"Efectul Pogea" la Galaţi: peste 1.800 de firme suspendate

"Efectul Pogea" la Galaţi: peste 1.800 de firme suspendate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comerţul, restaurantele şi construcţiile - cele mai afectate domenii * Prin fuga de impozitul forfetar, economia gri a devenit şi mai neagră *

De la începutul lunii iunie şi până în prezent, încă 304 firme s-au adăugat plutonului de societăţi ce şi-au suspendat activitatea ca efect al crizei economice, dar şi al unor măsuri fiscale controversate, precum „taxa lui Pogea”, referitoare la introducerea impozitului forfetar.

De asemenea, potrivit datelor Oficiului Registrului Comerţului Galaţi, în această lună s-au făcut şi 238 de menţiuni de dizolvare a unor agenţi economici, menţiuni care sunt însă urmarea unor proceduri mai îndelungate. 

Suspendări pe bandă

Vârful de sarcină privind cererile de suspendare se pare că, totuşi, într-o oarecare măsură, a trecut. „Cele mai multe cereri au fost la sfârşitul lunii aprilie, când, în decurs de doar patru zile, în perioada 27 aprilie – 30 aprilie, au fost consemnate 598 de suspendări. Spre comparaţie, între 4 mai şi 6 mai au fost 280 de cereri de suspendare, iar în ultima săptămână din mai au fost…doar 256 de cereri. Dacă am face o medie pe luna iunie, am avea undeva la 150 de suspendări pe săptămână, număr considerabil mai mic faţă de perioadele precedente, dar care rămâne, desigur, relativ mare dacă ar fi să-l comparăm cu situaţia de anul trecut”, ne-a explicat Răducan Oprea (foto 1), directorul ORC Galaţi.

Unde dai şi unde crapă

Una peste alta, de la începutul lunii mai şi până în prezent s-au înregistrat la ORC Galaţi, în total, peste 1.800 de suspendări de activitate.  Domeniile în care „efectul Pogea” s-a făcut cel mai simţit sunt, după datele centrale ale Registrului Comerţului, comerţul cu ridicata şi amănuntul, hoteluri şi restaurante, construcţii, transporturi, depozite, tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţii servicii.

Culmea, se pare că, deşi ministrul Finanţelor se aştepta ca impozitul forfetar să aducă suplimentar la bugetul de stat 350 milioane lei, în fapt încasările au scăzut considerabil, iar economia gri, departe de a ieşi la lumină, mai degrabă s-a „înnegrit”. Asta pentru că, pentru a fugi de impozite, unii întreprinzători şi-au suspendat oficial activitatea, dar neoficial încă „mai mişcă”.

Reprezentanţii mediului de afaceri consideră că introducerea impozitului forfetar este inoportună în condiţiile în care firmele şi aşa fac faţă cu greu crizei economice. Multe din firmele mici, chiar dacă nu declarau profit, asigurau locuri de muncă pentru două, trei persoane, iar statul lua măcar impozitele pe salarii. Cum multe dintre astfel de societăţi sunt ameninţate cu dispariţia, statul va rămâne din puţini cu şi mai puţini bani la buget. 

La Galaţi, pe baricadele economiei mai erau până ieri 28.413 agenţi economici, din care 22.333 sunt societăţi comerciale, 6.046 sunt persoane fizice autorizate şi 34 sunt cooperative.

Prin toamnă, umblă vorba, ar fi posibil ca impozitul forfetar să fie revizuit şi… eliminat. Rămâne de văzut câte firme vor mai rămâne până atunci pentru a se bucura, la o adică, de o aşa veste.

Citit 1126 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.