Se pregăteşte un nou val de SCUMPIRI la gazele naturale

Se pregăteşte un nou val de SCUMPIRI la gazele naturale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Guvernul ar putea aproba miercuri majorarea preţului gazelor naturale pentru populaţie, la 60 de lei/MWh, a declarat miercuri Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Guvernul a convenit cu Comisia Europeană (CE) un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh, potrivit unor informaţii din surse oficiale.

Conform noului calendar, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici vor creşte de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018.

România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică.

Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

În negocierile de la începutul anului, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au cerut Guvernului să crească preţul gazelor pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat preţul de 58 lei, neacceptat de FMI şi CE.

Refuzul de a creşte preţul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenţie la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI şi CE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015.

Creşterea preţului a fost însă amânată de Guvern, care doreşte prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

Citit 2691 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2015 19:21

7 comentarii

 • postat de ella
  Miercuri, 17 Iunie 2015 16:59
  95.76.36.***
  Nu vedeti ca am devenit colonie deja?Daca Ponta a spus ca nu mai inprumutam bani, gata altul ca asta nu asculta de ordinele noastre.Nu vedeti ca acum ies la iveala atitea nereguli cureferendul de de demitere a lui Basescu?Asta a fost inpus si trebuia sa stea pina gasea altul ca Iohanis care sa asculte ordinele lui.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Luni, 15 Iunie 2015 20:39
  89.136.231.***
  pina la urma cu centrala daca setez cu un grad mai putin temperatura ambientala ca pina acum tot banii aia-i dau pe gaz. dar am caldura min. 19-20 grade celsius iarna in casa pe aceeasi bani. calor(...) garanteaza aceeasi temperatura la iarna in casa pe aceeasi bani? si cit timp? asa ca degeaba speriati lumea . bransari individuale va face apa-canal pe banii lor cind o sa intre in vigoare legea ce nu mai permite debransari la gramada, platnici cu rau-platnici. doar rabdare daca sinteti in asociatii fara probleme.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Terente
  Luni, 15 Iunie 2015 14:36
  86.34.180.***
  Pt. @gazosu electron: in caz de scumpire a gazelor, vor fi afectati toti consumatorii casnici, cei de la sistemul centralizat, chiar mai mult; prepararea apei calde si a agentului termic find o chestie care nu "se pupa" cu sistemul socialist actual, gandit la Galati.Necazul si mirarea mea vine insa din decizia Statului de a majora costul gazului necesar consumatorilor casnici.In opinia mea, costul gazelor livrate populatiei nu ar trb sa depaseasca costurile necesare extractiei +distributiei pana la consumator. Si ceva in plus pt. profitul companiilor, din care oricum mare parte se va intoarce in modernizari si depistarea de noi zacaminte.
  Statul ar trb sa inlesneasca gaze moca ,persoanelor juridice in speta, abia atunci cand cerintele consumului casnic sunt acoperite integral din productie interna.Restul este jaf din buzunarul cetateanului roman, care oricum plateste totul la suprapret.
  0
  4
  Raportează
 • postat de mike
  Duminică, 14 Iunie 2015 23:30
  79.116.100.***
  De fapt UE ale cui interese le urmareste.
  E ceva ciudat.
  UE se intereseaza indeaproape de liberarlizarea si egalizarea preturilor la energie (gaze, petrol carbuni).
  Minunat!!!
  Dar ne intrebam:
  - De ce oare UE impune cresterile de pret la gaze si la curent electric? Cine nu trebuie sa "sufere". ghici
  - De ce oare UE nu impunere si cresterea nivelului de trai, a salariului minim?
  - De ce oare UE nu ne primeste in spatiul Schengen, cand conditiile au fost indeplinite?
  - De ce oare UE doreste si impune preturi la produsele de consum ca fie identice, dar uita in mod jenant sa vorbeasca de nivelul salariilor.
  Pai da. UE are nevoie de tari de mana a doua cu cetateni de mana a doua!
  Pentru ce?
  Pentru "sclavia moderna" deoarece tarile UE (fostele imperii) au evoluat!!!
  Asadar tarile de mana a doua, nu mai au industrie si devin piata de desfacere, iar cetatenii de mana a doua sunt noii sclavi moderni, care muncesc pe mai nimic. sunt batjocoriti de extremisti ori devin marionete sexuale.
  Ganditi si voi daca nu-i asa?!?
  1
  8
  Raportează
 • postat de Gazosu Electron
  Duminică, 14 Iunie 2015 22:09
  5.13.222.***
  Stai sa vezi ca pana acum s-au plâns cei fără apa calda. Acum se vor plânge cei cu centrale și în viitorul apropiat când se va scumpi curentul se vor plânge cei cu boilere. Sa vezi val de cereri de racordare la Apaterm ca e mai ieftin :))))))
  1
  6
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Vineri, 12 Iunie 2015 12:24
  193.230.156.***
  Unde este cresterea economicas a lui Ponta. in asa aparenta micsorare a TVA sau alocatii dublate?????????????? toti acesti bani vor fi recuoperati sub alta forma de la cetateni.SIGUR CA BINE AR FI SA SE RECUPEREZE DE LA POLITICIENII INFRACTORI AI ROMANIEI DAR NU SE VA INTAMPLA ASA.CELE MAI BUNE TABLOURI IN CARE PUTEM SPUNE CA TRAIM SUB O DICTATURA COMUNISTA. TOATE ASPECTELE ACTUALE O DOVEDESC. SA NU AI VOIE SA PROTESTEZI ....DAR MASUL PSIHOTIC DERULAT DE ANTENA3 IN FATA COTROCENILOR A FOST OK?????? DOVADA CA LEGEA NU ESTE PENTRU CETATENI, ESTE MODOFICATA DE SCURSURA POLITICULUI IN FIECARE ZI SI NUMAI PENTRU A NU DA EI SOCOTEALA, CA ATARE SUNTEM IMPINSI SA ACTIONAM FARA DE LEGE.
  5
  3
  Raportează
 • postat de jos mizeria psd-ista
  Vineri, 12 Iunie 2015 11:05
  5.13.245.***
  pai daca in anii din urmas-au consumat gazele la constructia de palate si vile akum vine factura la prosti ....unii isi fac palate iar altii le platesc nu ...??? sau cum vine ponta arde gazul si prostii il platesc ???
  2
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.