Contract uriaş pentru DAMEN Galaţi: Spărgător de gheaţă de 200 de milioane de dolari (VIDEO)

Contract uriaş pentru DAMEN Galaţi: Spărgător de gheaţă de 200 de milioane de dolari (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

 

Un spărgător de gheaţă, parte a unui proiect mai amplu al Diviziei Antartica a Australiei, va fi construit până în anul 2019 la Şantierul Naval Damen Galaţi, un contract în acest sens fiind semnat, ieri, la Hobart (Tasmania), între reprezentanţii Guvernul australian, contractorul britanic SERCO şi Grupul Damen, a anunţat Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, prezentă la festivitatea de semnare a contractului.

"Sunt mândră şi încântată să fiu aici la Hobart, astăzi (ieri - n.r.), la ceremonia de semnare a contractului pentru construirea următorului spărgător de gheaţă pentru Antartic Division în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi! Recunoştinţa mea pentru determinarea guvernului australian, reprezentat de Hon. Julie Bishop MP şi Hon. Greg Hunt MP. (…) Sunt mândră că sunt româncă, sunt onorată de a servi în calitate de ambasador al ţării mele în Australia şi absolut încântată de performanţele deosebite ale prietenilor mei din Galaţi! Astăzi, un vis tocmai a început să devină realitate!”, arată doamna Ambasador Nineta Bărbulescu, gălăţeancă de origine, într-o postare pe o reţea de socializare.

Gălăţeanca, reprezentând ţara noastră în îndepărtata Australie, saluta încă din octombrie 2015 anunţul făcut de prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, privind construirea unui spărgător de gheaţă la Damen Galaţi, în costul total al contractului - estimat la 1,2 miliarde de dolari - fiind inclusă proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. Nava reprezintă cea mai mare investiţie a guvernului federal australian din programul destinat Antarcticii. Construcţia navei propriu-zise este estimată la circa 200 de milioane de dolari.

"Sunt cu adevărat mândră de acest moment foarte important al relaţiilor bilaterale dintre România şi Australia, o recunoaştere la nivel mondial a standardelor profesionale ale echipei Şantierului Naval Galaţi. Spărgătorul de gheaţă „Made in România”, „Made in Galaţi”, oraşul meu natal, înseamnă următoarea generaţie de spărgătoare de gheaţă, mai rapide, mai mari, mai puternice şi cu o rezistenţă sporită", declara, la acea vreme, doamna Ambasadoar Nineta Bărbulescu.

Nava va furniza celor trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţiei din insula Macquire încărcătură, echipamente şi personal. Fiind o navă de cercetare, cu facilităţi de laborator extinse, va putea găzdui până la 116 oameni de ştiinţă şi va permite staţionarea a patru elicoptere şi două ambarcaţiuni de aterizare. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 tone.

Citit 34416 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2016 18:51

6 comentarii

 • postat de Tică
  Luni, 02 Mai 2016 15:20
  82.38.177.***
  Din 2001 aprilie sa scos grupa 1de munca de la santierul naval in acest moment acesta avand grupa 0 lucru care nu mai face atractiv acest loc ,nu stiu ce persona poate sa se mai tarasca prin dublu fund la 65 de ani sau prin tancuri foarte înguste si sa înghită metri cubi de praf si fum si diferite noxe un loc de munca care in timp bani "iti ies pe ochi"ma refer la sanatate .Un loc de munca unde oamenii nu a curaj sa isi ceară drepturile unde un sindicat este corupt de conducere care este egal cu zero . Un loc de munca unde acum cativa ani in urma muncitorii care aveau boli profesionale au fost concediați in schimbul a câtorva salarii .Ne mandrim cu santierul asta tare . O adunătură de navetiști .
  3
  18
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 29 Aprilie 2016 21:34
  5.13.209.***
  @postat de unul. Este reinvestit in conturilor sefilor damen din Olanda!
  FAPT:
  - In santierul naval Galati un vapor este gata in 3-6 luni dupa caroserie si motor gata montate, cu salarii de 250-400E
  - in santierul naval Olanda un vapor este gata in 12-14 luni idem cu salarii de 10-20 de ORI mai MARI, plus cazare, masa si ALTE BENEFICII
  Asa ca scuza-ma stiu ce ce se mananca. Eu mi-am terminat norma de 3 zile intr-o zi, drept pentru care am fost data afara, deranjam si stricam delasarea unora pupate in dos de acolitii lor! Materiale de protectie a muncii defecte, utilaje scumpe ascunse in compartimente, iar statul inchidea ochii si nu te tinea, cat sa nu-ti fie platit somajul! Romania... o tara cu oameni care-mi lasa un gust amar... galati... catunul din buricul targului marlaniei!
  5
  24
  Raportează
 • postat de Vic
  Vineri, 29 Aprilie 2016 21:27
  213.233.85.***
  Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia. Cand nu te pricepi, nu esti bine informat si mai esti si tendentios, chiar ai toate motivele sa comentezi draga Marius
  8
  9
  Raportează
 • postat de unul
  Vineri, 29 Aprilie 2016 15:51
  5.12.192.***
  @Contabilul

  Domnu' Contabil, dar unde v-ati incheiat dumneavoastra studiile economice?... Eu inteleg ca poate sunteti de partea muncitorilor care sunt de cele mai multe ori prost platiti in raport cu munca depusa, dar rationamentul dumneavoastra e hilar. Mai mult ca sigur ca mare parte din cei 200 miloane reprezinta acoperirea costurilor (materiale, energie, taxe etc) si nu profitul. Iar profitul e si el uneori reinvestit in companie, nu ajunge neaparat in totalitate in buzunarele cuiva etc.
  4
  29
  Raportează
 • postat de CONTABILUL :
  Vineri, 29 Aprilie 2016 12:55
  78.96.255.***
  200 de milioane de dolari , impartit la 1500 de oameni cat mai lucreaza in santier....
  Va dati seama cati bani revine , per capita la fiecare !
  25
  4
  Raportează
 • postat de Marius
  Vineri, 29 Aprilie 2016 06:38
  79.116.102.***
  Sic Sic Icepronav-ului care este aproape de insolventa! Schimbati fratilor conducerea ca ati ajuns de la 400 de salariati la mai putin de 50! Voi chiar nu vedeti ce se intampla in jururl vostru? Nu tineti la locurile voastre de munca!? Aloo, Sindicatul se audee!? Gelu Alexandru, ce pazesti? Si faceti preturile mai mici la servicii ca sunteti cei mai scumpi de pe mapamond la proiectare navala! Stiti de unde se impute pestele...Plus ca trebuie sa schimbati politica pentru atragerea a noi proiecte. Alina Florea, daca nu poti, lasa pe altcineva!
  15
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.