Verdictul FMI: Relaxarea fiscală duce la creşterea datoriei publice

Verdictul FMI: Relaxarea fiscală duce la creşterea datoriei publice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează un deficit bugetar de 3 la sută din PIB în 2016 şi peste acest nivel în 2017, din cauza reducerilor masive de taxe şi impozite şi a majorărilor salariale anunţate, în timp ce recomandarea instituţiei financiare internaţionale privind deficitul este de 1,5 la sută din PIB pentru anul viitor.

Potrivit reprezentanţilor FMI, pentru acest an, bugetul este construit astfel încât să se realizeze ţinta de deficit de 1,9 la sută din PIB, datorită realizărilor bune pe partea de venituri, dar şi a execuţiei sub aşteptări a bugetului de capital.

„Această abordare prociclică va induce un stimul la nivelul economiei într-un moment în care acesta nu era necesar, având în vedere creşterea economică, şi va aşeza datoria publică pe o traiectorie ascendentă. Planurile fiscale sunt raportate la o ţintă recomandată de deficit de 1,5 la sută din PIB pentru anul viitor, deficit ce ar asigura reducerea datoriei publice ca pondere în PIB şi, dată fiind neutralitatea ciclică, ar acomoda perspectivele actuale de creştere”, se arată într-un comunicat de presă al Misiunii FMI în România.

Oficialii FMI menţionează faptul că, în ultimii ani, România a înregistrat o îmbunătăţire considerabilă a indicatorilor macroeconomici, însă protejarea acestor realizări este crucială, în contextul creşterii riscurilor de evoluţii sub aşteptări la nivel global, mai ales în economiile emergente. În acest sens, România trebuie să adopte o serie de politici prioritare, cele mai importante fiind cele legate de menţinerea disciplinei fiscale în vederea consolidării finanţelor publice, precum şi reînnoirea angajamentului pentru reformele structurale, mai ales în zona companiilor de stat, pentru a susţine nivelul de încredere şi a îmbunătăţi potenţialul de creştere pe termen lung.

Reprezentanţii instituţiei notează şi necesitatea modernizării infrastructurii de transport public a României, fără de care avantajele activităţii economice puternice din prezent nu vor avea decât o viaţă scurtă, iar progresele către convergenţa economică vor fi lente.

Citit 1102 ori Ultima modificare Joi, 22 Octombrie 2015 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.