Pescuitul, de la tradiţii şi istorie la economie

Pescuitul, de la tradiţii şi istorie la economie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Patronatul IMM-urilor Galaţi a organizat, miercuri, 15 iulie, conferinţa de închidere a proiectului „Tradiţia, promotoarea pescuitului actual”, realizat în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit. Proiectul, în valoare de aproape 291.000 lei, desfăşurat pe parcursul a unui an de zile, a avut drept obiectiv revitalizarea şi conştientizarea în comunităţile locale din Luca Prutului a importanţei valorificării resurselor piscicole.

„Din păcate, deşi era o mândrie a Galaţiului, sectorul pescuitului este astăzi unul vitregit. Trăim aici, între Dunăre, Prut şi Siret, dar suntem departe de a valorifica tradiţiile piscicole din zonă aşa cum ar trebui. Scopul proiectului nostru a fost de a reînchega în localităţile de pe Lunca Prutului şi nu numai acele nuclee care să ducă la relansarea acestei activităţi şi, spre bucuria noastră, potenţialii beneficiari s-au arătat foarte interesaţi şi receptivi la subiectele pe care le-am adus în discuţie. Ne dorim să continuăm şi cu alte proiecte, poate şi mai lucrative pentru comunităţile locale şi activitatea de pescuit”, a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Dincolo de aceste activităţi, remarcabilă în cadrul proiectului este şi lucrarea de înaltă ţinută ştiinţifică realizată de Tudose Tatu, care după multă trudă prin arhive, biblioteci sau muzee reuşeşte să ne poarte într-o călătorie din spaţiul şi timpul pescarilor din vremea trecuţilor domnitori până în înfloritoarea perioadă a pescăriilor de dinainte de 1948. E o lucrare ce merită a fi citită nu numai de cei pasionaţi de istorie şi tradiţiile Galaţiului, ci şi de „dregătorii” de astăzi, spre luare aminte a ceea ce a însemnat bogăţia apelor pentru comunităţile locale şi cum au chivernisit-o înaintaşii, în speranţa că urmaşii nu vor fi nici nepăsători, nici risipitori cu darurile naturii.

Citit 1676 ori Ultima modificare Joi, 16 Iulie 2015 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.