Legumele vor avea... drepturi occidentale

Legumele vor avea... drepturi occidentale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societatea agricolă Simongrig va inaugura în vara asta o fabrică unicat în judeţ pentru sortarea, spălarea, ambalarea şi refrigerarea legumelor * Investiţia este realizată cu fonduri europene *

Fostul director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, inginerul Petre Grigore, a lăsat biroul de şef pentru a se întoarce la meseria de bază, cea de agronom. Dacă, înainte de a fi director la DADR, Petre Grigore a fost propriul patron, acuma e... la stâpân.

Societatea agricolă pentru care lucrează (Simongrig) este administrată de Costin Grigore, nimeni altul decât fiul său. Ca o dovadă că aşchia nu sare departe de trunchi, fiul s-a făcut agronom şi vrea să reuşească în această afacere cu tradiţie în familie. Desigur, ajutat şi de experienţa de admirat (şi de folosit) a tatălui său.

„Îmi era ruşine de ce vedeam în pieţele noastre”

La început, cei doi Grigore făceau agricultură după tehnologie. Şi atât. Desfacerea producţiei nu era treaba lor. Dar şi-au dat seama că greşesc.

Iată ce povesteşte Petre Grigore: „La un moment dat, am avut prilejul să văd mai multe ţări europene şi am rămas impresionat de modul de prezentare a mărfii din pieţele de legume. Prima dată am crezut că există puncte de ambalare la magazine, dar a aflat, cu stupoare, că fermierii sunt cei care pregătesc marfa atât de minuţios şi de comercial. Atunci am decis să fac şi eu o astfel de operaţiune, care creşte şi valoarea mărfii, dar şi prestigiul tău de fermier”.

Primele încercări au fost cu forţe proprii, însă s-a dovedit că este complicat să faci ceva de nivel profesional fără o finanţare suplimentară. Ca urmare, Simongrig a accesat o finanţare europeană şi... la treabă! „Nu a fost uşor, dar cred că merită cu prisosinţă efortul. Probabil că îi vom inspira şi pe alţii să investească”, spune Petre Grigore.

Fabrica va fi gata, după toate probabilităţile, în luna august şi va include două fluxuri de sortare, curăţare, spălare şi depozitare: unul pentru rădăcinoase (morcov, ţelină şi altele), iar altul pentru ceapă. În total, peste 2.300 de tone de legume vor putea fi depozitate în condiţii optime la Simongrig, în Bădălan. Asta înseamnă cam opt kilograme pentru fiecare locuitor al Galaţiului.

„Vom face totul ca la carte. De la semănat, întreţinerea culturilor şi recoltat până la desfacerea în ambalaje moderne şi civilizate, cu cod de bare, termen de garanţie, specificarea originii, soiului şi calităţii. Avem posibilitatea, la linia noastră, să ambalăm marfa pe orice categorii de greutate, la o calitate care să permită să fie pusă direct în oală. La fel ca în statele vestice dezvoltate”, declară Petre Grigore.

În fine, trebuie să mai spunem că fabrica Simongrig este unicat în judeţeul Galaţi şi una dintre foarte puţinele de acest gen din România.

În fotografie - Petre Grigore, pe şantierul fabricii

Citit 1244 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.