VERDICT al Comisiei Europene: MASTER PLANUL, aprobat cu POD PESTE DUNĂRE

VERDICT al Comisiei Europene: MASTER PLANUL, aprobat cu POD PESTE DUNĂRE
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Proiectul ar urma, în cea mai optimistă variantă, să fie început abia peste şapte ani


Comisia Europeană a aprobat varianta finală a Master Planului General de Transport, document strategic ce defineşte şi prioritizează proiectele de investiţii în infrastructura României în perioada 2015-2030. Valoarea totală a proiectelor este 43,5 miliarde de euro, însă în ce măsură acestea vor fi puse în practică depinde de capacitatea autorităţilor de a atrage surse de finanţare şi de a respecta o "clauză de reformă structurală". Aceasta din urmă presupune reforme majore în sistem, care să asigure o creştere economică solidă şi evitarea unor derapaje macroeconomice ca urmare a creşterii nesustenabile a cheltuielilor publice.

Dacă se respectă această condiţie, România va obţine, din 2017, timp de patru ani, o derogare de 0,5 la sută din PIB de la ţinta de deficit bugetar, fapt ce i-ar permite să atragă din împrumuturi externe încă 8,3 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor de infrastructură. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care Comisia Europeană şi-a manifestat dezacordul cu privire la recentele reduceri de taxe şi majorări salariale din zona bugetară, măsuri care au potenţialul de a genera un deficit bugetar care ar duce la întârzierea reformelor structurale şi, implicit, ar bloca proiectele de investiţii.

Dar chiar şi în varianta optimistă, în care autorităţile publice îşi vor face treaba, unele regiuni ale ţării vor rămâne încă mult timp vitregite în ceea ce priveşte infrastructura, în special cea rutieră. Cel mai important proiect din regiunea nostră, care priveşte direct şi Galaţiul, este cel al drumului expres Constanţa - Tulcea - Brăila, proiect în care este cuprinsă şi construirea podului peste Dunăre. Potrivit Master Planului, proiectul are o valoare de aproape 1.416 milioane de euro (cu tot cu TVA), iar în varianta optimistă lucrările ar urma să fie executate în perioada 2022-2024. În varianta pesimistă, proiectul are toate şansele să fie expediat după 2030.

Citit 8013 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 01:09

12 comentarii

 • postat de Vlziarcorupt
  Duminică, 26 Iulie 2015 16:59
  5.13.225.***
  Primarul iubit a zis ca era interesat de tunel sau pod in Galati pt ca astia cu bacul au uitat sa cotizeze , nu ca ar fi avut el resurse sau vreo finantare europeana pe un proiect gandit de el. Asa ca nu mai faceti spume la gura ca nu o sa aveti pod nici peste 1000 de ani . Cand votati ganditi, face bn pe termen lung
  2
  4
  Raportează
 • postat de @postacilor
  Duminică, 26 Iulie 2015 08:36
  82.137.15.***
  Pai da mai postacilor si politicienilor de Galati,cand primarul orasului nostru se zbatea si spunea ca nu se va face nici un pod in urmatorii ani la Braila si e necesar un tunel la Galati ,faceati misto.Si stati asa,ca daca ei au zis 7 ani asta inseamna ca nici in zece nu va incepe.Iar noi ca si galateni trebia sa sprijinim in orice fel proiectul cu tunelul mai ales ca se era cu bani privati.Dar cand un ales al galatiului sau chiar mai multi declara public ca el sustine planul de la Braila iar postacii il aplauda,cred ca ne cam meritam soarta.
  5
  5
  Raportează
 • postat de PC
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 17:27
  89.136.184.***
  Stati linistiti delta Dunarii nu e izolata , pentru smecherii din capitala , la Tulcea se face aeroport si drum expres la Constanta , pana ajunge la noi mai dureaza . In Master planul LOR , Moldova e pe ultimul loc la infrastructura ,
  0
  16
  Raportează
 • postat de Natie de galateni, ca sa nu le spui altfel
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 16:49
  5.13.249.***
  Bai, frate, cat-a lume inteligenta aici. Ce nu intelegeti, ami, votantilor.? UE n-a aprobat ce a propus ea, ci ce am propus noi, adica Ioan Rus, ala tolerat de cetatenii fara limba sau glas, geniilor. Si la 25 de milioane de euro pe km , cum a propus ala de v-a facut nevestele curve, mai desteptilor, nu la 5-6 cu cat se construieste in toata Europa civilizata... Deci, UE n-are nicio gara ca noi suntem prosti si ne lasam condusi de tampiti. Dar, dupa cum o arata si comentariile, o si meritam, bai frate!...
  2
  15
  Raportează
 • postat de @Basarab Pârţânea
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 15:34
  178.84.122.***
  poate pe tine te-a facut ma-ta idiot , boule!
  17
  2
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 14:00
  5.13.164.***
  Bai,lasa-ti prostiile cu izolarea Deltei ca Anghel Saligny a facut un pod la Cernavoda inca de acum 135 de ani. Ca vom mai astepta inca pe atat pana se va construi alt pod,asta e alta poveste si pentru asta trebuie sa le fim recunoscatori politicienilor nostri de ieri si de azi care au taiat la fier vechi toata industria tarii si au facut din prostitutie sportul national care aduce cei mai multi bani la buget. Fiindca trebuie sa recunoastem,asta am ajuns, o tara saraca care atrage pedofilii straini in timp ce barbatii nostri se indeletnicesc cu violul in grup,ritual de formare al posibilelor viitoare prostituate. Ce mandri ca suntem romani!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Serghei Moldovan
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 11:43
  5.13.209.***
  de ce trebuie acord de masterplan , (...), sa-mi fac ce-mi trebuie?
  nu gasim resurse?
  fac o cheta la judetele limitrofe si direct interesate de o ruta scurta spre Constanta
  sau mai bine fac un super terminal portuar in Galati, subsidiar Constantei, sa zicem si ne-am rezolvat.
  (...) daca suntem gospodari, ne apucam singuri de treaba
  2
  19
  Raportează
 • postat de Cossy
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 10:53
  109.103.136.***
  Cred ca aprobarea pentru podul de la Braila s-a facut tinand cont de costuri ( la Braila latimea Dunarii este mult mai mica decat la Galati ).
  Cred ca ar fi necesar sa fie construit si un drum expres paralel cu digul intre Galati si Braila.
  Astfel orasul Galati s-ar reconecta rutier la Romania.
  4
  15
  Raportează
 • postat de Basarab Pârţânea
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 08:30
  5.13.211.***
  Proiectele din masterplan se vor face cu bani de la ue. Deci e normal cq ue sa spuna ce se face ce nu se face si pe unde se face. Romanii au demonstrat tot timpul cat de idioti sunt si cum stiu ei sa construiasca (ma refer evident la ultimii25 de ani).
  2
  21
  Raportează
 • postat de valy
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 08:25
  5.13.198.***
  priveşte direct şi Galaţiul, este cel al drumului expres Constanţa - Tulcea - Brăila, proiect în care este cuprinsă şi construirea podului peste Dunăre.
  deci Braila ,dar Galati nimic pai ce face mare primare stan nu este rusinica deloc la nasul lui in afara de demolari nimic proiecte adevarate deloc,galatiul nici nu exista pe harta romaniei si al europ[ei cu alesii nostri
  11
  13
  Raportează
 • postat de ariciul
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 07:40
  79.116.104.***
  intr-un cuvant,taraimi-as cocarul prin hotararile uniunii evropene,care vine si comanda in curtea noastra ca la o stana fara caini si stapan.deasemeni ,rusine pentru edilii nostri,care nu stiu sa mobilizeze oamenii cu bani de aici din curtea noastra,si pentru tunel si pentru pod,si fara braila si oricum,caci o natie asa se ridica si propaseste,nu cum se intampla acuma.deci dragii mei concetateni,a trecut o viata de om de la prima promisiune,si mai dureaza o viata de om pana vedea-v-om podul respectiv.La anul si la .....multi ani.
  9
  14
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 06:45
  79.116.110.***
  (...)
  PLANUL CINCINAL A LUI CEAUSECU S-A APROBAT DE CATRE MAREA ADUNARE POPULARA A UE!!!
  ACEASTA ZONA CU DELTA SI ATATEA FRUMUSETI , LASATA DE IZBELISTE DE VESTUL EUROPEAN!!!>>
  SI DACA STAN ISI SUFLECA MANICIILE LA CAMASA SI FACA 1-2 CARTITE PE SUB APA NU ARE VOIE?
  PARCA IN ACEASTA ZONA NU VOTAM PARLAMENTARI NU AVEM ADMINISTRATII LOCALE DAR STAU COCOSATI SI UMILITI !!
  CE AR FI CA CETATENII DIN ZONA SA NU MAI PARTICIPE LA VOT?
  NIMIC.NIMIC IA ACEASTA ZONA NU SE PREVEDE IMEDIAT!!!!!DE CE?
  3
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.