenii care vor să economisească pe termen lung, dar s-au săturat de instrumentele clasice de economisire oferite de bănci, vor avea posibilitatea să subscrie, în perioada 8 - 19 iunie, în cadrul primei emisiuni de titluri de stat realizată de Ministerul Finanţelor special pentru populaţie. La "prima strigare" se pun la bătaie 100 milioane de lei. Un titlu va avea o valoare de 1.000 de lei, cu scadenţa la doi ani, iar pe 25 iunie se va face alocarea acestora.

Programul de emitere de titluri de stat pentru populaţie a fost iniţiat de Ministerul Finanţelor împreună cu băncile BRD, Raiffeisen şi BCR, care formează consorţiul de intermediere a aceste oferte pentru populaţie. Desigur, întrebarea-cheie este care va fi dobânda şi cum se va calcula aceasta. Explicaţiile au fost date, în cadrul conferinţei de lansare a programului, chiar de şeful Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu:

"Dobânda va fi stabilită în funcţie de o dobândă de referinţă pentru piaţa obligaţiunilor plus/minus 0,2 puncte procentuale. Vineri (astăzi - n.r.) vom publica prospectul emisiunii şi acolo vom preciza clar care este intervalul de dobândă, iar cumpărătorul poate opta pentru o dobândă mai mică sau mai mare, în acest interval, pe formularul de subscriere. Dacă vom avea cerere foarte mare, adică suprasubscriere, vom merge pe o dobândă competitivă, adică mai joasă, iar cel care a optat pentru limita superioară a dobânzii va pierde."

Una peste alta, pe 22 iunie va fi stabilită rata dobânzii finale şi se vor face alocările, pe 23 se va realiza tranzacţia, iar pe 25 iunie cumpărătorii vor avea alocate în cont titlurile achiziţionate.

E loc şi de mai mult

Suma de 100 milioane de lei anunţată pentru această emisiuni de titluri de stat este o sumă mai degrabă de testare a reacţiei populaţiei. Reprezentanţii Finanţelor au declarat că, dacă cererea va fi mare, atunci sunt pregătiţi să mărească miza.

"În funcţie de cererea care va fi, putem să majorăm suma sau putem să acceptăm o dobândă maximă. Dacă oamenii vor să cumpere neapărat titluri la o dobândă mai mică şi vom avea, să spunem, suprasubscriere de 500 milioane de lei, noi o să luăm 100 de milioane sau la subscrierea asta ne gândim să luăm 200 de milioane de lei, vom merge cu nivelul cel mai competitiv de dobândă, adică mai scăzut", a spus şeful Trezoreriei.

După cum s-a precizat, Finanţele au decis să realizeze emisiunea pentru populaţie la acest moment "la cerere", în urma unui număr mare de petiţii primite în ultima perioadă "de la oameni din toată ţara" care au solicitat titluri de stat.

Piaţa gălăţeană de capital

Pe lângă diversificarea bazei investiţionale a titlurilor de stat, una dintre mizele importante ale acestei emisiuni de obligaţiuni este aceea de a crea un instrument alternativ în rândul populaţiei pentru a economisi şi de a stimula cultură financiară în rândul acesteia.

Măsura nu este deloc rău ţintită, dacă ţinem cont că, în ciuda unui nivel de trai nu tocmai satisfăcător, potenţialul de economisire la nivelul populaţie este încă unul destul de ridicat, mai ridicat chiar decât la nivelul agenţilor economici. De exemplu, la sfârşitul lunii aprilie, gălăţenii aveau în conturi peste 3,74 miliarde de lei, din care populaţia deţinea 2,83 miliarde de lei, iar companiile doar 804,7 milioane de lei.

Desigur, în cazul economisirii pe termen mediu şi lung, relevant în această structură este nivelul depozitelor la termen sau rambursabile după notificare. În cazul Galaţiului, valoarea acestei categorii de depozite este de 2,54 miliarde de lei. Interesant este că preferată este moneda naţională, cu un total de 1,79 miliarde de lei, în timp ce depozitele la termen în valută ajung la echivalentul a doar 756 milioane de lei. Pe acest palier, strict al depozitelor la termen sau rambursabile după notificare, vizibilitatea conturilor populaţiei, cu un total de peste 2,23 miliarde de lei, este cu mult peste cea a agenţilor economici, care dispun de doar 263 milioane de lei.

Drept urmare, fie şi dacă 1 la sută dintre depozitele clasice la termen ale populaţiei din judeţul Galaţi s-ar îndrepta spre titlurile de stat, tot s-ar ajunge la subscrieri de peste 22 milioane de lei, adică în jur de o cincime din valoare titlurilor puse la dispoziţie la nivel naţional.

Câţi gălăţeni vor participa la această campanie de subscriere, rămâne de văzut. Cert este că, potrivit Trezoreriei Statului, "prioritatea o au investitorii mici, cu subscrieri sub 50.000 de lei. Dacă aceştia acoperă toate cele 100 de milioane, ne oprim la ei, investitorii mari vor fi respinşi".

Avantaje şi dezavantaje

Un avantaj de bază al investiţiei în titlurile de stat este riscul redus, acestea fiind garantate de statul român. Există însă şi alte avantaje. De exemplu, dobânda şi câştigurile obţinute de investitorii persoane fizice din tranzacţionarea titlurilor de stat emise de statul român prin intermediul Ministerului Finanţelor sunt venituri neimpozabile. Un alt avantaj, „cu dedicaţie” în cazul de faţă, este că maximul intervalului de dobândă la care poate subscrie populaţia va fi mai mare faţă de randamentul actual al titlurilor de stat la aceeaşi maturitate.

Printre avantajele achiziţionării de titluri de stat se numără faptul că, la băncile care fac parte din consorţiul de subscriere, nu se percep comisioane de subscriere, indiferent dacă acestea sunt achiziţionate cu numerar, la ghişeul băncilor sau prin ordin sau transfer de plată.

Un beneficiu deloc de neglijat este acela că vânzarea titlurilor de stat prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti va permite conservarea dobânzii acumulate până în momentul tranzacţiei, spre deosebire de depozitele la termen obişnuite, la care dobânda se pierde dacă investiţia nu este păstrată până la data prestabilită.

Pe altă parte, trebuie ştiut că unul dintre eventualele dezavantaje ale investiţiei în titlurile de stat este că, în cazul vânzării înainte de scadenţă, preţul poate fi mai mic decât valoarea nominală, în funcţie de condiţiile de pe piaţa de capital din momentul vânzării.

Cum se vor putea face subscrierile

Cei interesaţi de astfel de investiţii trebuie doar să completeze un formular de subscriere, în care optează pentru nivelul de dobândă din intervalul şi prin depunerea banilor. La sfârşitul perioadei de subscriere, dacă respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile în proprietate la momentul decontului, însă dacă nu intră în alocare, primeşte banii înapoi.

Ministerul Finanţelor a anunţat că, în cazul în care emisiunea are succes, ar putea să lanseze titluri de stat la vânzare pentru populaţie trimestrial. Finanţele nu au mai emis titluri de stat pentru populaţie din 2005, când utiliza rata inflaţiei ca referinţă pentru randament, la care se adăuga o marjă fixă.

Citit 2946 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iunie 2015 11:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.