Plan de investiţii în reabilitarea sistemului de irigaţii, după ce SECETA a făcut ravagii

Plan de investiţii în reabilitarea sistemului de irigaţii, după ce SECETA a făcut ravagii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să aloce anual, timp de şapte ani, 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigaţii, infrastructura secundară putând beneficia de fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane de euro, potrivit instituţiei. Fondurile europene, aferente perioadei de programare 2014-2020, vor fi alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

"Sprijinul va fi acordat investiţiilor pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de irigaţii ai căror beneficiari vor fi fermierii constituiţi în organizaţii şi federaţii de organizaţii de îmbunătăţiri funciare (OIF şi FOIF). Investiţiile vizează amenajările interioare de irigaţii aparţinând OIF şi FOIF şi vor fi alocate fonduri europene în valoare de peste 430 milioane de euro. Pentru submăsura 4.3 - a) irigaţii, a fost lansată prima sesiune de primiri de proiecte, fondurile disponibile fiind de 218 milioane de euro. De asemenea, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, MADR are în vedere identificarea unei variante prin care să se aloce anual suma de 145 milioane de euro, pe parcursul unei perioade de şapte ani", informează Ministerul Agriculturii.

Măsura vine pe fondul efectelor pe care seceta din acest an le-a avut asupra recoltelor din mai multe judeţe ale ţării, Galaţiul fiind, de altfel, unul dintre judeţele în care fermierii au avut cel mai mult de suferit. Potrivit MADR, seceta s-a mai făcut puternic resimţită şi în judeţe din Moldova, dar şi Dobrogea şi Oltenia.

Pentru a veni în ajutorul fermierilor afectaţi de secetă, una dintre măsurile avute în vedere de MADR este şi reducerea impozitelor datorate pe baza normei de venit proporţional cu pierderile suferite, pentru persoane fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul înregistrării de pierderi de peste 30 la sută din suprafeţele destinate producţiei agricole. De asemenea, se au în vedere operaţionalizarea fondurilor mutuale menite să preia riscurile de secetă şi să despăgubească membrii utilizând surse financiare comunitare, posibilitatea acordării unei scheme de ajutor de minimis pentru fermele mici şi informarea UE privind acordarea unor ajutoare de stat în cazul fermierilor mari.

În prezent, la nivelul Ministerului Agriculturii se află în desfăşurare centralizarea datelor din teritoriu privind efectele secetei, în funcţie de valoarea pagubelor urmând să fie înaintate şi cererile de ajutor către Comisia Europeană.         

Citit 2292 ori Ultima modificare Duminică, 23 August 2015 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.