Pagube de 80 de milioane de euro pentru fermierii gălăţeni/ Seceta a distrus sute de mii de hectare de culturi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pagube de 80 de milioane de euro pentru fermierii gălăţeni/ Seceta a distrus sute de mii de hectare de culturi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Datele centralizate din judeţul Galaţi au fost transmise Ministerului Agriculturii, în vederea obţinerii de sprijin financiar din partea Uniunii Europene

Seceta a "pârjolit" munca agricultorilor din judeţul Galaţi. După ce au investit sume colosale pentru a lucra pământului, dar şi timp cu nemiluita, fermierii gălăţeni s-au trezit cu sute de mii de hectare de culturi distruse. Conform datelor furnizate de unităţile administrativ-teritoriale, centralizate de Instituţia Prefectului, nu mai puţin de 228.702 hectare de culturi sunt compromise, iar valoarea estimată a pagubelor depăşeşte 80 de milioane de euro.

"În vederea solicitării de asistenţă financiară din partea Uniunii Europene, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Galaţi au centralizat datele primite de la fermierii din judeţ cu suprafeţe afectate de secetă în această vară. Din centralizarea acestor date, a reieşit că este afectată o suprafaţă de 228.702 hectare, iar valoarea estimată a pagubelor provocate de secetă se ridică la 361.117.000 lei", ne-a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Dimensiunile dezastrului de pe câmpuri

Pe lângă zecile de mii de hectare de grâu distruse, lipsa precipitaţiilor şi căldurile exagerate au omorât suprafeţe impresionante de culturi de porumb, orz, orzoaică, legume şi nu numai. Conform datelor centralizate de Prefectura Galaţi, 75.780 de hectare de porumb au fost compromise, iar paguba estimată a agricultorilor pe acest segment este de 124.184.000 de lei. Au mai fost distruse 5.038 de hectare de orz (pagubă raportată de peste 7,27 de milioane de lei), 5.142 de hectare de orzoaică (pagubă raportată de 6,68 milioane de lei), 5.158 de hectare de lucernă (pagubă raportată de peste 9,5 milioane de lei), 3.026 de hectare de plante de nutreţ (pagubă estimată la peste 5,6 milioane de lei), 2.213 hectare de legume (pagubă raportată de aproape 10 milioane de lei), 1.128 de hectare de soia (pagubă de peste 1,5 milioane de lei), 1.015 de hectare de coriandru (pagubă de peste un milion de lei), 205 de hectare de armurariu (pagubă de peste 74.000 de lei) şi nu numai.

Nici culturile de muştar, mazăre, cartofi sau pepeni nu au scăpat neatinse de secetă, şi în aceste cazuri fiind înregistrate pagube.

Dezastrul din agricultura gălăţeană, transpus pe hârtie, a fost transmis, conform reprezentantei Instituţiei Prefectului, Ministerului Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). "Datele vor fi centralizate la nivelul întregii ţări şi se va solicita asistenţă financiară din partea Uniunii Europene", a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Citit 3137 ori Ultima modificare Luni, 26 Octombrie 2015 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.