Garanţii şi pentru locuinţele „la roşu”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Garanţia statului pentru creditele contractate în vederea achiziţionării primei locuinţe, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă, se arată într-o decizie a Executivului privind completarea normelor de aplicare a Programului "Prima Casă". Astfel, programul nu va fi aplicat doar pentru locuinţe terminate şi înscrise în Cartea Funciară, ci şi pentru case neterminate aflate în faza de construcţie sau aflate în stadiu de proiect şi care urmează să fie construite.

În situaţia achiziţiei unei locuinţe care urmează să fie construită sau a unei construcţii "la roşu", beneficiarul va depune la bancă o cerere de finanţare însoţită de un antecontract de vânzare-cumpărare a locuinţei sau va prezenta contractul încheiat cu o firmă de construcţie. Banca va emite în acest caz o promisiune unilaterală de creditare, respectiv un document prin care finanţatorul îşi exprimă disponibilitatea de a acorda o finanţare unui beneficiar care, la data acordării, trebuie să se încadreze în condiţiile de eligibilitate ale Programului. Documentul va avea valabilitate pe perioada de construcţie a locuinţei, dar nu mai mult de 18 luni.

În momentul în care locuinţele sunt finalizate, promisiunile de creditare şi de garantare se vor transforma într-un contract de garantare, iar beneficiarul va intra în posesia banilor pentru a putea plăti constructorului locuinţa, care devine ipotecă de gradul I în favoarea Ministerului Finanţelor.

Citit 2302 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.