Cât te costă să-ţi faci branşament individual la Electrica

Cât te costă să-ţi faci branşament individual la Electrica
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Care sunt condiţiile şi în cât timp se poate obţine avizul de racordare * Ce înseamnă să-ţi instalezi un contor individual * Când şi cum poţi solicita intervenţia unui electrician pentru reparaţii în gospodărie

Gălăţenii care vor să se racordeze la reţeaua electrică trebuie să ştie că pentru aceasta sunt necesare mai multe acte şi că trebuie parcurse mai multe etape. În primul rând, Electrica Galaţi îi transmite solicitantului informaţii gratuite privind condiţiile şi posibilităţile de realizare a racordării la reţeaua de distribuţie a unui loc de consum, în termen de maxim 15 zile calendaristice de la data înregistrării unei cereri scrise. Conform reprezentanţilor reţelei de distribuţie Electrica Galaţi, branşarea individuală se realizează în termen de maxim 30 de zile de la depunerea cererii pentru obţinerea avizului de racordare. Dacă este necesar şi certificatul de racordare, termenul maxim se poate extinde la 60 de zile.

Cum se obţine avizul tehnic de racordare

Pentru obţinerea avizului tehnic de racordare (ATR), solicitantul trebuie să depună la sediul Electrica Galaţi o cerere de racordare, care să conţină informaţii privitoare la locul de consum, la tipul instalaţiilor de la locul de consum, cerinţele specifice ale utilizatorului privind tipul grupului de măsurare a energiei electrice, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului privind autenticitatea datelor oferite. Pe lângă actele enumerate, este necesară şi o documentaţie anexată cererii, adică o serie de alte documente pentru obţinerea avizului. Printre acestea, se numără datele tehnice şi energetice ale locului de consum, certificatul de urbanism eliberat în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru instalaţia de la locul de consum, precum şi un act de proprietate sau un alt act care atestă faptul că solicitantul are dreptul de a cere avizul de racordare.

"Branşamentul individual presupune obţinerea avizului tehnic de racordare şi a certificatului de racordare, iar tarifele pentru obţinerea acestor două acte sunt stabilite de către Agenţia Naţională de Reglementare în Energie, prin ordinul 114/2014", se arată într-un comunicat emis de biroul de presă al Electrica.

Un ATR pentru un loc de consum unde puterea nu depăşeşte 30 KW costă 70 lei, în timp ce pentru un loc de consum unde puterea este mai mare de 100 MW costurile unui astfel de aviz se ridică până la 435 lei, pentru un utilizator nou. Dacă solicitantul este deja conectat la reţeaua electrică de distribuţie şi doreşte doar actualizarea acestor avize, tarifele variază între 55 lei pentru un loc de consum unde puterea este mai mică sau egală cu 30 KW şi 270 lei pentru locuri de consum unde puterea este mai mare de 100 MW.

Costurile totale ale unei astfel de proceduri sunt, însă, mai mari, pentru că nu doar avizele costă, ci şi manopera, precum şi celelalte documente incluse în dosarul necesar obţinerii avizului tehnic pentru racordare.

Ce costuri implică montarea unui contor diferenţiat

Pentru contoarele diferenţiate electronice, reţeaua electrică de distribuţie practică tarife diverse, acestea variind în funcţie de perioada în care se face montarea. Astfel, există costuri de zi, de noapte, de weekend, dar şi în funcţie de pragul de putere. "Solicitarea pentru schimbarea contorului se depune la orice Agenţie de Furnizare a Energiei Electrice. Costurile unui astfel de contor sunt diferite, în funcţie de tipul de branşament existent, monofazat sau trifazat, şi variază între 150 de lei şi 2.300 de lei", ne-a explicat Ancuţa Petculescu, purtătorul de cuvânt al Electrica Galaţi.

În caz de defecţiuni, chemaţi un specialist

Deşi mulţi au tendinţa de a se apuca singuri de reparat defecţiuni care par minore sau de a-l chema pe „vecinul bun la toate”, reprezentanţii Electrica trag un semnal de alarmă asupra acestui lucru şi spun că lucrările care nu sunt executate de un specialist sporesc riscul de accidente, de la scurgeri de energie la incendii provocate de scurtcircuite. "Electricienii sau operatorii atestaţi ANRE pot interveni în instalaţia de utilizare, proprietate a consumatorului. În ceea ce priveşte intervenţiile la instalaţia operatorului de distribuţie, acestea sunt realizate doar de personalul operatorului în cauză, conform legislaţiei în vigoare. În acest caz, tarifele diferă de la caz la caz, în funcţie de constatarea prealabilă a intervenţiei", ne-a mai explicat purtătorul de cuvânt al Electrica Galaţi, Ancuţa Petculescu.

Durata în care se fac aceste intervenţii este scurtă, fiind reglementată prin Standardul de Performanţă pentru Serviciul de Distribuţie a Energiei Electrice, ordinul ANRE 28/2007. "Operatorul de distribuţie asigură sosirea unei echipe de intervenţie în minimum de timp după anunţarea, de către utilizator, a întreruperii în alimentare, astfel încât restabilirea alimentării cu energie electrică, după defectarea reţelei, să se realizeze în maximum 12 ore pentru mediul urban şi 24 de ore pentru mediul rural, în condiţii normale de vreme. Dacă vremea crează şi ea probleme, durata intervenţiei se poate extinde la 72 de ore, atât pentru mediul urban, cât şi pentru cel rural", se arată în informaţiile transmise de SDEE Galaţi.

Citit 139073 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Iunie 2015 11:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.